Al een paar dagen kijk ik met een schuin oog naar een getalletje ergens rechtsonder op mijn website. Inmiddels is het moment daar: er zijn nu tienduizend reacties op mijn stukjes geplaatst. Wow! (De 10.000e bijdrage was overigens deze, van Tartarus.)
Ik ben in mei 2004 begonnen met een blog, toen nog bij XS4all. Sindsdien werd het makkelijker om te reageren op mijn stukjes; op mijn officiële website kon je commentaar alleen kwijt in het gastenboek. Maar hoewel het vooruitgang was, ideaal was de nieuwe situatie niet. De software die XS4all gebruikte was nogal beperkt, en bovendien moest ik nu mijn stukjes op twee plaatsten neerzetten, te weten op mijn website en op dat blog.
In mei 2008 vroeg ik daarom Paul Wouters, die mijn website indertijd beheerde (tegenwoordig doet Mischa Peters het), of-ie WordPress voor me wou installeren. Na een tijdje rommelen en puzzelen met de lay-out was ik eindelijk tevreden, en toen begon de grote klus: alles verhuizen.
Het kostte me een paar maanden om zowel bijna (*) alle artikelen van mijn oude website naar WordPress over te zetten, als ook alle blogjes en alle reacties die inmiddels op mijn blog stonden. Vooral dat laatste was nogal een klus want er stonden toen al zo’n drieduizend reacties, die ik stuk voor stuk met de hand heb geïmporteerd. Maar ik had daarvoor een goede reden: ‘ik had het mezelf makkelijk kunnen maken door alleen mijn eigen berichten te verhuizen. Maar dat wou ik niet: een blog leeft juist ook bij gratie van de reacties, en die niet meenemen voelde alsof ik mijn lezers zou wegsnijden.’ In augustus 2008 was alles klaar en vanaf dat moment had ik alles onder één dak: blog en website waren geïntegreerd en alles stond fijn overzichtelijk op www.spaink.net.
[* Nog steeds is niet alles overgezet. De oude Fishman pagina’s – oftewel de teksten waarover Scientology mij en XS4all in 1995 een proces aandeed dat bijna tien jaar zou duren, en waarvan wij (godlof) alle stadia wonnen – staan er nog steeds in de oude vorm, evenals alle andere Scientology pagina’s; de overzichten van mijn boeken en van de bundels waarin werk van me staat, zijn nog niet overgezet, evenmin als mijn cv (dat trouwens flink verouderd is). En her en der missen ook nog wat stukken. Komt allemaal nog wel. Ooit. Een keer. Heus. Denk ik.]
Een artikel over zelfmoord op de site trok na verloop van tijd zoveel reacties dat zich er zich bijkans een community rondom die ene pagina vormde. Enerzijds vond ik het prettig te weten dat mensen dat een veilige plek vonden om openlijk over zelfmoord te schrijven, anderzijds was die drukke discussie ook een last: reacties op andere stukken sneeuwden daardoor onder, wat die andere discussies nogal belemmerde. Reden waarom ik in juli 2009 besloot om mijn website uit te breiden met een forum. Software gezocht & gevonden, code & lay-out aangepast: klaar. In juli 2009 ging het zelfmoord-forum van start.
Iedereen moest even wennen aan die nieuwe vorm, maar ook het forum draait nu als een tierelier. Er zijn inmiddels 81 leden en in nog geen jaar tijd hebben die maar liefst bijna zevenduizend berichten gepost en zijn er ruim 200 draden. (En dan te bedenken dat een deel van de leden zelf nooit schrijft, en dat sommige forumleden hun berichten gewoonlijk na een week ofzo wissen…)
Inmiddels telt de site zelf ruim duizend stukken. (Weer wow: ik heb dus meer dan duizend artikelen geschreven. Niet slecht, Spaink, niet slecht.) En er zijn nu dus tienduizend reacties op mijn stukjes…! Ik vind dat een fikse mijlpaal, temeer daar bijna al die reacties betrekking hebben op pakweg de helft van die duizend stukken. De eerste 500 stukken dateren immers uit een periode dat er geen optie was om te reageren. Voorts: hoewel er veel vaste reageerders zijn – voor sommige mensen is mijn website een vaste pleisterplek geworden – hebben er meer dan duizend verschillende mensen een reactie geschreven. Ook dat vind ik een heleboel, en evenzeer iets om bij stil te staan.
Wat betreft het bezoek aan de site: ook die cijfers stemmen vrolijk. Sinds augustus 2008 zijn hier bijna een half miljoen bezoekers geweest, en als je de zoekmachines meetelt zelfs dik een miljoen. (Raar toch dat zoekmachines evenveel verkeer genereren als menselijke bezoekers? Vindbaar zijn & blijven kost kennelijk een boel overhead.) In september 2008 had ik gemiddeld 250 bezoekers per dag, inmiddels zijn dat er zo’n 1400, met geregeld uitschieters naar 1800.
Heerlijk, zo’n levendige website. Ik dank jullie allemaal van harte voor het steeds maar weer langskomen, voor het lezen, en vooral: voor het reageren! :)
Gefeliciteerd Karin,
Een hele prestatie hoor om dit voor elkaar te krijgen.
Lees met veel plezier je stukjes.
ga zo door.
Jan
Wat mij erg verbaast Karin, is dat je in al die tijd dat je WordPress draait, en alle energie die je in de database ervan hebt gestopt, je nog geen een keer een backup hebt gemaakt van je blog en je ook nog geen enkele update van wordpress hebt geïnstalleerd (we zitten al weer op 3.0).
Zou er niemand op het blog aanwezig zijn die de kennis en tijd heeft voor een beveiligingsupdate van je software (en ook de onderliggende ‘dependencies’ voor WP)? Ik vind het een akelig idee dat één persoon die jou niet mag met een gerichte aanval alles wat je hebt opgebouwd in de jaren zou kunnen wissen of verminken…
Natuurlijk wordt er een backup gemaakt, Thomas. En Mischa loopt inderdaad achter met WordPress, hij gaat daar binnenkort iets aan doen.
In dat geval, Karin.. Nog vele jaren voor jou en je blog!!!
Lijkt mij dat als je een backup hebt, er weinig mis kan gaan met deze blog. Je bent dan hooguit een paar dagen werk en reacties kwijt ;-)
@Karin gefeli, en bedank jezelf voor het maken van een plekje waar er wat te reageren valt :)
Als je zoals ik Norton 360 hebt, maakt die de hele dag en nacht door constant online backups tot 50 gb, en is terugzetten ooit, van al wat je nodig hebt ‘n fluitje van ‘n cent. Heeft mij al heel wat keer van de absolute ondergang gered.
[Specificaties van Norton gesnipt – KS]
@juzo: Voor apple heb je de ‘time capsule’. Hoewel dat ook niet de ultieme oplossing is: http://www.timecapsuledead.org/
Ik denk dat de site van Karin ergens in een virtuele machine draait. Daar heb ik geen verstand van, maar het lijkt mij dat dat triviaal te backuppen is.
Juzo, iew, norton?
@Thomas: een unix-achtig besturingssysteem, met goed te back-uppen webserver software.
@Juzo: wanneer heb je voor het laatst je backup systeem getest? (= serieuze tip, niet plagend bedoeld)
-.-
Het gaat er niet om dat de site gebackupt wordt.
WordPress zorgt wel voor zichzelf.
-.-
Het gaat erom dat de toeleidende invoerkanalen (databases) gebackupt worden.
Dat doet Norton in Amerika 24:7.
@ 8 ik werk al met Norton zolang Norton bestaat. Norton stelde zelf al zijn programmacodes beschikbaar en die heb ik in assembler nagebouwd.
De hele backup van 50 gb inclusief systeem heb ik afgelopen zondag in restore teruggezet. Zonder één hapering hetgeen gebruikelijk is wanneer ik test.
Wanneer je met Norton GOED werkt, maar dat doet niet iedereen, faalt Norton nooit. Op praatjes van “de mijne is beter” ga ik nooit in.
@ Juzo:
Tof dat je backup werkt!
De rest van wat je zegt is niet zo relevant in professionele zin; het past eerder als oplossing voor iemand’s pc’tje thuis.
iemands pc’tje thuis wordt professioneel behandeld, precies zoals ook de mainframes in het gebouw der Telegraaf professioneel behandeld worden (en dochters). Norton heeft daar in het geheel niets mee te maken.
Juzo, wat je ook zegt, ik mag dan wel een stuk jonger zijn, maar ik ben en blijf een grotere nerd dan jij. :P
Als PC’s thuis professioneel behandeld werden, had niemand een virusscannert nodig en kenden we norton alleen nog van “oh ja dat was toen, norton commander”.
Om niet nog verder offtopic te verzanden, het backup stukje is wel een beetje relevant, getuige Will Wheaton nog steeds in exile.
hoi Karin, met al die enorme getallen aan artikelen, lezers en reacties, wordt daar ook de lezer zoals ik die je stukken leest via rss feed in mijn mailprogramma meegerekend?
groet van een al jaren trouwe en met plezier lezende lezer
Juzo, aan een programma dat een backup trekt over het net heb je niks in dit geval. Bij een site als deze moeten er tabellen en databases worden gebackupt: de site genereert daaruit on-the-fly html, terwijl een kopie over het net alleen de zo gegenereerde html backupt. Da’s leuk voor een lokale kopie maar bepaald niet hetzelfde als een bruikbare backup die je op de server kunt terugzetten.
KarinW: ik neem aan dat RSS ook gewoon wordt meegetelt. Zo niet, dan ligt het aantal bezoekers ineens een stuk hoger :)
Van harte! Ik ben zo’n lurker die zich nooit laat zien, maar nu dus wel! Ga zo door, Karin, ik ben een grote bewonderaar van je, om onnoemelijk veel redenen!
Hoi Karin , lees je stukjes altijd met veel plezier. Ik “ken” je al vanaf de tijd datje in de redactie zat van Bevrijding of Radicaal , het partij blad van de PSP.hoop dat je nog lang doorgaat.
Groetjes Jan
Jan: de PSP, da’s lang geleden inderdaad! 1984, 1986, zo iets… Ik werkte indertijd bij SVS, het bureau Vorming & Scholing van de PSP. In de redactie van Bevrijding heb ik nooit gezeten, hoewel ik geregeld voor het blad schreef, maar ik zat wel in de redactie van Socialistisch Perspectief, dat iets studieuzer van aard was.
Ow. Het gebouw in de Nieuwe Looiersstraat, de drukkerij op de benedenverdieping; Ron Leyser en Leo Platvoet als collega’s. Jeugdsentiment… Maar ook: de dood van Gerard, een van de oudste medewerkers daar: een monkelend geestige man, die gruwelijk vermoord werd.
Dank voor je blog. Ik heb hem nog niet zo lang geleden “ontdekt”. Ik lees je artikelen met grote interesse.
gefeliciteerd Karin, intussen met 10.000plus !
Proficiat met deze geweldige cijfers!
Nu moet ik dus misschien van lurker naar reactionair?
Ik hou heel erg van de manier waarop je schrijft en ben bovendien dol op Max !
XXXm
Ineke, annet, Martine: allemaal dank voor de lieve wensen! En over Max blijf ik voorlopig nog wel schrijven :)
een wat verlate felicitatie van Doggie, Garfie et moi ! op de volgende 10.000
Een ‘eeuwigheid’ geleden schreef ik in je gastenboek:
“Als jij blijft schrijven, dan blijf ik lezen”.
Met genoegen, K.
Leuk, zoals je de cijfers met terechte trots neerzet.
Op naar de volgende mijlpaal.
Gefeliciteerd met dit aantal en vooral met de kwaliteit van de meeste stukken.