Niemand hoeft medelijden met Facebook te hebben: het bedrijf wist precies wat er gaande was – erger: het had zijng software erop ingericht – maar deed tegenover de buitenwereld of zijn neus bloedde. In 2015 bleek al dat via apps die derden op Facebook konden laten circuleren, niet alleen gegevens van de gebruikers van die apps konden worden geoogst, maar ook die van al hun contacten.
Facebook waarschuwde gedupeerden niet, noch stelde het toezichthouders op de hoogte van dit datalek – nee, Facebook ontkende. Het veranderde stilletjes iets aan zijn software, en dat was dat.
Dat maakte Zuckerbergs excuses van afgelopen week uiterst goedkoop: ‘vertrouwen beschaamd… fouten gemaakt … ervan geleerd … nooit meer doen’, zo’n soort riedel.
Inmiddels had Cambridge Analytica al een paar jaar vrijelijk kunnen stunten met de hoogst gevoelige gegevens die ze aan 50 miljoen Amerikanen hadden ontfutseld, en had het die benut voor gerichte online campagnes ten bate van presidentskandidaat Donald Trump.
Vorig jaar moest Facebook ook al bakzeil halen. Het was onbestaanbaar dat hun netwerk was gebruikt voor de massale verspreiding van nepnieuws, betoogde het bedrijf nog in september: het ging hooguit om 3000 valse berichten. In november 2017 gaf het toe dat er inderdaad op grote schaal neppagina’s en nepberichten op Facebook waren rondgepompt, meestal door Russische bronnen. In totaal zijn die berichten door circa 126 miljoen Amerikanen gezien, moest het bedrijf bekennen. En weer waren de excuses goedkoop: ze zouden een tooltje bouwen dat mensen zou waarschuwen – anderhalf jaar na dato – als zij nepnieuws hadden geliked. (Dat tooltje is er overigens nooit gekomen.)
Overheden zijn traag, internationale beteugeling is lastig, toezichthouders secuur en hun werk tijdrovend. Als wetten en sancties uitblijven, is het enige dat nog helpt: stemmen met de voeten.
Nu helpt het niet bijster veel als individuele gebruikers hun account wissen, maar het is een teken aan de wand dat #DeleteFacebook de afgelopen week zo’n opgang maakte. Ook zijn veel gebruikers eindelijk eens gaan opvragen welke gegevens Facebook allemaal van ze heeft opgeslagen, en dus: verkocht (kijk onder ‘Settings’, ga naar ‘General’, kies ‘Download a copy of your Facebook data’, lees en huiver.)
Maar interessanter is dat andere bedrijven er nu de buik van vol krijgen. Unilever dreigde in februari te stoppen met advertenties op Facebook en YouTube als die bedrijven niet snel iets tegen nepnieuws zouden ondernemen. Multimiljardair Elon Musk verwijderde woedend zijn bedrijfspagina’s voor zowel SpaceX als Tesla van Facebook, elk met een paar miljoen fans; en investeerders verkochten zoveel aandelen in het bedrijf dat de koers van Facebook met vijf miljard dollar kelderde.
Boycot, divest and sanctions: wellicht werkt die strategie. Maar inmiddels heeft Facebook het vertrouwen in de democratie een ongekende klap toegebracht.
Foto: Flickr, mkhmarketing
Muh, nu is er ophef in de pro-Hillary media omdat Trump gewonnen heeft en dat aan iedereen ligt behalve aan Hillary zelf. Hoe slecht moet je wel niet zijn als presidendskandidaat om van Trump te verliezen. Als Hillary gewonnen had was er nu niet zo’n ophef geweest.
Cambridge Analytica is een Amerikaanse tak van privaat brits bedrijf , moederbedrijf SCL Group én denk eens goed in :Het bedrijf kwam van de grond na een een miljoeneninjectie van vader en dochter Robert Mercer, een Amerikaanse hedge fund-miljardair. Dat heeft Wikepedia de hele geschiedenis vermeld.
Dan moet je naar die kern gaan klachten, protesteren en afschaffen van die hele rep en roer van alle wetovertreders, machtmisbruikers en privebreukers overal de hele wereld, vooral Amerika, Rusland en Engeland die triogekken!!!
Zolang die manipulaties toch blijven doen ( de wetten overtreden ), vliegen ze eruit, dat had Zuckerbergs ook eerder moeten doen. Ook Militairen, polities en machtige politieke leiders moeten de wetten zelf aanpassen en géén stiekum kaarten onder de tafel schuiven om die databank te weten ontfutselen door omkopen. Het moet stoppen en hoe ??
Dan denk ik van: Stop met Facebook, in stilte profiel zetten zonder enige rubrieken of leuke plaatjes te zetten! Stop met Twitter als reclames ook ermee bemoeien!!! Beter je eigen website of blogger zelf maken wat het wel leuk is, en journalistieke Net zoals je naam Spaink.net ook strikt in privé stellen tegen spamfilter, net als bijvoorbeeld filter tegen pornografisch materiaal, én geen provider toelaten, beschermstatus instellen met anti virussen die de beste status hebben, dat heb ik ook thuis uit alle veiligheid. Dat moet iedereen ook doen. Het kost wel jaarlijks 39 euro, ja dan heb je altijd meer bescherming tegen hackers overal de wereld.
Beste mensen, weg met FB, delete en of in stilte profiel zetten en je eigen leuke website maken die ook gratis zijn, veel leuker en ook meer priveleven, dan ga dan vaker naar buiten wandelen, zwemmen en mensen in ogen ontmoeten , gezellig babbelkousjes op terras of zo. Met kromme nekken in diepe mobiel duiken is zeer ongezond voor de mensheid, stop ook met apps! Die verdeelt ook door gekke hackers die binnen je apps dringen! Rot op!
Ik kan nergens op mijn feestboek iets vinden dat ” settings” heet. Ik kom er ook zelden, ik vind het een puinhoop, zo warrig. Settings? Waar ergens zou dat moeten staan?
Op de website staat in de bovenbalk een driehoekje dat naar beneden wijst, dat laat een menu uitklappen waar settings in staat.
“in de bovenbalk een driehoekje dat naar beneden wijst,”
Niks hoor, in de bovenbalk (nou ja, er zijn er vijf, maar vier daarvan komen niet van feestboek) die donkerblauw is, zitten wat zwarte objecten (heet dat niet “ergonomisch”?) waarvan de vorm wat onduidelijk is, en als je de muis daar boven houdt krijg je Friend requests, messages, notifications en Quick Help. Als je dat laatste aanklikt krijg je een heel afrolmenu, maar Settings staat er niet bij…
Nou, ik kon iets vinden dat Security Checkup heet, en dat als ik het goed begrijp, de gegevens laat zien die Feestboek van mij heeft. Althans, dat zeggen ze (ik begrijp dat het nog de vraag is of ik ze moet geloven). In ieder geval staan daarin alleen de dingen die iedereen mag weten (ik heb destijds ook maar heel weinig ingevuld). maar wat ze echt van me weten, is natruurlijk weer een heel andere kwestie…
“surveillance capitalism.” noemen ze het, f-boek doet et, goegel. En volgens Bruce Schneier tussen de 2500 en 4000 anderen, die altijd weer een zucht van opluchting slaken, als de focus weer op f-boek ligt. En dat alleen al in de States. In een interessant stukje, (engels) alhier te lezen
https://www.schneier.com/blog/archives/2018/03/facebook_and_ca.html
Hij breekt een lans. voor regulatie, en is zeer te spreken over de “General Data Protection Regulation” een europese wet die doorgevoerd is in 2016, warin o.a. de data verzamelaars transparanter dienen te zijn over de verzamelde data. En dan blijkt dat bijvoorbeeld peejpall al stilletjes een lijst heeft uitgebracht met 600 contacten met wie hun data mogelijk gedeeld kan worden.
Zelfs via instellingen van FB krijg je ook geen privé leven, zelfs Messenger ook niet. Er is geen enkel beschermingstatus in FB !!!!