Klussen

De afgelopen twee dagen heb ik de website licht verbouwd.

Enerzijds wilde ik graag wat meer sociale dingen aan de site hangen (zoals een Twitterfeed, makkelijke opties om vriendjes met me te worden op Facebook of Twitter, goede buttons om artikelen verder te verspreiden). Aan zulke opties had ik de afgelopen maanden al wat gesleuteld, maar vanwege de strenge layout van de site waren ze niet erg opvallend. (Toen een goede vriendin me vorige week mailde of er alsjeblieft ook een RSS-feed op mijn site zat, schrok ik een beetje. Die optie is namelijk al een paar jaar ingebakken, maar kennelijk makkelijk over het hoofd te zien.)

Anderzijds wil ik geen toeters en bellen. Mijn site biedt tekst, ideeën en debat; niks anders. Er is hier zat stof tot nadenken, plus een aangenaam rustige – en doorgaans vrij beschaafde – ruimte voor discussie. Wanneer lezers mijn stukjes verder willen verspreiden, help ik ze daar graag bij. Tegenwoordig heb je daar allerlei kekke plugins voor, dus die benut ik graag. Maar voor je ‘t weet is de hele site vergeven van buttons-hier en buttons-daar onder elk artikel, en al die kleurtjes en fleurtjes maken het aanzicht van de site onrustiger dan ik wil.

Daarom heb ik de boel anders ingedeeld. De voorpagina biedt nu een overzicht van alle recente artikelen, in plaats van een volledige weergave daarvan; het rechtermenu laat meer interactie zien; de individuele pagina’s zijn rustiger geworden, terwijl daar toch meer tools voor delen en interactie zijn gekomen. In het kort:

  • De voorpagina biedt nu een kort en kaal overzicht van de tien meest recente stukken. Daar zit geen enkele opsmuk meer bij. Wanneer je een artikel uit dat overzicht wil lezen, klik je op de titel ervan of op de link ‘Verder lezen’. In het grijze blok onder elk artikel kun je zien wanneer en waar het is verschenen, hoeveel reacties er zijn etc. Een deel van die informatie is aanklikbaar.
  • Het menu rechts op de voorpagina geeft georganiseerd toegang tot alle artikelen op de site. Da’s het bovenste deel van het menu.
  • Lager in het rechtermenu op de voorpagina is de sociale kant van de site geïncorporeerd: commentaren van & over mij op Twitter, recente reacties op artikelen, de meest recente berichten op het forum, statistiek over lezersaantallen etc.
  • Alle pagina’s met artikelen zijn – als vanouds – rustig en erg wit. In het grijze blokje onder elk artikel staan tools om het stuk verder te verspreiden. Het uitgeklede menu rechts geeft wat extra informatie over het stuk, en biedt extra navigatie: via ‘Home’ spring je terug naar de voorpagina, via een klik op ‘Waar verschenen’ of ‘Gerubriceerd onder’ spring je naar vergelijkbaar gegroepeerde artikelen.
  • Vastgeplakt aan de rechterkantlijn zit overal een tooltje dat het makkelijk maakt om de site via RSS te volgen, om vriendjes met me te worden op Facebook, om me op Twitter te volgen of me te mailen.

‘t Is vast even wennen. Maar ik geloof oprecht dat de veranderingen niet groot zijn en toch adequaat. Ik hoor graag jullie reacties en bevindigen!

Author: Spaink

beheerder / moderator

33 thoughts on “Klussen”

  1. Klein puntje…
    Het ‘rechtermenu’ staat bij mij niet rechts maar onder het overzicht van de tien meest recente stukken, waardoor ik niet in één oogopslag kan zien wie waarop gereageerd heeft.

    Waarschijnlijk heeft het te maken met mijn antieke beeldscherm, maar ik wil het toch even melden.

  2. Ik ben een trouwe lezer. Als je het mij vraagt is het niet handig om bij al je stukjes op ‘zie verder’ te moeten klikken. Zeker de kortere zouden er best volledig mogen staan.

    Voor die ‘home’ knop moet ik naar boven scrollen.

  3. Yep, Karin, zelfde probleem. Rechtermenu staat helemaal onder aan de pagina…. Onhandig, maar niet onoverkomelijk…

  4. Het is natuurlijk ‘n aardig idee, maar ‘t is niet direct ‘n verbetering. Daarom moet je zelf eens overwegen, of je het handhaaft.

    1.
    Weliswaar is de site wit, maar bij mij is hij geel, en dat vind ik veel aangenamer. Omdat ik dat zo heb ingesteld.

    http://www.juzo777.nl/foto/kaspanw1.JPG

    2.
    Zoals je ziet gebruik als enige van vele miljoenen in heel europa de browser Opera, en je hebt je site een beetje omgebouwd naar het idee van Opera Unite, bijvoorbeeld

    http://my.opera.com/juzo88/blog/

    maar dat is alleen voer voor specialisten.
    Dat moet je niet doen voor je algemene publiek, dat je bedient.

    3.
    De rechter kolom is in Opera verdwenen, en nou maakt dat niet zoveel uit, ik las en gebruikte hem tóch niet (zoals velen) hij dient er wel te zijn, en niet onderaan.

    Hij moet een beetje een vluchtplaats schuilplaats vormen op (‘n) je blog, als wapen tegen de eenzaamheid. Veel mensen voelen zich op blogs heel eenzaam. Nergens ‘n toevluchtsoord, dus maar gauw weg, heet het dan.
    Die lezers ben je kwijt.

    4.
    Het grootste bezwaar tegen de nieuwe indeling is wel de schrijfstijl, die je geheel moet veranderen.

    En dat gaat niet. Je blog-artikelen zijn bijna altijd “hard”-copy’s van je Parool stukjes.

    De nieuwe indeling veronderstelt, verplicht, dat je “aflopend” moet schrijven en dat is alleen in de harde verslaggeverij van de dagbladjournalistiek gebruikelijk: columninsten voldoen daar niet aan. Hoeven zij ook niet.

    Aflopend schrijven betekent dat de essentie van het hele verhaal in de eerste vijf woorden moet staan. Zinnen mogen niet langer zijn dan vijf woorden, altijd in de directe rede en nooit beschouwend, commentariërend.

    5.
    Ik zou je willen aanraden en verzoeken de nieuwe opmaak te verlaten.
    Hij is absoluut niet nodig, en zelfs ondienstig, men concentrere zich uitsluitend op het bovenste, gehele verhaal, de overige zijn gelezen, en worden niet meer gelezen.

    Succes.

  5. Recentste, bovenste column helemaal ‘afdrukken’ vind ik. Mét bijbehorend plaatje!
    Het menu staat waar ‘t stond en blijft zo goed als ongebruikt.
    Blijf zaniken, faliewaaien en pezeweven!

  6. Nog ‘n opmerking betreffende “het plaatje”.

    Dát moet de mensen naar de tekst trekken, niet andersom!
    Dat moet dus in wat groter standaardformaat, altijd links
    en van de best mogelijke kwaliteit en “zeggingsmacht”.

    De mens kijkt éérst naar ‘t plaatje, dan pas naar de tekst.
    Zo is de mens nou eenmaal, en daaraan hebben we maar te voldoen.
    (Om den brode).

  7. Ik moet zeggen dat ik de site zelden tot nooit zie omdat ik je stukjes via RSS lees. Daar staat nu alleen een kort stukje in met “Verder lezen”. Dat maakt het lezen van de stukjes lastiger.

    Ook het beoordelen of ik het stukje nu even tussendoor lees of bewaar voor later is nu ook een stuk lastiger.

  8. HenK, Arthus en Elmo: staat het menu nu weer goed? Ik weet wat het ptobleem is – de breedte van het menu – maar ik kan zelf niet bepalen wat de kritische grens is, omdat ik er met mijn browsers geen last van heb.

    Op de andere punten kom ik later terug.

  9. Het label “volg mij” kijkt de pagina uit, draai ‘t 180 gr om, ‘t moet de pagina inkijken.

    Pagina opbouw en vormgeving is louter psychologie.
    ‘k Kan d’r ook niks ‘an doen.

  10. Dag Karin!

    Klopt het dat de RSS feed ook aangepast is? Ik lees je blog via een RSS feed en voorheen kreeg ik het hele artikel te zien incluis plaatjes als die erbij staan. Nu zie ik alleen de eerste 4 regels en moet dan op ‘lees verder’ klikken en een webbrowser openen.

  11. Mooi dat het menu weer op zijn plek staat :)

    Janne, de RSS-feed is inderdaad veranderd. Fie haalt zijn informatie immers van de (veranderde) voorpagina vandaan: daar staan nu alleen de eerste 80 woorden van een stuk op.

    Arthur, ja, ‘t vergt nu een extra muisklik via RSS, maar afgaande op wat ik zelf al RSS’end tegenkom, is dat bepaald niet ongewoon.

    Elmo: ah, ik heb er niet bij stilgestaan dat op vaste pagina’s de Twitterfeed blijft staan – en dus ook op het forum. Ik zal daar wat aan doen.

    Juzo: ik zal kijken of ik de Follow-button kan flippen :)

    Wat betreft de reacties op de voorpagina (samenvatting vs meteen het hele stuk): ik ga daar nog even op kauwen. Bijna alle sites hebben op de voorpagina een titel plus een aankeiler, dus deze ruime samenvatting is verhoudingsgewijs al heel riant. Maar misschien is het goed om de voorpagina op een andere manier wat meer ‘aan te kleden’.
    Overigens komen veel mensen helemaal niet via de voorpagina binnen; ze belanden via een link of een zoekmachine op een specifieke pagina. Dus die moeten goed en helder in elkaar zitten…

  12. Elmo, ik heb zitten kijken, maar het lukt miet om de Twitterfeed uit te zetten op de forumpagina. Zodra ik de menu-sidebar gebruik, komt-ie mee…

  13. Mooi, het rechtermenu staat weer ‘op z’n plaats’.

    Verdere reactie…
    Persoonlijk vind ik de Twitterfeed, met ronddraaiende (oude) Tweets, geen aanwinst. Het totaalbeeld wordt er ‘onrustig’ van, beweging geeft meer onrust dan ‘kleurtjes en fleurtjes’, en voor wie wil lezen wat daar gebeurt (of zelfs volger wil worden) staat er een keurige link aan de rechterkant.

    En voor je vaste lezers/lezeressen zal het weinig uitmaken, maar voor nieuwe bezoek(st)ers zou het ontbreken van het plaatje en de soms minder tot lezen uitnodigende beginregels van je teksten (een punt wat Juzo naar mijn mening terecht maakte, met daarbij één opmerking: in een grijs verleden leerde ik zinnen van maximaal zeven woorden i.p.v. vijf… maar dit terzijde) het omgekeerde effect kunnen hebben van wat je, naar ik aanneem, nastreeft.

  14. @18 JuZo
    een kombinaatsie van ‘1.jpg’ en ‘2.jpg’ kan dat ook? Ik bedoel zoals ‘1.jpg’ maar dan verticaal geordend en een klein menu-tje erboven. Of er naast of onder.
    Ziet er gelikt uit. Numero ‘1.jpg’, bedoel ik. (mét prentkes, jawel) Waarbij alleen de nieuwste bijdrage in zijn geheel op de pagina staat.
    Ga in conclaaf met Kaatje & Cie. Ltd. om zulks te bewerkstelligen en wentel U in mijn welgemeende kompuhluhmentuh.
    Helaas geldt meestal: “Elluk foordeel hep se nadeel”; echter soms biedt één verandering de oplossing voor meerdere problemen, zonder daarvoor nieuwe, onverwachte, obstakels op te werpen.
    Niks vergeten? Nee! Ik heb hier namelijk niet de balle verstand van.

  15. Eerlijk gezegd heb ik geen idee waar die twits over gaan. Dus het is aan mij niet besteed. Ben het met 21 HenK eens.

  16. @ 21 @ 22 jullie hebben gelijk, aanvankelijk was de stelregel zeven i.p.v. vijf woorden. De eerste vijf regels zijn er dus vijf, de volgende zeven en daarna ietwat meer, voor de algemene columnisterij. Die mag op dat gebied dan verderop ‘n potje breken.

    De feedjes, ik moet eens even kijken maar volgens mij kan dat wel. Ik heb het zo ooit eens ingesteld voor de feeders, en het is reuze makkelijk, ik hoef al die sites niet meer af.

    Volgens mij staat er ‘n “brilletje” bovenaan, met allerlei presentatie-keuzes, en ik geloof inderdaad dat ‘t mooier is, verticaal.

    Helaas moet ik zometeen en morgen per trein door ‘t land, maar als ik daarna in bed spring zal ik ‘t eerst nog even uitproberen. Op ‘t laptopje in de trein staat Opera ook, maar ik heb maar af en toe in de stations heel even WiFi.

    Karin is in ieder geval beslist op de goede weg, maar laat ze nog maar flink wat uitproberen en experimenteren. Het wordt er allemaal beter van.

    Wat de “refreshing” van de TwitterTweets betreft, zou misschien gekozen kunnen worden voor de ‘WordPress’ – oplossing: wil men refreshen, dan moet men F5.
    En anders blijft de laatst gepresenteerde staan. (zie mijn site).

    Veel succes!

    Groet, Jules.

  17. @ 22 verticaal is inderdaad,

    zelfs beter en zo zal ik ‘t dus maar laten staan alleen moet ik de 2 kolommen nog even snel omwisselen.

    http://www.juzo777.nl/foto/kaspafeed4.JPG

    De mens (ik) leest graag smalle kolommen geheel uitgevuld dat is minst vermoeiend voor de ogen

    maar ieder moet ‘t natuurlijk zelf weten.

    Bovendien klinkt er ‘n heel klein geluidje (Siren.WAV…) als kaspa met ‘n nieuwe feed binnenkomt… (“Wa’ mo’ je wa’ mo’ je wa’ mo’ je” kan ik dan brommen geheel naar oude gewoonte).

    Ach, wat is ‘t leven toch mooi allemaal…

    In Opera is men ‘t verst met die dingen maar dat heeft niet iedereen, en, ‘t leuke is dat iedereen daar mag en kan meeprogrammeren.
    (Voor op de lange winteravonden).

    Groet, Jules.

  18. Verder lezen is ff wennen, en ik vind het persoonlijk ietsiepietsie irritant dat bij de twee rechtse sharethis icons onder een column er bij mouseover al wat verschijnt (=mierenneuken).

    Jammer dat de homepage geen plaatjes bij de column intro’s toont.

    Voor de rest negeer ik de meeste changes, want preaching to the choir. Voor anderen vast wel nuttig, daarnietvan.

  19. Ik heb wel wat met de soberheid van je website, Karin. Ik kan hier met een gerust hart allerlei filters uitzetten, waardoor ik niet met opdringerige flash om de oren wordt geslagen, of wordt besprongen door hardnekkig klevende pop-ups. Dat zouden meer mensen moeten doen.

    O ja: zelfs in mijn favoriete, maar immer kritische browser Opera gedraagt alles zich keurig zoals bedoeld. En dat is op zich al een compliment waard.

    Gr. Kuba

  20. Henk en Hetty: hm, dat is eigenlijk wel een goed argument. Ik heb de Twitterfeed tot nader order uitgezet. En ik ben nu aan het kijken of – en zo ja: hoe – ik plaatjes in de excerpts kan krijgen.

  21. De filosofische vraag, -en ik keek net naar een causerietje hierover op NOS Journaal 24-, de filosofische vraag, die zich hierbij als het ware, automatisch, onmiddellijk aandient opdient voordoet, is,

    wat wil de bloggenist?
    Of wat wil de bloggeneuze, in dit geval?

    De tastbare, controleerbare uitwerkingen van de praktisch toegepaste mediawetten veranderen momenteel zó snel, worden zo razendsnel troegespast, aangepunt, zekergesteld opgeblazen en geheel nooddruftig ten uitvoer gebracht, dat een mens er koud van wordt.

    Concurrentie moordt.

    Op Journaal 24 had men het over het zuiver politieke doel, dat de media-uitvoerenden, zeg bloggenisten, bloggeneuzes uitoefenen en nastreven.

    Dat is hier voorlopig nog niet zo expliciet aan de orde.

    Niettemin overheerst de aloude algemene geheel basale media-hoofdwet nog altijd, en dat is, wil je geld verdienen, zal je het de klanten naar de zin moeten maken.

    Anders moet je iets anders gaan doen.
    En geld verdienen is met alles. Iedere vezel van je lijf, en van je hersenpaninhoud.

    Nu is dat gezegde in zijn derivaat hier in deze blog en layout nog niet precies voor de volle honderd procent van toepassing.

    De vraag kristalliseert dan ook voorlopig uitsluitend nog een beetje naar zijn of haar pragmatische vertaling:

    wil Karin met haar blog het uitsluitend zichzelf plezierig en naar haar zin maken (mogelijkheid 1);

    wil Karin het (mogelijkheid 2) niet zozeer zichzelf, als wel uitsluitend en alleen met voorrang haar lezers, blogbezoekers (en klanten…!) naar de zin maken

    of (mogelijkheid 3) beide.

    Beide gaat niet.
    Als de een (bezoeker) het goed wil hebben moet de ander (bloggeneuze) lijden.

    En bovendoen, moet zij haar eigen standpunt lanceren iedere keer weer of moet zij de menigte waarvoor zij schrijft geheel en al en alleen naar de mond praten?

    Op al deze vragen kunnen we natuurlijk niet zomaar meteen ineens en directiglijk antwoord geven in het openbaar.

    Dat gaat natuurlijk niet.
    Dat begrijpt een kind.

    Wel zullen wij eens zien, en over ruim 10 jaar bespreken, of zij met de thans op dit moment aan- en ingegane geheel vernieuwde blog-layout en schrijf-bedoelingen uitsluitend zichzelve pleziert en dient,

    danwel anderen.

  22. @16 Dat veel rss feeds slechts een ‘teaser’ bevatten zal wel zijn omdat het de bedoeling is om mensen naar de website te lokken en ze daar advertenties te kunnen voeren. Verder zal het ook wel zo worden gedaan omdat anderen het nu eenmaal zo doen, of omdat de gebruikte RSS generator niet anders kan.

    IJzersterke argumenten zijn dat natuurlijk niet ;)

    Zelf biedt ik beiden. Een feed met de volledige berichten, en een feed met korte samenvattingen. Het gaat me tenslotte om de lezer. Laat die zelf kiezen wat die prettig vindt.

  23. st: de feed is een afgeleide van de voorpagina, en aangezien die hier tegenwoordig alleen de eerste 80 woorden bevatten, is dat ook wat in de feed staat.

    In veel RSS-lezers kun je vervolgens kiezen of je alleen de titel, ook de eerste regels of alles wat er te lezen valt van het stuk wilt zien. Maar de beperking zit ‘m in de pagina die de feed aanlevert…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.