Bits of Freedom heeft een stemwijzer gemaakt waarin de politieke partijen aan de hand van negen verschillende onderwerpen worden beoordeeld op hun digitale vrijheidsgehalte. BOF keek daarbij onder meer naar hun opvattingen over het auteursrecht, internettoegang, databankbeveiliging, surveillance en rechtsbescherming.
De partijen kunnen rood, oranje of groen scoren. Er zijn maar twee partijen die op groen uitkomen: GroenLinks en D66. CDA, CU, PVV, SGP en TON scoren rood; PvdA, Partij voor de Dieren, SP en VVD oranje. De digitale stemwijzer kun je hier bekijken, en hier geeft BOF een toelichting op haar werkwijze.
Groen Links is en blijft mijn groene partij</strong) ;-) Lang leve typo’s
Het nadeel van die kleine partijtjes is, dat ze wel heel amusant in de folklore zijn, maar dat iedere stem erop verspild verknoeid en nutteloos is. Ze kunnen geen vuist maken en bereiken niets.
We kunnen ze ons voorlopig nog heel even permitteren, als totaal overbodige franje en residuen uit een zorgeloos verleden tijd.
Je moet de mensen tenslotte nog net niet helemaal alles verbieden en hun het verspillende leven ontnemen dat zou a-moraaliesj zijn.
@juzo: En de christenunie dan? Die hadden (correctie: hebben) wel mooi iemand op defensie en openbaar vervoer. Wat is je definitie van ‘klein’?
Ik stem op een kleine partij omdat ik dingen niet wil. Er zijn ook vast mensen die op een grote partij stemmen omdat ze dingen wel willen (lees: CDA stem-vee).
Als mijn partij slechts één zetel krijgt, en daarmee een goede vraag stelt die de media haalt. Dan ben ik compleet gelukkig met mijn stemkeuze. Verkiezingen gaan er om om het beleid van een land te kiezen. Niet om stemmen op de partij die ‘goud’ haalt. En aangezien het stemmen anoniem gebeurt valt niet te controleren dat je op de winnende partij hebt gestemd.
Er is ook veel meer als links en rechts. Op vele momenten wordt ja of nee gedrukt en dat zijn na een jaar toch aardig wat meer mogelijkheden dan slechts die twee groepen ‘links’ en ‘rechts’.