Malaise in de marktwerking

Slotervaartziekenhuis

SlotervaartziekenhuisHet Slotervaartziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen zijn al jarenlang zorgenkindjes. Paar keer bijna failliet gegaan, fiks gedonder gehad met eigenaars of bestuursleden, en ze zaten geregeld diep in de rode cijfers. De IJsselmeerziekenhuizen waren inmiddels onder verscherpt toezicht gesteld, het Slotervaart bleek na de zomer 4,6 miljoen in het krijt te staan en presteerde al jaren slecht. De ziekenhuizen bedelden bij de bank en bij zorgverzekeraars om uitstel van terugbetaling van leningen – een veeg teken. Bovendien hadden de specialisten in het Slotervaart het vertrouwen in een van de bestuurders al voor de zomer opgezegd. Ook de Inspectie had haar zorgen uitgesproken.

Dat de zorgverzekeraars niet langer voor het kennelijk onverantwoorde bestuur en beheer van deze ziekenhuizen wilden opdraaien, vind ik dan niet zo heel vreemd. Ook dat hoort bij de zo bejubelde marktwerking in de zorg. Sterker: dat lijkt me een van de weinige verstandige gevolgen van zo’n aanpak. Zorgverzekeraars zijn er immers niet om de kassen van kennelijk onbekwame bestuurders te spekken. Dat de schuldeisers de ziekenhuizen zo snel ontruimden, lijkt me daarenboven een teken dat er meer aan de hand is: de gedachte aan malversaties dringt zich onwillekeurig op.

Dat laat onverlet dat de ontruiming bepaald chiquer had gekund. Op z’n minst hadden alle opgenomen patiënten eerst volgens afspraak behandeld moeten worden, en naar andere locaties overgebracht zodra ze daarna weer enigszins op de been waren. Mensen een paar uur voor hun operatie naar huis sturen is ronduit smakeloos – je wilt nooit en te nimmer dat een zorgverzekeraar zoiets veroorzaakt, of faciliteert.

Juist over dit aspect, insolvabele ziekenhuizen en incapabele bestuurders de nek omdraaien – wat een van de weinige nuttige effecten is van marktwerking in de zorg – wordt nu allerwegen geweeklaagd.

Net zoals ineens de zorgverleners die voor zichzelf zijn begonnen, de schuld van de malaise kregen. Het Slotervaart wees expliciet op de gestegen arbeidskosten als oorzaak: al die verduvelde verpleegkundigen die ontslag hadden genomen, zzp’er waren geworden, en zich vervolgens voor een hoger bedrag weer lieten inhuren: het kwam door hen, het was een schande!

Ik kon alleen maar denken: good for them. De zorg betaalt verpleegkundigen al decennia te weinig, zadelt ze op met een gigantische berg administratie, en biedt amper ruimte voor soepele roosters. Wanneer je als zzp’er zowel meer verdient, betere zorg kunt leveren, minder onnut papierwerk op je dak krijgt en bovendien zelf kunt bepalen dat je graag alleen nacht- of weekenddiensten draait, is dat je recht.

Zorgverleners die ontslag nemen en voor zichzelf beginnen omdat ze zo betere zorg kunnen leveren dan ze als werknemer mogen: ook dat is marktwerking. Marktwerking van het goede soort, bovendien.

Het wachten is op het eerste ziekenhuis dat als coöperatie wordt gedreven.

 
Beeld: Fragment uit Arch / Wikipedia

Author: Spaink

beheerder / moderator

8 thoughts on “Malaise in de marktwerking”

  1. Deze link snap ik niet meteen: ‘Dat de schuldeisers de ziekenhuizen zo snel ontruimden, lijkt me daarenboven een teken dat er meer aan de hand is: de gedachte aan malversaties dringt zich onwillekeurig op.’ Hoe zie je dat?

  2. @Tanja

    Paulianeus handelen is meer regel dan uitzondering bij faillisementen.

    Verder spijker op z’n kop !

  3. Vraag je je niet af hoe het dan met dure zorgverzekering en ook nog je eigen risico moet betalen, oké, maar kan het die noodgeval niet eerder dekken van 17 miljoenen inwoners in Nederland?

    Ik snap het wel dat onbekwame bestuurders niet nodig krijgen wat ze willen, maar oweeee moet je alle overbodig luxe ziekenhuizen zien!!! Die hebben allemaal dure interieurs, apparaturen, dure salarissen van artsen die er ooit zijn bestaan in de 21e eeuw. Uit jaren ’80 heb je 3/4 splinternieuwe apparaturen niet nodig en we leven steeds langer en langer.

  4. Zorgverleners die ontslag nemen en voor zichzelf beginnen omdat ze zo betere zorg kunnen leveren dan ze als werknemer mogen.
    Hebben de zorgverleners in loondienst de kantjes er van afgelopen? Gaan ze als zzp’ er andere zorg verlenen? Moeten ze dan minder formulieren invoer? Ik zie het verschil niet. De zorgverlener in dienst is dan weer de pineut, je collega verdient meer als jij voor hetzelfde werk.. Je moet het maar durven, niet iedereen durft de stap te nemen. Zelfde werk moet gelijk beloont worden of je in loondienst bent of zzp’er.

  5. Hans @4: er is een massale uittocht van personeel in de zorg gaande. Ze beginnen als zelfstandige verpleegkundige aan huis, of laten zich in ziekenhizen inhuren – en ja, ze hebben dan minder papierwerk en bureaucratie, kunnen zelf de dagen kiezen waarop ze werken en zelf bepalen hoe lang. Het is tijd dat er weer meer uimte komt in de zorg, maar dat moet je niet doen door af te geven op mensen die de bureaucratie ontvluchten – die kun je beter als lichtend voorbeeld nemen.

  6. Precies. Afvinkcultuur, zelfverrijking van regenten, dan valt de zaak uit elkaar.
    Er is nog zoveel te vragen. Zakenvrouw Aysel Erbudak kon het personeel wel aan zich binden en kreeg de balans tussen inkomsten en uitgaven wel in orde. Ze kreeg ruzie met Achmea. Dat verloor ze. Achmea is heel machtig. Destijds was minister Schultz ook directeur zorginkoop geweest bij Achmea. Er waren nog meer banden in de regering met Achmea. Erbudak werd belachelijk gemaakt omdat ze haar gage uit bedrijfsinkomsten haalde. Winter doet dat anders en vast erg slim. De steunende medici kregen van Achmea fors betaald voor adviseursrol, tegen Erbudak, enz. Achmea gunde de financiering voor koop aan Winter, enz.
    Follow the Money vraagt zich af waarom het rasondernemer Winter niet lukte. Is Winter zijn geld daadwerkelijk kwijt? En wat gaat er gebeuren met de ziekenhuisgebouwen en -terreinen? NRC schrijft over vennootschappen van de eigenaren in belastingparadijzen.

    Zou parlementaire enquête uitkomst bieden? Of beter nog een onafhankelijk multidisciplinair onderzoeksteam?

  7. Als ZZP’ERS verpleegkundigen zijn niet echt professioneel, als ze zelf onervarend praktisch zijn, kost ook méér paperwork. Daar ben ik niet zo overtuigd dat ze als “thuiswerkers” in beter handen hebben

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.