Voor Philando Castile was het ongeveer de honderdste keer dat de politie hem aanhield: dat schijnt normaal te zijn voor zwarte mannen in Amerika, en helaas soms ook in Nederland. De agent die Castile voorbij had zien rijden en hem tot stoppen had gedwongen, claimde later dat ‘diens neus’ hem deed denken aan die van een gezochte inbreker.
Castiles vriendin Diamond, die de auto bestuurde, deed het raampje open. Als rechtgeaard Amerikaanse wapenbezitter zei Castile meteen dat hij een wapen in de auto had liggen en zijn vergunning bij zich had. Castile bleef rustig: hij had vaker met nerveuze agenten te maken gehad. Yanez wilde papieren zien, Castile reikte langzaam naar zijn broekzak, of wellicht naar het dashboardkastje, en Yamez vuurde acuut, vijf keer achtereen. Castile stierf op slag.
Er zijn opnames van de gebeurtenis: van Castiles vriendin, en van de dashboardcam van de politiewagen. Castile is rustig en beleefd; Yamez vuurt binnen een paar seconden nadat Diamond haar raampje heeft opengedraaid, meermalen zijn wapen af.
Dat was een jaar geleden. De dienst ontsloeg Yamez, er kwam een zaak, en afgelopen week werd Yamez volledig vrijgesproken. In jurisprudentie is immers vastgelegd dat wanneer een agent denkt dat iemand gevaar oplevert, voor de agent of voor de omgeving, dat voldoende rechtvaardiging oplevert om hem dood te schieten.
Per jaar worden er in de VS meer dan duizend mensen van overheidswege doodgeschoten. In overgrote meerderheid zwarte mannen, overigens, al bevinden zich steeds vaker zwarte vrouwen of zwarte kinderen onder de onschuldige mensen onder de slachtoffers van politiegeweld. En vrijwel nooit wordt zo’n agent vervolgens veroordeeld: de lat voor schieten ligt in het land angstaanjagend laag, voor de politie dan: denken dat je als officier gevaar loopt, volstaat.
Trevor Noah, de presentator van The Daily Show, wijdde afgelopen week een item aan de vrijspraak van Yamez. Noah kon zijn onthutsing ternauwernood verbergen. Een jonge zwarte man die met zijn vriendin en hun peuter in de auto zit, die niets verkeerd doet, die kalm en vriendelijk blijft, en die de hysterische agent die met zijn wapen stond te zwaaien keurig met twee woorden aanspreekt – “Yes, officer; no, officer” – kon zonder repercussies worden doodgeschoten, omdat die agent zich in die situatie niet veilig voelde.
Ondertussen lees ik de biografie van Harry Belafonte, zanger, acteur en activist. Toen Belafonte begin jaren ’50 per ongeluk ergens in het zuiden van de VS de verkeerde wc nam en wilde gaan plassen – je had daar toen nog gescheiden wc’s, gescheiden zitplaatsen, en zwarte mensen werden alleen in zwarte restaurants of cafés bediend – doemde er ineens een state trooper achter hem op die zijn wapen trok en kreet: ‘Eén druppel en ik schiet je dood.’
Soms lijkt er niets te veranderen. Behalve dan dat er in Amerika steeds vaker mensen door de politie worden doodgeschoten.
Noodzakelijk stuk. De term ‘Thought Police’ krijgt wel een sinistere ‘lading’.
Inderdaad, noodzakelijk stuk. Wellicht niet gerelateerd, maar zie de gemiddelde Amerikaanse misdaad serie, en wat er over het algemeen met (een) verdachte gebeurt. Die belandt vaak tussen 6 plankjes. Daar gaat dan al wat mis.
Afschuwelijk dat die agent is vrijgesproken. Na zien van de beelden vorig jaar was ik naief genoeg om te denken dat in dit geval een veroordeling moest volgen.
Zag onlangs een documentaire hoe politie getrained wordt en waar een zwarte man aan denkt als hij gewoon op straat loopt. Dat je een goede riem nodig hebt want je kan niet het risico nemen je broek op te hijzen vanwege het risico neergeschoten te worden door een agent die schrikt. Hoe angstig moet het zijn om daar als zwarte man te wonen..
Tja, de VS is een fascistoïde politiestaat….
Voor wat serieuze achtergrondinformatie…
https://www.washingtonpost.com/graphics/national/police-shootings-2016/
https://en.wikipedia.org/wiki/Suicide_by_cop
http://politiek.tpo.nl/2016/12/08/bonusquote-echte-feiten-over-vuurwapendoden-in-de-vs-die-u-bij-nos-journaal-niet-hoort/
En er zijn veel meer bronnen waar redelijk betrouwbare informatie te vinden is.
Ik heb het filmpje een aantal keren bekeken en heb geen zin om mezelf te verdedigen, omdat ik me voor kan stellen dat de agent reageerde zoals hij reageerde.
Kwalijk vind ik de bewuste stemmingmakerij over de ‘overgrote meerderheid’.
Van de 963 mensen die in 2016 door politiekogels om het leven kwamen, waren er 233 ‘black’ (oppassen hoe je ze noemt, want voor je het weet ben je een racist) en 465 ‘white’.
En omdat ook dat cijfer iets anders ligt dan bij ons: In 2016 kwamen 140 politie-agenten tijdens hun werk om het leven.
In het kader van het onderwerp, is het interessant, ook dit stuk te lezen van ”ars technica”
https://arstechnica.com/tech-policy/2017/06/linguistic-analysis-of-body-cam-footage-shows-police-bias-against-blacks/
De titel verklaart al veel, en het gaat erover, dat witte mensen meestal respectvoller worden aangesproken, dan niet witte mensen,
Dat is een mentaliteitsprobleem, en ik verwacht dat het hier niet veel beter zal zijn.
Als je hier, als niet wit mens in een zeer luxe auto rijd, word je ook om de haverklap van de weg gehaald, want je zult wel een crimineel zijn, althans zo voorspelt de routine dat, die op big data wordt losgelaten.
Dat is een mentaliteitsprobleem, die mensen met een mentaliteitsprobleem in de voorspellingssoftware hebben gestoken.
Ons geluk is, dat we hier niet zo belachelijk veel wapens hebben als in de us of a,
en als dat wel zou zijn, dan was het hier ook zo.
Geert @ 5: Journalist Shaun King heeft veel geschreven over politiegeweld in de VS, in mijn stuk link ik naar hem. Hij argumenteert dat
a) de training van de politie in de VS individuele agenten te veel op ‘scherp’ stelt;
b) de jurisprudentie zulke ‘scherpstellers’ momenteel helaas dekt;
c) die ‘scherpte’ zwarte mensen evident -en zelfs dodelijk- benadeelt;
d) zeggen dat er ‘altijd rotte appels in de mand zitten’ niet werkt, aangezien keer op keer blijkt dat ook rotte appels worden vrijgesproken.
Je hebt volkomen gelijk dat het een mentaliteitsproleem is, maar ik denk dat racisme onderdeel van die mentaliteit is: het idee dat zwarte mannen inherent een ‘groter gevaar’ opleveren. En dan heb je het uiteindelijk dus over niets anders dan racisme…
En ja, er zijn inmiddels stapels video’s gepubliceerd waar agenten vrolijk grappen maken met witte mensen nadat ze die -na feitelijke overtredingen- hebben aangehouden en daarna uiterst coulant zijn, terwijl zwarte mensen in vergelijkbare situaties meteen met alle argwaan worden bejegend. Hoe je het ook wendt of keert: dat is racisme.
demonische bezetenheid?
Tsja, maar wat wil jij nou, Karin? En wat wil Shaun King?
Dit is alweer een bak geweeklaag met mee-weeklagende volgers.
In Amerika is het ook – net als hier – zo dat criminelen naar verhouding meer zwart/kleurling zijn. Dat is een feit, geen racisne. Zwarte mannen leveren inherent een groter gevaar op. Dat de politie daar rekening mee houdt is dus niet meer dan logisch. Ook de grotere coulance naar witte mensen toe past in dat plaatje. En dat er dan ‘s wat fout gaat, is ook niet meer dan logisch. Waar gehakt wordt vallen spaanders, mensenlevens in dit geval. Treurig, treurig, dat zeker. Maar ik vind (meer dan) duizend doden per jaar voor zo’n groot land nog niet eens zoveel.
Maar wat wil jij nou, Karin? Wil je dat die wet, die jurisprudentie, wordt veranderd? Daar zal de politie nooit mee accoord gaan. Nog afgezien van het feit dat jouw stem daar al helemaal niet gehoord zal worden.
Typo: “denken dat je als >officier< gevaar loopt, volstaat." Moet zijn: 'officer'.
Janus.
Het zou mij een lief ding waard zijn, als al die mensen die steeds vooraan in de rij staan om anderen van racisme te beschuldigen, eens realist zouden worden. Links-intellectuelen, zoals jij, Karin, staan helemaal voorop. Maar met ideologisch geblaat verander je de realiteit niet. Kijk naar de feiten. Dat doet de politie ook en dan is het niet meer dan logisch dat ze een preventieve houding aanneemt.
J.
Uiteraard bestaat racisme, maar het is niet meer (en ook niet minder) dan een gezond verdedigingsmechanisme van een sociale groep of volk tegen indringers/vreemdelingen. Iets dat heel wenselijk is, want je moet nou eenmaal voorzichtig zijn, niet in de laatste plaats voor je dochters. Bij dieren zie je precies hetzelfde. Met ras heeft dat in wezen niets te maken, alleen kan je aan een kleurling makkelijker zien dat hij een vreemdeling is.
Je kunt dit -isme niet van hogerhand verbieden ofzo, dat druist veel te veel in tegen de instincten van de mens. Integratie is een natuurlijk proces, het kan niet (af)gedwongen worden. Dat gaat soms/vaak met geweld gepaard en het kost heeeeeeel veeeeel tijd. Het is niet anders. ‘Hogerhand’ kan alleen maatregelen nemem om die intergratie te bevorderen, maar meer ook niet.
J.
“dat schijnt normaal te zijn voor zwarte mannen in Amerika, en helaas soms ook in Nederland”
Dat gaat niet samen. Of het is normaal en treft dan alle autorijdende zwarte mannen in Nederland met een incidentele uitzondering, of het gebeurt soms en is dan een incidentele uitzondering en dus niet normaal.
En in beide gevallen is het niet vermeldenswaardig, want in het eerste geval een open deur en in het tweede geval een nietszeggend incident.
—
Verder is in mijn ogen Castile vermoord omdat de agent al voor de aanhouding zich onveilig voelde waardoor het motief om te schieten al bestond voor het contact, er is daarmee geen sprake meer van slechts doodslag.
Ik vind het echt vreselijk wat er gebeurd is. Het is een zeer complexe situatie en ik zou niet graag in de schoenen willen staan van een rechter die hier een uitspraak over heeft moeten doen.
Maar daar wil ik het niet over hebben. In je stukje deel je zóveel onjuistheden dat ik me geroepen voel er aandacht aan te schenken.
1: Voor Philando Castile was het niét ongeveer de honderdste keer dat de politie hem aanhield, maar “Castile had been stopped by the police 52 times for minor traffic infractions”
2: “De agent die Castile voorbij had zien rijden en hem tot stoppen had gedwongen,” claimde helemaal niet later dat ‘diens neus’ hem deed denken aan die van een gezochte inbreker. Vooraf aan het schietincident ging een politiebericht uit over lieden die verdacht werden van een recente overval en een “wide-set nose.” als uiterlijk kenmerk had. Jeronimo Yanez heeft op basis van dit bericht de auto staande gehouden. Maar er is nog iets anders gaande, een tweede reden dat de auto staande wordt gehouden is het kapotte achterlicht ( te zien op de das-cam video) Reden genoeg om iemand aan te houden dus.
3:”Castiles vriendin Diamond, die de auto bestuurde, deed het raampje open.” Het was niet Diamond die het raampje opende maar Philando Castile zelf. De politieman Jeronimo Yanez, benaderde de auto aan de bestuurderszijde, Diamond zat aan de passagierskant en het vierjarige kind zat op de achterbank.
4: “Castile reikte langzaam naar zijn broekzak, of wellicht naar het dashboardkastje, en Yamez vuurde acuut, vijf keer achtereen.”. Jeronimo Yanez,vuurde niet 5 keer maar 7 keer waarvan 2 in het hart. De duidelijke waarschuwingen aan Castiles noem je niet maar die zijn te belangrijk om ongenoemd te laten.Quoting the Star Tribune description of the next 13 seconds of the audio/video:
Before Castile completed the sentence, Yanez interrupted and calmly replied, ‘OK’, and placed his right hand on the holster of his own holstered weapon. Yanez said, ‘Okay, don’t reach for it, then.’ Castile responded, ‘I’m not pulling it out,’ and Reynolds also said, ‘He’s not pulling it out.’ Yanez screamed, ‘Don’t pull it out!’ Yanez quickly pulled his own gun with his right hand while he reached inside the driver’s window with his left hand. Yanez removed his left arm from the car and fired seven shots in the direction of Castile in rapid succession. Reynolds yelled, ‘You just killed my boyfriend!’ Castile moaned and said, ‘I wasn’t reaching for it.’ Reynolds loudly said, ‘He wasn’t reaching for it.’ Before she completed her sentence, Yanez again screamed, ‘Don’t pull it out!’ Reynolds responded, ‘He wasn’t.’ Yanez yelled, ‘Don’t move! Fuck!'[31]
5: “Castile stierf op slag.” Ook dit klopt niet, want: Castile died at 9:37 p.m. CDT in the emergency room of the Hennepin County Medical Center, about 20 minutes after being shot.[6]
6: “Per jaar worden er in de VS meer dan duizend mensen van overheidswege doodgeschoten” Dit is onzin. Dit zijn de cijfers die het aantal doden per jaar vanaf 2009 weergeeft: 2009 (72)2010 (297)2011 (172)2012 (608)2013 (344)2014 (630)2015 (845)2016 (181)2017 (53)
7: “Een jonge zwarte man die met zijn vriendin en hun peuter in de auto zit, die niets verkeerd doet, die kalm en vriendelijk blijft, en die de hysterische agent die met zijn wapen stond te zwaaien keurig met twee woorden aanspreekt – “Yes, officer; no, officer” – kon zonder repercussies worden doodgeschoten,” Dit is misleidend, de politieman Jeronimo Yanez gedroeg zich van meet af aan keurig en beheerst. Dat veranderde toen Yanez dacht dat Castile het wapen wilde trekken.
@13 Daan
Punt 6: Voor de juiste cijfers zie mijn, later geplaatste, bijdrage @5.
Bovenste link, bron: Washington Post, een iets serieuzer krantje dan Het Parool. ;-)
Voor de rest: Mijn complimenten voor je bijdrage.
@Henk, ik heb je link bekeken. Het valt me op dat het blijkbaar bijna niet te doen is om een correct cijfer te produceren, want:
De Wikipedia baseert zich waarschijnlijk op cijfers van de FBI, die noteert 181 doden in 2016. De Washington Post noteert in 2016 963 doden en The Guardian noteert in 2016 1093 doden.
Het lijkt me aannemelijk de getallen die Wiki levert niet serieus te nemen:”The FBI and the Centers for Disease Control and Prevention log fatal shootings by police, but officials acknowledge that their data is incomplete. In 2015, The Post documented more than twice as many fatal shootings by police as had been recorded by the FBI. Last year, the FBI announced plans to overhaul how it tracks fatal police encounters.”
Het verschil in cijfers tussen beide kranten is extreem met grofweg een foutpercentage van 15 procent. Maar als we het gemiddelde nemen komen we inderdaad uit op de aantallen die Karin noemt.
Bedankt Henk voor je link.
Daan en Henk: De beste database lijkt deze te zijn: https://mappingpoliceviolence.or . Kjk vooral even naar hun methodologie en de achtergrond van hun cijfers, die ze hier toelichten: https://mappingpoliceviolence.org/aboutthedata/. Zij komen voor de periode juni 2015 t/m mei 2016 uit op 1205 mensen.
Dan is er ook nog http://www.killedbypolice.net/kbp2016.html, die elk geval dat ze ontdekken van bronnen voorzien. Zij telden in 2016 bij elkaar 1162 slachtoffers.
En HenK, qua wel of niet serieus te nemen> Reuters zegt dat de politie ‘on track’ ligt bij het halen van de duizend doden dit jaar. Reuters lijkt me toch een onverdachte bron… https://www.reuters.com/article/us-usa-police-shooting-idUSKBN19M3ST
@Karin
Ik viel vooral over je “overgrote meerderheid” en vind The Washington Post nog steeds een uitstekende bron.
En in een land waar het aantal in omloop zijnde vuurwapens ongeveer overeenkomt met het aantal inwoners en waar het aantal tijdens hun werk omgekomen politie-agenten ook iets anders ligt dan hier gebeuren wel meer dingen die voor ons moeilijk te begrijpen zijn.
Hier valt half Nederland al over de politie wanneer ze een jonge ‘artiest’ in een belachelijk dure auto controleren.
Trouwens, alleen al door het plaatsen van deze foto was al duidelijk hoe jij hierover dacht.
Henk @ 17: De foto is niets anders dan een portret van de man die werd doodgeschoten. En ja, hij lacht. Dat deed-ie vaak, als je de verhalen over hem leest. Als je aanstoot neemt aan het feit dat ik hem hier neerzet zoals hij herinnerd wordt, begrijp ik je argument geloof ik niet.
En er worden in de VS disporportioneel veel zwarte mannen door de politie neergeschotenwaarbij uit al het beschikbare materiaal blijkt dat zijzelf niets fouts deden laat staan agressief waren; en desalniettemin werd in vrijwel geen enkele van die gevallen de schietende agent iets aangerekend. Dat was het punt van mijn column: zwarte mannen worden in de VS erg makkelijk doodgeschoten door de politie.
Je opmerking dat een gerenomeerd muzikant geen ‘artiest’ zou zijn en in een te dure auto zou rijden, laat ik voor jouw rekening. Mijn smaak is het ook niet wat-ie maakt, maar ik snap niet waarom je hem dan meteen onderuit moet halen.
Tot slot: jammer dat je je zelfs niet door cijfers laat overtuigen.
Tot slot: Jammer dat jij niet eens de moeite hebt genomen om even te kijken naar wat er door de Washington Post gepubliceerd wordt (je kunt er zelfs per slachtoffer informatie lezen). En op zich wel grappig dat je van “overgrote meerderheid” nu “disproportioneel veel” (waar ik ook op in zou kunnen gaan, maar ik besef inmiddels dat jij alleen je eigen mening als waarheid ziet).
What’s new!
PS https://bluelivesmatter.blue/philando-castile-robbery-suspect/#
Het is duidelijk aan je verhaal dat je met dit incident suggereert dat vooral zwarte mannen omkomen door wit politie geweld en dat dat racisme is. Etc.
Want is dat ook zo? Behalve dan de cijfers die al op deze pagina aanwezig zijn: hoeveel van deze zwarte heren zijn slachtoffer van zwart politie geweld?
http://www.washingtontimes.com/news/2016/dec/26/black-suspects-more-likely-to-be-shot-by-black-cop/
@Karin, Als je het punt wil maken dat zwarte mannen in de VS erg gemakkelijk door de politie worden doodgeschoten dan ondersteunt dit voorbeeld van de dood van Philando Castile je daarin niet. Als je de dash cam opnames vanuit de politieauto ziet dan blijkt uit niets dat Philando Castile erg gemakkelijk dood geschoten werd. Jij past in je artikel de ware toedracht aan zodat het in jouw frame past maar je misleidt hiermee de argeloze lezer. Philando Castile werd meerdere keren door de agent gewaarschuwd en dat essentiele stuk laat jij uit je berichtgeving. Omdat Castile de orders niet opvolgde ontstond er in een mum van tijd een hoog gespannen situatie die uitmondde in de dood van Castile.
Ik vrees dat Karin’s kijk op deze kwestie wat gekleurd is…. :)