Voor volk en vaderland

Het heeft iets wrang poëtisch: de twee bewindsmannen die al jarenlang eisen dat burgers volledig transparant zijn en alles wat een mens doet, volgbaar en inzichtelijk moet zijn voor de overheid, struikelden gisteren over hun eigen gelieg, gedraai en gekonkel.

Staatssecretaris Teeven blijkt indertijd het College van procureurs-generaal te hebben belazerd: van hen had hij weliswaar toestemming voor een deal met Cees H, maar het bedrag daarvan mocht maximaal twee miljoen zijn, een limiet die Teeven stiekem ruim verdubbelde. Tegenover het parlement loog Opstelten dat hij helaas geen bonnetjes tot zijn beschikking had, maar dat de feiten niettemin ‘glashelder’ waren en dat het parlement hem niet zo aan de kop moest zeuren.

De pers bleek gelukkig volhardend te zijn – lang leve Nieuwsuur! – en diepte andere feiten op dan wat Opstelten het parlement zo omstandig voorhield. En jawel, daar gingen beide heren: afgedropen, met de staart tussen de benen. Nogal laf overigens, want hun aftreden voorkwam dat ze later deze week, zoals eerder via een Kamerdebat gepland was, rekenschap aan het parlement hoeven af te leggen. De transparantie die beide heren elk ander willen opleggen, verdragen ze zelf bitter slecht.

Intussen voegt de kwestie Opstelten/Teeven twee VVD’ers toe aan de lijst leugen & bedrog. Die lijst neemt de laatste maanden explosief toe. In oktober trad VVD-burgemeester Jan Broertjes (Midden-Drente) af na een litanie van liegen en willekeur. In december trad VVD-wethouder Huub Eitjes (Maassluis) af: hij had zijn broer een dik betaalde baan bezorgd. De strafzaak tegen de corrupte VVD’er Jos van Rey werd in januari hervat. Eind februari bleek VVD interim-burgemeester Rob Bats een klokkenluider die een gat in zijn Terschellingse begroting had blootgelegd, met een afkoopsom het zwijgen te hebben opgelegd. In diezelfde periode moest VVD-Kamerlid Mark Verheijen wegens foute declaraties en geritsel aftreden. Vorige week eiste het Openbaar Ministerie een jarenlange gevangenisstraf tegen VVD-lid Ton Hooijmaaijers, voormalig gedeputeerde van Noord-Holland, wegens onder meer omkoping.

Een fraaie lijst, maar niet heus.

Wat vooral zorgen baart is het animo waarmee de VVD haar liegende, ritselende en rotzooiende bewindslieden verdedigt. Premier Mark Rutte stond pal achter partijgenoot Mark Verheijen, totdat bleek dat zijn lieveling helemaal niet integer was geweest. Rutte stond pal achter partijgenoot Opstelten, die het parlement heeft voorgelogen, en had eergisteren ‘het volste vertrouwen’ dat Opstelten de kwestie tot een net einde zou weten te breien. Fractievoorzitter Halbe Zijlstra oreerde twee weken geleden nog dat je ‘als leidinggevende’ in eerste instantie ‘achter je mensen’ moet staan.

Juist voor een volksvertegenwoordiger horen ‘je mensen’ vooraleerst de burgers zelf te zijn, niet je partijleden.

Author: Spaink

beheerder / moderator

29 thoughts on “Voor volk en vaderland”

  1. Karin,
    Hele goede en ware woorden die je uitspreekt! Het GGG van dit kabinet (maar vooral van de VVD-leden) en hoe zij alles wat krom is recht proberen te breien, is zeer verontrustend. Jouw column zegt alles wat ik ook denk, alleen kan ik het never zo mooi opschrijven. Deze manier van politiek bedrijven begint inderdaad zo langzamerhand te lijken op die van de NSB- “Voor Volk en Vaderland”. Als kleinkind van een Rotterdamse verzetsstrijder ben ik extra alert op gedrag en uitspraken van politici of medeburgers. Het is een bepaalde toon die ze zich aanmeten, het zijn woorden als “orde scheppen” en immuun zijn voor rechtvaardige kritiek en vreemdelingenhaat die hen kenmerkt. Het ergste vind ik echter nog wel het feit dat de politieke gedoogpartners dit allemaal al jaren om machtspolitieke redenen, laten gebeuren. Het enige dat ik hier verder aan kan doen, is dat ik er af en toe op mijn manier over schrijf op mijn facebook. En verder probeer ik maar zo’n eerlijk en rechtvaardig mogelijk te leven. Groetjes, Karin Hogervorst (52 Jaar)

  2. “Nogal laf overigens, want hun aftreden voorkwam dat ze later deze week, zoals eerder via een Kamerdebat gepland was, rekenschap aan het parlement hoeven af te leggen.”
    Nikste “laf” – dat is een waardeoordeel – het was volkomen wettig.
    De enige, overigens, die dit meteen door had was de zwartekousenpoliticus Arie Slob, fractievoorzitter van de CU. Iets dergelijks had ik van SGPer Van der Staaij verwacht, maar die bleef in gebreke. Bij de rest van de politiek in het dorp Den Haag tel ik, buiten het aan het pluche geroest zijn, nergens meer op.

  3. JPaul @ 2: Natuurlijk is ‘laf’ een moreel oordeel, maar er niks tegen een waardeoordeel. Daar ben ik per slot van rekening columnist voor. Verder:’ dat iets wettelijk is toegestaan, betekent bepaald niet automatisch dat het ook moreel de juiste keuze is. In dit geval was ‘t dat bijvoorbeeld apert niet.

  4. @3.Spaink: en ik geef aan dat ‘n gristenhond het als enige doorzag.
    Moraliteit is, overigens, strikt persoonsgebonden.
    (goe’nacht; ik mot zometeen groente en zo kopen: me kleine broerke komp eten)

  5. @ JPaul (2).

    “Wettig” ja, maar de Kamer had dat niet moeten accepteren. Die twee lulhannesen hadden als hoofdgetuigen opgeroepen moeten worden.

    J.

  6. Zelf had ik ook sterk het gevoel dat beide bewindslieden nu op slinkse wijze de dans zijn ontsprongen. En juist dàt is dan weer zo in tegenspraak met hun manier van besturen en hun harde uitspraken binnen en buiten het Parlement. Juist het totaal gebrek aan ethisch handelen en zuiver spreken, sleurt dit land naar de afgrond. Wie in beide Kamers heeft nog de moed om zowel rechtvaardig als barmhartig te zijn? Wie heeft de uitstraling en de kracht om een eerlijkere samenleving te creëren?

  7. Laf dan wel slinks is wel groot gezegd. Er zijn eigenlijk maar twee bewindslieden die in een debat gesneuveld zijn: Frans Weekers en Robin Linschoten. Verder zijn ze allemaal opgestapt voordat ze door het parlement genekt zouden worden. En daar lijkt me verder ook niets mis mee. Openbare terechtstellingen zijn toch al een hele tijd afgeschaft?

  8. @9.Muse “Openbare terechtstellingen zijn toch al een hele tijd afgeschaft?”
    Waarom eigenlijk? Alsof er niet op elk stadhuisplein ruimte te over voor ‘n paar schandblokken en een guillotine is. Kan het tomaatoverschot sinds de boycott als gevolg van de MH-17 crash in één klap opgelost worden.
    ‘k Heb persoonlijk weinig op met democratie als dictatuur van de meerderheid; maar als: deze lieden hebben het parlement voorgelogen. Punt.
    Wat is er tegen een volksgericht? Is het gepeupel soms ontoerekeningsvatbaar of wah-bedoel-U? Stemvee mag mandaat afgeven en dat is kosjer voor PvdA D666 groenlinks maar vuil of vuig voor PVV “Retour à Liège” of PEGIDA? Laat mij U verlichten: er is geen verschil tussen bruin of rood fascisme.
    Kan de riolering op de schop omdat pest en cholera zijn uitgebannen of moet de riolering bij tijd en wijle op de schop om dat zo te houden? (slecht voorbeeld, ik weet ‘t – maar kom zelluf ook met wat substantieels, en niet met: “Er zijn eigenlijk maar twee bewindslieden die in een debat gesneuveld zijn: Frans Weekers en Robin Linschoten.” want dan krijgt elke inbreker die niet gesnapt is op voorhand absolutie)

    Bottom line
    Hou op met de VVD af te katten – die hebben hun bekomst (ook als ze het nog effekes niet door gaan hebben) en concentreer je niet vervolgens op de PvdA (al zullen ook in die hoek de nodige, broodnodige, klappen vallen) maar focus op politici in het algemeen. “Boter oppe kop” – wit-ie-wel? Allemaol!
    “Hoe uit te maken of iemand ongeschikt is om politicus te zijn? Vraag hem of hij politicus wil zijn!” Mark Twain

  9. Volgens mij gaat het helemaal niet om het afkatten van bewindslieden, maar om de constatering (door Karin Spaink) dat er een groot gebrek aan integriteit was bij beide heren. Ik zie narcistisch gedrag en ik ervaar de gevolgen ervan, zoals velen met mij. Helaas zijn daar dan deze keer vooral VVD bewindslieden schuldig aan, maar niemand is hiervan uit te sluiten, ook jij en ik niet. Aron Grunberg constateert in zijn laatste roman, dat de mens altijd de zwakste schakel is in een systeem. Ik denk dat dat waar is. Maar het is dan altijd nog de mens die het verkeerde systeem heeft geschapen. En het is ook de mens, die de moed kan tonen om een nieuw vruchtbaar systeem te creëren. Voor mij heeft het kapitalisme nu ècht afgedaan, omdat we sinds de jaren ’80 hebben meegemaakt dat dit systeem de verkeerde menselijke impulsen stimuleert en de goede eigenschappen van de mens niet promoot. Niemand wordt gelukkig van een maatschappij die alleen om geld draait. Gisteren niet, vandaag niet en morgen niet. In bescheidenheid en met altruïsme komt vanzelf wel iets nieuws naar voren, waarin iedereen zijn plek in de samenleving kan vinden: een systeem zonder ideologie is vast de beste oplossing van allemaal.

  10. Was ik me nog niet zo van bewust, maar voor de Bommelkenners een feest van herkenning.
    Opstelten heeft wel wat van Olivier B Bommel, enigzins corpulent met wangzakjes, overtuigd van zijn gelijk, wat dommig in zijn uitlatingen en doen en laten. Maar zelfs Tom Poes kon even geen list verzinnen. Binnen de VVD is in de kamer eigenlijk geen Tom Poes te vinden, maar mogelijk zou deze uit het Limburgse uit de hoge hoed getovert kunnen worden, daar is regelmatig slimheid de waarheid de baas. Teeven lijkt meer op Bullebas, recht in de leer, gezagsgetrouw en die altijd nederig naar zijn meerdere opereert. En dan onze magistraat, Dickerdack, dol op het pluch en de kleine club, precies Rutte. Zou Diederich passen in de rol van Canteclaire, nog even en hij kan auditie doen en wordt opgenomen in de society. Ook voor Hiep Hieper en Bul Super , de criminelen uit de serie, zijn zo enkele VVD leden aan te wijzen, veelal opererend in Limburg. Jammer dat Toonder er niet meer is.

  11. Opstelten vond in de achterzak van een oude broek, terug na 15 jaar van de stomerij, een bonnetje. Eerst dacht hij nog, een kauwgompapiertje. Maar nadat hij zijn leesbril had opgezet zag hij het echt, HET bonnetje. Even dacht hij nog, in de open haard ermee.
    Het gesprek tussen Opstelten en Teeven, na de vonds, leidde tot het besef dat het laten verdwijnen ervan geen optie was. Het kopietje bij een advocaat zat hun dwars om met een leugentje om eigen bestwil zelfs de kamerleden te doen overtuigen.
    Opstelten wist niet wat Teeven wist, Rutte wist niet wat Opstelten niet wist en wat Teeven wel wist naar niet vertelde, Samsom wist niet wat Rutte niet wist, Opstelten wist dat Rutte het niet wilde weten vanwege old boys network en de kamer was onwetend door onwetendheid .
    We spraken niet met elkaar omdat we niet wilde weten wat we weten moesten, een gekend fenomeen in de politieke arena. Het torentjesoverleg gaat eigenlijk alleen over de barbeque van afgelopen weekend.
    Het woord ongeloofwaardig is in dit kader een understatement.

    Opstelten en Teeven exit, en de de kopstukken van de PvdVVD die niet wisten wat ze wisten. Zouden er nog meer bonnetjes zijn? Begrijpt u het nog. Na 18 maart en de hervormde 1e kamer weten we meer over de overlevingskansen. Elk bonnetje kan dan fataal worden. Ik houd zo van soaps.

  12. Deze discussie wordt steeds ludieker. Ik lach mij een kriek! Ongekende verhaal- en kleinkunst talenten komen naar boven. Bravo. De beste humor komt ook voort uit de grootste ellende.
    Maar hoe moet het nu verder met ons landje?

  13. Ik kan me helemaal vinden in de reactie van Karin( bericht 12), hear hear.
    En andere Karin, puik stukje :)

  14. Dames, bedankt voor de complimenten, maar ik wilde niemand afvallen. Ik kan alleen gewoon niet tegen onzin. Alhoewel ik mij realiseer dat iedereen zijn eigen ontwikkeling doormaakt. Ik wil niet oordelen. Ineke, het klinkt heel bemoedigend, kan ik je zeggen: “het vertrek van de Mannen van het Gezag”. En “een omgeving waar het Old Boys Netwerk niet meer floreert”. Een mooie column.
    We leven in een bizarre tijd. Een tijd waarin de minister van Gezondheid paranoia is geworden (of beter gezegd: Schippers denkt voor Tom Poes te spelen) en de Nederlandse en buitenlandse politiek voor het grootste deel beheerst wordt door mensen (want helaas, het zijn ook soms vrouwen, zonder moraal of compassie) die vergeten zijn, dat ze ooit kinderen waren. Ik zie in Nederland niet een samenleving, maar een apartleving. En dit komt door beleid en een politiek die eigenlijk alleen maar gericht is op gevoelloosheid. Kijk, ik heb dan nog de mazzel dat ik als kind al sterk geïnteresseerd was in het exotische leven. Mijn tweede vriendinnetje was een Spaanse en de Indonesische buurjongen vond ik ook wel apart. Ik ben veel méér mezelf in Marokko, Polen, Papoea, Indonesië, Filippijnen, Vanuatu (grote cycloonramp op dit moment – vréselijk-), etc., dan in Nederland. En dat komt voornamelijk door de mensen en hun gebruiken. De levenslessen die ik dáár leerde zijn voor eeuwig. Het geluk dat ik dáár vond, is mijn elixer tegen Wilderiaanse waanzin. Echter, het grootste deel van de Nederlanders is geen ontwikkelingswerkster of directiesecretaresse geweest en zij hebben een totaal andere belevingswereld als ik. Ik ga wel altijd relaxed in discussie als een malloot tekeer gaat tegen of over een andere wereldburger, maar als ik dan weer op mijn fiets zit of achter het stuur in mijn Fiatje, begint mijn ingehouden woede zich te wreken. Ik kan niet tegen onrecht. Dat is nu eenmaal zo. Met alles kan ik dealen, behalve met dat ene. Het is genetisch bepaald.
    En hoe het nu verder moet met ons landje….ja, dat houd mij soms bezig. Sommigen zeggen dat we “regionaal” moeten gaan besturen, c.q. leven, anderen zeggen dat de Spaanse versie “het besturen in cirkels” à la Podemos de toekomst dient te worden, weer anderen denken totaal fatalistisch en zien het einde van de wereld naderen. Wel, doemscenario’s zijn alleen maar goed voor het winnen van zieltjes, dus daar doe ik niet aan. En in het VPRO programma Tegenlicht kwamen onlangs nog mooie visionairen aan het woord, die bewezen hebben dat hun ideeën werkten. Dus, waar wachten wij op……? Mijn handen jeuken om met iets moois en iets vrolijks voor het algemeen nut te beginnen. Ik ben een optimist en ik probeer elke dag mijn hoop en liefde te tonen aan mijn omgeving dichtbij en ver weg. Ik weet zoveel en ik heb zoveel ervaren, c.q. meegemaakt, dat ik soms moe kan worden van mezelf, omdat ik het niet kwijt kan…..zal ik maar zeggen. Snap je? En af en toe heb ik zo’n zin om die muur van de gevestigde orde omver te werpen! Ik wil dat de leugens stoppen, dat de zwaarden omgesmeed worden tot ploegen en dat de semi-paradijsen gebouwd kunnen gaan worden. Ik wil dat de afbraak van solidariteit stopt en ik wil dat we naar een duurzame, gezonde samenleving gaan. Niet gisteren, maar nu. Poeh, dit klinkt aardig dwingend…of toch niet?

  15. De Pvd A was al bijna failliet. Nu de VVD nog (Demmink zaak nog ff bovenhalen?). Dan de rest. Zo denk ik maar, zit weinig anders op. Gods water vloeit over de akkeren, en meestal ook weer terug.

    Volksgericht voor falende regenten? Prima idee, JPaul, met die tomaten en hoofden in een soort hakblok. Mooi compromis bij het invoeren van de sharia straks. Als tegenwicht voor al die vrolijke, door drank overgoten Festivals!

    Het paradijs was er nooit en dus is het een illusie daar ooit weer naar terug te kunnen keren. Verbeelding des te noodzakelijker. Het leven op zich blijft hard.

    Zwaarden naar ploegen omsmeden? Sorry, maar laat me niet lachen. Was dat geen Sovjet-ideaal? We weten hoe dat afliep, en nu weer loopt! De nieuwe jacht op entartete Kunst zit ook sinds zo ongeveer de Rushdie fadwa in de lift; houdt de borst heeeel nat!

    Het dal dat ons te wachten staat wordt eerst nog een stuk dieper, ben ik bang…..Om uiteindelijk een Gesovjetiseerd Amerika te worden, een IS staat, de hel gelijk? Ten zij…..?

    Onze politici worden door geldstromen bepaald, marionetten als het zijn, zich “authentiek” wanend.

    Dream on.

    Er is inderdaad geen verschil tussen bruin of rood fascisme, weer helemaal eens met JPaul.

  16. Grappig, maar vooral te cynisch. Daar schieten wij niets mee op, toch? En ik zei “semi-paradijs”. Dat is heel wat anders. Ik ben geen communist. Ik vraag alleen om meer compassie en méér samenleving. Alleen maar kritiek geven, vind ik te makkelijk. Ik probeer iets nieuws te creëren. Dat is de enige manier om het oude los te laten en de negativiteit en passiviteit te laten varen. Wat is hier mis mee?

  17. @21.annac
    “Sorry, maar laat me niet lachen. Was dat geen Sovjet-ideaal?”
    Afgezien van het feit dat iets niet per se belachelijk is, alleen omdat ooit een door velen verguisd regime het gepropageerd zou hebben…
    Wel eens een Bijbel in ‘t wild gezien? Ingezien ook?
    Jesaja 2:4 – “En Hij zal richten tussen volk en volk en rechtspreken over machtige natiën. Dan zullen zij hun zwaarden tot ploegscharen omsmeden en hun speren tot snoeimessen; geen volk zal tegen een ander volk het zwaard opheffen, en zij zullen de oorlog niet meer leren.”
    all the king’s horses and all the king’s men; couldn’t put HD in his place again

  18. De bijbel (jesaja), inderdaad, inspirator voor vredesbewegingen, de VN:

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Schwerter_zu_Pflugscharen

    Mijn associaties rammelen een beetje. Ondanks mijn christelijke lagere school…..Waarna later een semi-communistische scholing……..Socialistische Realisme. Dat zal het zijn.

    http://www.drentsmuseum.nl/tentoonstellingen/tentoonstelling-uitgelicht/exhibition/de-sovjet-mythe-socialistisch-realisme-1932-1960-4.html

    En cynisch? Ja, jammer genoeg. Waarom zou je daar niets mee opschieten? De realiteit, het nu, heel ZEN (om ook eens populair te doen), lijkt me, van de huidige situatie in de wereld is niet echt om vrolijk van te worden. Bovendien is het maar net in welke hoek je zit, dus vind mijzelf in mijn situatie verre van makkelijk. Ik ben allergisch voor naieviteit, luxe praatjes en arrogant evangeliseren met positivisme. Te veel zgn. goed bedoelende mensen kunnen in hun onnozelheid jammer genoeg fatale fouten maken, is mijn ervaring.

    Maar voel je niet ontmoedigd, Karin H.. Doe wat je niet laten kunt. Misschien weet jij nog wat te redden? Ik begin er niet meer aan, althans, waar het de wereld betreft.

    Bommel? Goed voorbeeld. Ken ik echter helaas alleen van de radio, dus niet erg goed. Maar in alle (goede) literatuur zijn situaties te vergelijken, werken ze zelf therapeutisch. De mens als zwakste schakel lijkt me te veel een (Nederlandse? Cultuur pesimistische?) weg-met-ons redenatie, niet erg positief(!); maar voor de finesse daarvan zou ik Grunberg moeten lezen.

    Humpty Dumpty alleen van naam bekend. Alice in Wonderland?

    https://www.youtube.com/watch?v=0oKreL1jvkg

  19. Humpty Dumpty, is een engels kinderrijmpje ( als ik het zo goed vertaal ) nursery rhyme.
    Humpty Dumpty sat on a wall,
    Humpty Dumpty had a great fall.
    All the king’s horses,
    And all the king’s men,
    Couldn’t put Humpty together again

    Lewis Caroll’s Alice in Wonderland heeft het idd ook gebruikt :)
    ( tis absoluut niet de bedoeling om belerend over te komen hoor !!!)

  20. Okay, okay, okay. Het is mijn ervaring dat in een echte discussie, zonder bitterheid of rancune, er waarachtig iets moois kan groeien. En potverdrie, wat is er mis met harmony? Kijk, mijn opa heeft zichzelf 5 jaar in WO II in Rotterdam in ernstig gevaar gebracht door inlichtingen- en verzetswerk te doen. Hij deed dit uit overtuiging en hij hield zich vast aan duidelijke principes. Hij stond werkelijk ergens voor. Zoals zovelen met hem in die verwarrende tijd. De andere kant echter van deze medaille is, dat mijn oma, mijn moeder (de oudste) en mijn twee ooms behoorlijk pittige offers hebben gebracht voor zijn daden. Gevolg: ernstige trauma’s in de familie. En later bleek, dat vooral de kleinkinderen, wij (als oudste kleinkinderen werden wij als voorbeeld gesteld) dus, de grootste klappen hiervan hebben opgelopen. Als je dit eenmaal (na jaren van levenservaringen en therapie) hebt overleefd en je hebt jezelf overwonnen, dan zie je ook de waarde weer in van idealisme en het vasthouden aan principes in. Nelson Mandela en ook meer onbekendere voorbeelden, bepleitten altijd dat de weg naar groei alleen mogelijk is door het willen leren kennen van de achtergronden van de ander. Zelfs en vooral van degene die “je vijand” is. Als wij niet oppassen dan doen wij de politici na -die door het systeem (het neo-liberalisme) waarin zij gevangen zitten- totaal gepolariseerd zijn. Ik heb dezelfde overtuiging als Satish Kumar, een Indiaase activist, die zegt: “Ik klink misschien idealistisch. Maar wàt is daar in deze tijd mis mee? Want wàt heeft het realisme ons gebracht? Catastrofen! De realisten hebben ons oorlog gebracht, de politici en de bankiers hebben ons in crisis gestort. Dus ik denk dat het de hoogste tijd is het zogenaamde realisme achter ons te laten en voor het ideaal te gaan. Dan vind je geluk.” (uit Soil, Soul, Society, a new Trinity for our time). Ik geloof ook dat wij in een transitie tijd zitten. Maar…..met alleen maar geruststellen of met alleen maar polarisatie komt er ècht geen betere tijd. Mijn opa was ook een hele harde man geworden, door de oorlog. En bij het NIOD in Amsterdam zeiden zij tegen mij, dat juist die mensen voor het verzet prima waren, maar voor de eigen families een drama. Als je nu kijkt naar alle andere verzetsbewegingen in de wereld, dan zie ik hetzelfde beeld. “De Neef”, de bijnaam van mijn opa, heeft nooit iemand hoeven doden, maar hij heeft wel iets in zichzelf gedood: compassie en het vermogen om iets anders te doen of iets anders te voelen dan strijd te moeten voeren. Vele kinderen en kleinkinderen van verzetsstrijders adoreren of vergoeilijken hun (groot)vaders. Dit doen zij om maar niet de pijn van het verlies van veilige aandacht of de pijn van het altijd moeten top presteren te hoeven voelen. In Centrum’45 heb ik geleerd om het allemaal te zien en te voelen en om een nieuwe weg uit te stippelen, vrij van verplichtingen maar wel passend bij mij. Dit even ter verduidelijking, omdat ik zeker weet dat ik geen naïeve vrouw ben, Annac. Welnu, o.a. mijn opa en heel veel met hem hebben alles gegeven wat zij konden om hun land te bevrijden. Door deze gezamenlijke krachten en inzet is er een tijd een bijzonder Nederland ontstaan, dat lang niet ideaal was, maar waar de rechten van allen gewaarborgd waren en waar de sociale verzorgingstaat voor stabiliteit en gezondheid zorgde. In 1980 heb een jaar in Amerika gewoond en daar zag ik de ontwikkeling van het Reaganisme, die samen met de Britse Margaret Thatcher zei dat ‘er geen samenleving bestaat’. Ik vond dat de meest afschuwelijke opmerking die iemand ooit heeft gemaakt. Maar goed, hordes politici hebben vervolgens haar ideologie gevolgd en nu zitten wij op de puinhopen van dit systeem. En toen dacht ik begin dit jaar…..”Ja, nu heb ik zoveel meegemaakt, alles doorstaan (zoals een moeder, die geen liefde kon geven -door haar trauma- etc.) en nu heeft o.a. mijn opa alles opgeofferd om het beter te laten zijn voor zijn kinderen en kleinkinderen en nu kunnen wij weer van voor af aan beginnen?? Weer racisme, weer NSB achtige taferelen, weer grote gelijkheid, weer terreur, weer ……Is dan iedereen vergeten dat we er met ratio alleen absoluut niet komen en dat het alleen maar lukt met gelijkwaardigheid, liefde en mededogen? Welnu…..en toen sprak Teeven de legendarische woorden “Voor Volk en Vaderland”……en deze woorden roepen hele nare associaties op! Poff! Maar gelukkig zijn er dan schrijvers als Karin Spaink die even de puntjes op de “i” zetten. En hebben wij hier een vruchtbare discussie.
    En Maaike S.: “Je kwam niet belerend over.

  21. Een Humpty Dumpty youtube plaatste ik in reeds hierboven, Maaike!

    (Die mededeling had ik al ingestuurd, dacht ik, maar is kennelijk niet aangekomen)

    Dank voor je uitgebreide uitleg, Karin.

    Ik zal je mijn voor- en huidige geschiedenis besparen. Die valt straks summier te lezen onder “Complot”. Niet dat de jouwe vervelend was te lezen, maar ik beperk me liever, is mijn keus.

    Ja, principes en familieleven.

    Sommige dingen zijn niet te overwinnen als je constant tegengewerkt wordt en geen kant uit kan. Uit lange en traumatiserende voorgaande en latere ervaringen meen ik dat ik een beetje kijk heb gekregen op mechanismen die duidelijk maken dat steeds de wang toekeren om daarop geslagen te worden geen soelaas biedt. Een strijd tussen cynisme en lust in nog enigszins prettig in leven te blijven is een constante geworden, kent tot nu toe nog geen eind. Er kunnen nooit of nauwelijks periodes afgesloten worden zoals jij in jouw geval beschrijft. Ook therapieen lopen dan vast, zou ik die weer aangaan. Want kern van de ellende ligt buiten je kunnen, wordt ervaren, en IS ook je vijand. Te veel aanpassingen aan genoemde situatie zou te vergelijken zijn met het ontwikkelen van het Stockholm syndroom.

    Ach, niets blijft zoals het is, dus daar is desondanks het hopen op. Echter, ik kan er niet onderuit dat onze huidige samenleving als vanouds ondershuids flink aan het rotten is. Die somberheid komt er dus nog eens boven op. Zaak is niet aangestoken te worden, kan echter helaas wegens de overeenkomsten vaak ook een troost zijn, in ons geval.

  22. Dank voor deze verhelderende reactie, Annac. Creativiteit is voor mij altijd een goede manier om lost te laten en positief te blijven. Verder wilde ik alleen nog even toevoegen dat alles wat ik gedaan heb om zaken te overwinnen zéker goed hebben geholpen. En dat ik – ondanks de door mij verfoeide ‘participatiemaatschappij’ – in principe happy leef. Voor mij is zachtmoedigheid en daarmee bedoel ik “de moed hebben om zacht te zijn”, de beste methode om alles aan te gaan. De harde kant die ik had is godzijdank verdwenen, mede door therapie en mede door goede en lieve mensen om mij heen. Mijn partner is een nuchtere Fries, die mij ook af en toe terugfluit. Maar alleen mensen die ongeveer hetzelfde hebben meegemaakt, begrijpen mijn verhaal ècht. Echter, soms kan een litteken getriggerd worden en in dit geval was dat de heer Teeven. In de zaak Dolmatov, twee jaar geleden, viel ik al tegen hem uit en toen had ik al door dat hij een top huichelaar was. Iets in mij zegt dan: “Karin nu móet je reageren, koste wat het kost. De gedrevenheid die dan aan de oppervlakte komt, herken ik ook in de stukjes van Karin Spaink. Ik vind het knap hoe zij kort en bondig een essentie weet te pakken en fel van leer kan trekken, wat op dàt moment ook werkelijk nodig is. Vlijmscherp!
    Ik schreef onderaan het stukje: “Weer racisme, weer NSB-achtige taferelen, weer ‘gelijkheid’. Dit moest natuurlijk zijn: ‘weer grote ongelijkheid’. En “Volk en Vaderland” was het weekblad van de NSB. Ir. Mussert stond aan het hoofd van deze club, opgericht in 1933. Een grote boef, was hij.
    Welnu, van mijn kant stop ik de discussie, die zéker vruchtbaar was. Ik wens je een fijne zonnige dag en een goed leven toe. Dàg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.