Afhaalpunten

Gisteren maakte Ahold bekend dat het Bol.com heeft overgenomen. De grootste kruidenier van Nederland heeft nu de grootste Nederlandse internetwinkel in bezit. Ahold zei te gaan experimenteren met mengen van assortimenten, te beginnen met een uitgebreidere verkoop van boeken- en dvd’s in de supermarkt. Of misschien kun je voortaan ook online popcorn bestellen wanneer je bij Bol een dvd aanschaft.

Het boekenwinkellandschap in Nederland zal nu eens zo snel veranderen. Boekhandels hadden al flink te lijden onder de stijgende internetverkoop. De handel in e-books hebben ze uit pure onhandigheid veel te lang links laten liggen.

Dat marktsegment hebben ze zodoende grandioos verspeeld. Buiten Bol hebben zich op dat terrein inmiddels allerlei nieuwe spelers aangediend, waaronder de Hema, die tegenwoordig al een online-bestand van ruim 20.000 digitale boeken voert. Gelukkig waren veel uitgevers intussen zo slim om te bedenken dat zijzelf dan ook gerust webwinkels kunnen openen en hun waren bij de lezer aan huis konden bezorgen, maar voor de boekhandel was dat de zoveelste lap.

De gespecialiseerde boekhandels zullen het uiteindelijk wel redden, maar winkels juist met een algemeen assortiment – waaronder ditmaal ook de AKO’s – Aholds expansiedrift terdege voelen. Wanneer je op het station toch al de AH-to-go induikt voor je koffie of je cola, haal je daar voortaan toch ook meteen je bestseller of romannetje voor onderweg? Exit AKO.

Intussen verslindt Albert Heijn de middenstand pondsgewijs. De groenteboer en de bakker hier in de buurt zijn al jaren dood, de slager redt het niet lang meer. We hebben hier de AH super, verder niks meer.

Ook allerlei andere diensten zijn tegenwoordig naar Albert Heijn verhuisd. Wie postzegels wil kopen of zijn OV-chip wil opladen, moet naar de Albert Heijn. Zelfs geld opnemen kunnen we sinds een paar maanden alleen nog daar: de pinautomaat in de buurt is inmiddels opgeheven. Is het niet vreemd dat ik naar de supermarkt moet en aan winkeltijden gebonden ben om bij mijn bank geld te kunnen opnemen?

Als een van de opties voor de kruisbestuiving tussen AH en Bol noemde Ahold gisteren ‘de introductie van afhaalpunten’. Buiten de bestaande winkels en online bestellingen die worden thuisbezorgd, via Bol of Albert, ziet Ahold mogelijkheden voor een derde verkoopkanaal: afhaalpunten waar klanten zelf hun eerder opgegeven bestellingen kunnen ophalen. Leuk bedacht toch: afhaalpunten? AHpunten, heeft u hem door?

Vroeger noemden we dat buurtwinkels.

Author: Spaink

beheerder / moderator

22 thoughts on “Afhaalpunten”

  1. Postpakketten sturen en ophalen (ook die van BOL…) moet ik bij de AKO doen, evenals veel andere “post zaken” Bij de AKO op het station koop ik mijn flesje drinken, zakje dropjes voor mijn dochter en pakje roken…. Dat verse fruit koop ik meestal niet bij de AKO, maar ook niet bij AH. Bosje bloemen koop ik ook bij beiden niet, maar ze hebben het allebij. Of AH nu de ramp is? Gisteren Ncrv Dokument gezien, mijn buurthwinkeltje….. zegt genoeg. Zo ‘snoept’ iedereen van elkaar, de benzinepomp, de snackbar en ga zo maar door.

  2. Het is inderdaad griezelig hoe AH andere winkels dooddrukt met z’n expansiedrift. Ik kwam graag bij Plus vanwege het lekkere brood. Ze zijn al bijna de stad uit gedreven. Als ik van hier naar het station loop, een stukje van rond de 15 minuten, dan kom ik maar liefst 5 AH’s tegen! Het is om hor en dor van te worden. Hoe kan het dat ze zoveel macht kunnen vergaren?!

  3. C: “Is het niet vreemd dat ik naar de supermarkt moet en aan winkeltijden gebonden ben om bij mijn bank geld te kunnen opnemen?”

    Wat evolueren denkpatronen toch snel. Tegenwoordig vinden mensen al dat ze het recht hebben op een transplantatielever – nadat ze hun eigen lever kapotgezopen hebben – en wij zijn al vergeten dat we vroeger met banktijden te maken hadden om ons geld op te halen.

    Die tijden, daar kan ik nog mee leven, maar dat steeds meer bij de AH wordt gecentraliseerd, vind ik een verontrustend verschijnsel. J.

  4. En ik heb zo’n róthekel aan het woord ‘spelers’. Daarmee worden maar al te vaak bedrijven, banken, zorgverzekeraars, wapenhandelaren en wat dies meer zij aangeduid, die met óns geld ‘spelen’. En AH is dan ook al zo’n ‘speler’.

    En wat daarvan de gevolgen zijn, is vandaag de dag wel te zien. De Grieken voorop (en wij binnenkort door het flutte van Rutte). Het zou goed zijn als met dat ‘gespeel’ opgehouden wordt en dat de verantwoordelijken het weer serieus gaan nemen.

    J.

  5. In mijn dorp is nog een echte slager, een warme bakker en een echte Spar. De warme broodjes hangen zaterdags aan mijn voordeur.
    Beetje prijzig maar overheerlijk. In de nabij gelegen stad van 13.000 inwoners is geen AH. Allemaal marktwerking.
    In de reguliere boekhandel: “Ik kan het voor u bestellen hoor”. AKO is niet echt ruim gesorteerd en via Bol.com bestellen gaat razendsnel. De buurtwinkel bestaat echt wel, ook in het Amsterdamse. Vrij nieuw is ook het aantal “Turkse, Marokaanse en Afrikaanse” winkels waar de wereldhandel in geuren en kleuren ligt uitgestald. Alles is voortdurend verkrijgbaar op kleine en grote schaal. Je moet er wat voor doen, je winkeltjes kennen. Ik maak er een sport van om iets mee te nemen uit een andere cultuur wat ik niet ken. Neem nu gedroogde limoenen, kleine vederlichte balletjes. Ze lijken op zwarte pinpongballetjes.
    Pas na een week zoeken en vragen kon een vluchteling uit Syrië me vertellen waar ik ze voor kon gebruiken. De wereld als regionale markt komt elke dag dichterbij.

  6. @Robella; zo is het net! Echte ondernemers hebben zeker een kans. Niet meer zoals ik het heb geleerd op de kweekschool voor de handel…. Maar voor mooie (voor ons) nieuwere prodcuten! Kwaliteit en een glimlach! Neem amsterdam, vol met leuke winkels met Europese aantrekkingskracht! Bij mij is rijen dik bij DE franse bakker, de slager in de Beethovenstraat heeft het nog steeds druk ondanks zijn prijzen, maar een echte slager 5 minuten verderop haalt zijn voordeel, ambachtelijk en aanterkkelijker prijzen. Laat AH, AKO en de grote jonges voor of de massa verzorgen; waarom zou je ze het niet gunnen (???) en de echte winkelier en een nieuw jasje komt vanzelf. Maar als de massa niet wil, laat ze dan lekker! Dat is pas vrijheid; zonder vraag geen handel. En als de masaa 1 euro voor een takje peterselie wil betalen bij AH, ga je gang! Ik krijg het inclusief glimlach van mijn (turkse)groentenboer.

    En het verhaal van BOL/AH is natuurlijk een gotspe meer dan 80% van de muziek in Nederland is illegaal. Een meerderheid wil daar geen (uitvoerende) wetgeving voor maar ondertussen gaan de cd-winkel en boekenwinkels ten onder! Een beetje huilie huilie. (en waar was iedereen toen freerecordshop boeken wilde verkopen, onder de monopolistische prijs? Het was ineens een schande! Boeken, onder een prijs verkopen….)

  7. @5 mooi bericht! En, waar worden die limoentjes voor gebruikt?
    Volgende keer als ik bij AH ben, zal ik er ook eens naar vragen. (verbaasd: “echt, hebben jullie echt geen gedroogde limoentjes?? nou, dan moet ik nodig eens naar een echte winkel”)

  8. “Intussen verslindt Albert Heijn de middenstand pondsgewijs.”
    Een misvatting.
    “De groenteboer en de bakker hier in de buurt zijn al jaren dood, de slager redt het niet lang meer.”
    Het is de consument die dit laat gebeuren; veroorzaakt, zelfs. Geen rotcent over hebben voor een degelijk brood, fatsoenlijke groente en lekker vlees. En gedegen advies van vaklui. Goedkoop moet het.
    Maar wat maakt het ook uit: ze kopen toch alleen een halfje geneden wit, koken hun bloemkool tot pulp en braden de biefstuk gaar.
    Oh ja, ik kom ook wel eens in de super; maar bij appie al in geen twee decennia.

  9. Het enige wat de consument kan doen is daar niet kopen. Als we dat eerder hadden gedaan was de AH niet zo machtig geworden.

  10. Nu ja, kom wel eens in dergelijke grote winkels, totaal niet onder indruk van groot aanbod. Is toch saai al dat voorbereide spul.

  11. Griezelig he, dat een concern zolangzamerhand (weer) monopolist wordt.
    Maar “noblesse oblige” dus dan kunnen we wel weer wat hogere eisen aan AH stellen. Na een langdurige strijd met “Gewoon de laagste prijs, daar gaat het om” (Dirk van den Broek) was er in mijn huidige buurt in elk geval niet veel soeps over van de Albert Heijn.

  12. Ahold is inderdaad evil. Of er wat aan te doen is, is nog maar de vraag. In het algemeen gaat het met de wereld niet de goede kant op. Daar past dit verhaal wel in.

    Even offtopic, om toch iets positiefs te schrijven. Iets dat ik altijd al heb willen zeggen: Karin Spaink is een übervrouw, een droomwezen, een superheldin, een godin. Superieure intelligentie is gewoon zó aantrekkelijk en geil, ik zal altijd verliefd op haar blijven. Van een respectvolle afstand, dat spreekt. Ik maak me geen illusies, ik vind slechts troost in het feit dat ze bestaat.

    Laat alsjeblieft nog heel veel jaren je stem horen.

  13. @15 Ohhh Olav droomwezen, geile uberman… aaahhhhh. Wat zal AH hier blij mee zijn (om het maar even intopic te houden… ;-)

  14. Ik zou zeggen hé schoenmaker bllijft bij uw leest. Off-core gaan komt niet altijd het bedrijf ten goede. Ook schaalvergroting brengt een bedrijf naar de rand van de afgrond. Het moloch is nniet meer te behappen. Hebben ze niets geleerd van hun verleden. Het gesjoemel met een opgekocht supermarktketen in Zuidamerika. En die accountantsbedrijf die ondanks het grote verlies aldaar toch de boeken van Ahold goedkeurde. Die Cees Verhoeven is er goed vanaf gekomen. Ik snap die zet niet helemaal om berthelman on line te kopen. Okay om boeken via internet te verkopen. Maar ik snap die link niet met een internetbedrijf als bol.com. Willen ze nuvia bol.com ah spullen verkopen. Dat lijkt mij beter dan bol.com spullen in de supermarkt te leggen. Opslag in schappen kost toch meer ruimte en geld. Zo gaan de prijzen van het spul van bol.com in ah supermarkten toch eerder omhoog ipv dat het goedkoper wordt. Of denken ze meer strategisch. Ach we kopen bol.com op dan hebben we een concurrentie minder. Of is AH al in handen van de ‘roofridders’ de jongens met het grote geld die alles opkopen om met als enige doel het bedrijf tegen ‘klinkende’ munt zo snel mogelijk leeg te zuigen als dracula, en wat niet rendabel is tegen woekerprijs te verkopen. Ze oemen dat investeren. En de omlooptijd van de investering zo kort mogelijk houden anders valt er niets te verdienen. Nou succes AH. Want winst kunt op twee manieren binnenhalen. Door omzetvergroting in deze tijd moeilijk te verwezenlijken of door kostenbesparing. Dan lezen we wel weer in kranten massaontslag bij AH of produktieverplaatsing naar arme loonla den. Want het gaat niet om mensen, want die zijn altijd vervangbaar. Maar louter om winst. Maar ja als slaapt ben je niet wakker. Want hebben wij het plafond van de hemel nu al niet bereikt? En beseffen wij niet dat hoger gewoon niet meer kan?

  15. Pietie, dat noemen ze een AH(a)-Erlebnis. AH = Alle Hens (aan tafeltje!) dek?!?

    Off topic. Plus belle que une poubelle.

  16. De Bonuskortingen vind ik altijd leuk, een doos Cola afgeprijsd kocht ik net alhoewel ik zelden Cola slurp.
    Dan gaat AH Gelderlandplein wegens renovatie tot augustus de noodwinkel aan Loowaard betrekken en geeft gedurende 12-18 maart eenmalig maar liefst 10% korting op de prijs van alle boodschappen. Dat magnetiseert de klanten zeker.

  17. @7
    Zoeken op internet leverde niets op. Het was een doorzichtige zak en de gedroogde limoenen waren net zwarte pingpongballen. De turkse verkoper/eigenaar van de zaak wist ook niet waarvoor ze gebruikt worden maar wist me wel te vertellen dat mensen uit Syrië ze kochten. Bij toeval liep ik een vluchteling uit dat land tegen het lijf die me kon vertellen dat er soep van gemaakt wordt. Een vrij plaatselijke delicatesse dus. Hij kreeg van mij de zak zwarte gedroogde limoentjes.

  18. De conclusie is dat buurtwinkels zijn veranderd wegens aanpassingen aan een veranderlijke wereld?

    Ik vind het boeiend hoe deze column over internet die vroeger redelijk progressief was nu meer en meer een reactionair karakter begint te krijgen.

  19. BOL.COM heeft los van AH nog goede punten.

    Het lezen van boeken doe ik al jaren niet meer, dit vanwege een wisselende kortsluiting in mijn fysieke en psychische circuit. Via internet vergaar ik, in mijn tempo, alle informatie die ik nodig heb om nog te kunnen blijven functioneren en dan zijn er ineens zeer veel gegevens die gevraagd worden..

    De overheid (van hoog naar laag en van laag naar hoog), het bedrijfsleven en de (gegoede) burgerij willen/proberen alleen nog maar via internet te communiceren. Dat zijn de ontwikkelingen die wereldwijd gewoon doorgaan en uiteindelijk onomkeerbaar zijn.

    Naast dit alles luister ik gelukkig nog naar de kabelradio en naar podcasting ge-uploadde muziek van derden. Hier hangt wel een prijskaartje aan : afschrijven van een hulpmiddel om te luisteren.

    Zo ben ik nu op zoek naar een betaalbare hoofdtelefoon, want ook ik moet op de kleintjes letten. BOL.COM is na veel zoekwerk de enige leverancier die voldoet aan mijn eisen van prijs/kwaliteit.

    Positieve bijvangst is dat ik in dit zoekwerk mijn lotgenote Karin Spaink bespeur, die in een column aandacht besteedt aan bepaalde negatieve gevolgen van marktwerking.

    Logistiek gezien vertrouw ik mij directe leefomgeving niet. Teveel schijven en/of teveel strijkstokken. De PLUS is dus voor mij een afhaalpunt en dat scoort een pluspunt.
    Niet dat ik spaar. Nee ik bespaar op mijn beperkte energie en leef binnen het aan mij, door de overheid en zelfbesturende organen, opgelegde budget.

    Dit aankoopproces speelt zich af binnen loopafstand van mijn woonstede, i.c. het verpleeghuis met standaardleefruimte. Op deze manier blijft de wereld via internet dan toch toegankelijk voor mensen met een beperking.

    Ik ben een laggard in reageren, maar dit onderwerp is nog steeds hot. Vanaf 28 februari 2012 tot op heden is er veel gaande in de wereld .
    De overname van BOL.COM door AH is dan slechts een klein achterhaald voorbeeld

    Volgende week ga ik in ieder geval via internet de hoofdtelefoon bestellen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.