Net voor Kerst verscheen een boek van XS4all, Internet voor iedereen: 32 visies op internet, technologie en maatschappij. Het is een kleurrijk en fleurig boek, zowel qua inhoud als vormgeving. De mensen die hun ideeën vertellen, komen uit alle hoeken en gaten: Ot van Daalen van Bits of Freedom, Menso Heus (een goede vriend van me en mede-redactielid van The Next Ten Years), Egbert Dommering (emeritus hoogleraar informatierecht), Theo de Vries (directeur van XS4all), Pascal Hetzscholdt (Motion Picture Association America), Tim Kuik (Brein), en nog veel meer mensen.
De onderwerpen zijn al even breed: van piraterij tot kunst, van jongeren op internet tot internetadvocatuur, van burgerrechten tot IPv6, van open design tot milieu, en van hate mail tot de toekomst van de krant. ‘Met een voet stevig in de techniek brengen we in kaart wat er op internet gebeurt en in de toekomst gaat gebeuren, welk effect dat op ons heeft en welke invloed wij op die processen kunnen uitoefenen,’ schrijven Margreth Verhulst en Niels Huijbrecht in het voorwoord. (Samen vormen ze de afdeling Public Affairs van Xs4all.) In het hart van de bundel is mijn Parool-column over de internationale hackersconferentie HAR opgenomen.
Het boekje is geloof ik alleen aan relaties gegeven. Digitaal kan iedereen het echter ophalen en lezen: Margreth was zo lief het on-line te zetten als pdf (circa 20 MB).
“De toekomst van het internet volgens Tim Kuik”.
Nee, denk niet dat ik mijzelf daarmee zal gaan kwellen.
Ik durf nog wel een paar gokjes te wagen (ik geef toe dat ik niet het hele boekje gelezen heb, wel doorgebladerd)
Periodieke en plaatselijke versplintering van netwerken, als reactie op overheden die een soort van Prohibition opleggen terwijl ze zich in de minderheid vinden qua creatieve nerds die makkelijk electronica kunnen verkrijgen/aanpassen.
De porno industrie die opbloeit dankzij 3D beeld bij mensen thuis.
Gamen als gezelschapsactiviteit (wat toch al een toffe ontwikkeling is) groeit tot absurde proporties.
Microsoft annexeert nog een stapel bedrijven tot het onder zijn eigen gewicht instort en een beurscrash veroorzaakt.
Sommige (burger-)oorlogjes zullen beginnen met een stroomstoring.
‘Het begin van het internet’ wordt een feestdag.
Mensen die niks van internet willen weten worden 2e rangs burgers.
Hardcopy kranten industrie slinkt tot een systeem wat zichzelf in stand kan houden (maar dat is geen voorspelling, die bal rolt al)
Administratieve fouten zullen op grotere schaal de financiële doodsteek voor onschuldige mensen betekenen.
Taalgebruik zal op een nog hoger tempo muteren.
Distributed computing ten behoeve van onderzoek zal eindelijk eens aanslaan.
Communicatie met geuren over internet zal nog steeds niet aanslaan.
Stroomgebruik wordt een terugkerend thema in politiek debat.
Telefonie zal de weg van de radio volgen, en vrij lang in een afgeslankte vorm blijven bestaan omdat wat het doet het ook heel goed doet.
Internetproviders fungeren uitsluitend als doorgeefluik en hebben zich verre te houden van welke filosofisch/economische beeld- en meningvorming ook.
Juzo’s fungeren uitsluitend als spam en hebben zich verre te houden van welke filosofisch/economische beeld- en meningvorming ook.
Sorry, kon het even niet laten ;-)
Hoe voelt dat nou om gekortwiekt te worden, is wat ik me afvroeg. Tegenwoordig wil niemand dat namelijk meer, en terecht.
In China wordt de gehele bevolking gekortwiekt door een volledige toegang tot het internet onmogelijk te maken. Wordt daar ook iets over gezegd in dit boek? Het is toch te gek voor woorden dat 1,4 miljard mensen niet vrij kunnen internetten? Nee, we zijn er nog lang niet!
@Pietie: Het grappige is dat de software die China voor haar censuur wou gebruiken, gemaakt is in Amerika.
http://security.nl/artikel/32013/1/China_wegens_internetfilter_aangeklaagd.html
Dat artikel gaat misschien om een nieuw filter erbij, maar feit is dat de hele bevolking daar op dit moment (en al die jaren al!) wordt afgeschermd van internet. Probeer in China maar eens op de site van Amnestie te komen bijvoorbeeld, het lukt je niet.
En waarom zou ‘t dan wel zo nodig moeten? Die mensen zijn best gelukkig zonder.
Wij worden ook deskundig afgeschermd van ‘n aantal levenswezenlijke Chinese bronnen. En we slapen er geen seconde minder om.
Waarom verhuis jij niet naar China Juzo? Zou een mooie oplossing zijn. Hoe denk je dat jij het zou vinden daar te leven, denk je dat jij niet al lang was opgesloten in ofwel een ziekenhuis of gevangenis? Zoals elke andere bewoner daar die 1 vraag stelt of even iets afwijkends doet? Omdat iedereen hier denkt: ach, het zal wel, wat is er nu erg aan, daarom blijven die mensen daar verstoken van informatie waar ze recht op hebben en worden ze onderdrukt en klein gehouden. Zolang wij doen alsof het normaal is, veranderd er niets voor de inwoners daar. Tijdens en na de olympische spelen is het nog erger geworden, ze voelden zich namelijk gesteund door het westen in hun verwerpelijke praktijken.
JuZo, je begint een repeterende plaat te worden. Op alles is je reactie: ‘Nou en? Zo is het en zo zal het blijven, en dat is wel best.’
@Pietie 11:27pm: Je hebt natuurlijk gelijk, maar mijn punt is dat we in het Westen ook niet vies van een beetje censuur zijn als er geld mee is te verdienen. Zie ook http://webwereld.nl/nieuws/39464/google-doet-in-china-aan-zelfcensuur.html
Interessant artikel over dit onderwerp in “Der Spiegel” van deze week. Firma Google boert uitstekend en heeft iedereen en alles in de greep.
Wie googeld komt vanwege die informatie precies in the picture waar je bent, wat je interesses zijn, enz, enz.
Die informatie wordt ook nog eens voor vele jaren bewaart: in dat artikel is zelfs sprake van alle eeuwigheid.
Zelfs gezichtherkenning gaat komen via de google mobiele telefoon. Privacy in deze wereld gaat helemaal verdwijnen.
–
En zo hoort het ook.
Nee, zo hoort het niet. Het is slecht voor de mensheid en gevaarlijk voor iedereen met een eigen(wijze) stem.
Google leek even een goede zet te kunnen doen, maar China blijkt heel hard te zijn, dat hadden we natuurlijk al kunnen weten…
http://nos.nl/artikel/128995-china-buigt-niet-voor-google.html
Privacy is helemaal nergens voor nodig en bovendien ook absoluut helemaal niet nuttig.
juzo ≡ 15 Jan 2010 ≡ 9:16 am: “Privacy is helemaal nergens voor nodig en bovendien ook absoluut helemaal niet nuttig.”
Internet trollen daarentegen… (?!)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Trol_%28internet%29
Ik ben serieus dan hoor jij ‘t ook te zijn.
Juzo je gedraagt je als een internet trol, en dat bedoel ik serieus.