(Gesproken column voor het radioprogramma De Prijktijk; met dank aan Nana voor de genoemde website.)
Tijden veranderen, en gewoontes daarmee ook – we weten het allemaal. Maar toch is het raar te bedenken dat er een tijd was dat morfine, opium, cocaïne en heroïne als regulier medicijn werden verstrekt, en vrijelijk te koop waren – vaak zelfs zonder dat er een recept voor nodig was.
We kennen zulke verhalen natuurlijk uit de literatuur. Zo was Eline Vere dol op haar tinctuur, daar werd haar geënerveerde gemoed rustig van, en ze kon uiteindelijk geen dag zonder. Er zal zonder twijfel opium of morfine in hebben gezeten.
Het is makkelijk te denken dat Eline Vere een tragische uitzondering was. Toen ik op een webpagina stuitte met oude advertenties voor medicijnen, was ik verrast. Opium, morfine en cocaïne waren kennelijk ooit een heel gewoon medisch ingrediënt.
Stickney and Poor’s, een Amerikaans bedrijf dat nu voornamelijk in kruiden doet, verkocht begin vorige eeuw een siroop die bedoeld was om slapeloosheid tegen te gaan. De siroop bevatte 46% alcohol en een beetje opium. De gebruiksaanwijzing? Een volwassene mocht een hele theelepel, voor een vijfjarige werden vijfentwintig druppels aanbevolen, voor een baby van twee weken oud volstonden acht druppels. Een baby van vijf dagen oud mocht ‘maar’ vijf druppels. En slápen dat ze deden…
Ook voor kinderen bij wie de tanden doorkwamen, was er een wondermiddel te koop bij drogist en apotheek: Mrs Winslow’s Soothing Syrup. Het spul bevatte ruim twintig milligram morfine per centiliter. En voor vijftien dollarcent kon je bij de drogist van het merk Lloyd hele goede druppels tegen kiespijn kopen waar cocaïne in zat. Het bedrijf Bayer verkocht een moderne pijnstiller die daarnaast hielp bij astma en tuberculose; ze noemden het medicijn heroïne. In diezelfde tijd bedacht Bayer aspirine, dat was wél een blijvertje.
Het spul was allemaal vrij te koop, en ja, er zullen vast wel wat mensen verslaafd zijn geraakt, net als het geval was bij Eline Vere, maar ik heb niet het idee dat de mensen uit de generatie van mijn overgrootouders nu allemaal permanent in de lorem waren en de hele maatschappij ontwricht raakte omdat deze verdovende middelen vrijelijk te bekomen waren.
Daarnaast: wij kennen onze eigen voorgeschreven verslavingen. Het aantal mensen dat totaal afhankelijk is geworden van kalmerende middelen zoals valium is groot – aanzienlijk groter zelfs dan de hoeveelheid mensen die niet meer zonder heroïne of cocaïne kan.
En niet alles wat wij gebruiken of voorgeschreven krijgen, is veilig. Mijn moeder belandde begin deze week in het ziekenhuis na een zware darmbloeding. We dachten natuurlijk allemaal stiekem aan darmkanker en hielden ons hart vast. Haar darmen werden onderzocht en bleken – gelukkig, hoera! – picobello in orde. De oorzaak was vrijwel zeker de pijnstiller die ze voorgeschreven had gekregen na een ingrijpende knie-operatie. Diclofenac is slecht voor maag en darmen, maar hoe slecht begrijp ik nu pas.
Overigens is diclofenac vrij te koop, zonder recept.
Beste Karin,
Mijn vader heeft in mei 2001 iets als jouw moeder meegemaakt. Voordat je in je column op de radio het medicijn diclofenac noemde wist ik het al.
Hij had het eveneens als pijnstiller gekregen. Binnen eerder uren dan dagen hield zijn hele systeem er mee op. Na van Delft naar Leiden te zijn vervoerd hebben ze hem daar op het randje kunnen redden. Hij heeft daar nierdialyses/ bloedtranfusies gehad. Ook was hij volkomen de weg kwijt, zo ziek was hij.
Gelukkig is mijn vader, nu 85 jaar, een hele sterke man. Het heeft sporen achtergelaten, maar hij heeft het gelukkig gered.
Zelf heb ik erg veel last van hoofdpijn, maar deze pijnstiller sla ik beleefd over.
Ik hoop dat het goed gaat met je moeder.
Met warme groet Marianne
So, heftig zeg. Hoop dat je moeder het niet meer nodig heeft.
En ja, morfine enzo is heerlijk. Verslaving schijnt genetisch te zijn, maar volgens mij heeft iedereen wel aanleg. Wie wil zich nu niet heerlijk relaxt en zelfverzekerd voelen. Alleen de volgende dag, of als het spul op is… Dus, beter niet, weet ik inmiddels. Voor mij is (geen) alcohol al een heel gevecht.
Idioot dat gevaarlijke middelen zo makkelijk te verkrijgen zijn, en dat de politiek (vooral CDA?!) tegelijk zo moeilijk doet over coffeeshops enzo.
In het begin van de vorige eeuw..zo rond de jaren 20 was de opiumhandel in Indonesie een staats aangelegenheid…het bestuur van BV NL was in die tijd de grootste dealer ter wereld :)
Dit stond jaren geleden (80-er jaren) in de Volkskrant maar ik betwijfel of ze zover in het archief teruggaan
LOL een stukje gevonden op de site van de SP :)
De Staat als opiumdealer
Zijn maidenspeech was een donderrede tegen de smerige Atjeh-oorlog en de verarming van de inlandse bevolking. Sindsdien bleef hij in de Tweede en later Eerste Kamer op misstanden hameren in toespraken vol pathos. Eén van zijn pijlen richtte hij op het drugsbeleid van de regering. Ook naar huidige begrippen was dat beleid zeer discutabel. De Nederlandse overheid verpachtte namelijk papavervelden in de overzeese gebiedsdelen en handelde daar zelf in opium. Deze ‘opiumregie’ was bedoeld om de sector te controleren. Van Kol constateerde in 1913 met eigen ogen: ‘Opium wordt er den Chineeschen koelie met gulle hand door de Nederlandsche regeering op de mijnen en zelfs onder het werk (in den vorm van pillen) verstrekt. Mannen die in eigen land het schuiven hadden afgeleerd, werden onder de Hollandsche driekleur daartoe verleid en vielen weer aan den opiumduivel ten prooi!’ Dit ging hem te ver en hij pleitte voor geleidelijke afschaffing van de opiumteelt, te beginnen met een streng vergunningenstelsel.
Zo stelde Van Kol de uitwassen van de koloniale politiek aan de kaak, kwam met hervormingsvoorstellen op allerlei gebied, maar tegen het kolonialisme als zodanig was hij niet.
Niet voor niks de gezegde “we leven op basis van gratie van God”. Je moet echt duimen dat je geluk hebt dat de arts die iemand behandeld de goede gok doet.
Weet je dat zeker dat diclofenac vrij te koop is? Misschien in kleine hoeveelheden als mix met andere middelen? Ik krijg het via de huisarts, gebruik zo weinig mogelijk en het maakt mijn leven heel wat draaglijker, maar ik schrik toch wel van je verhaal.
Karin Spaink zei:
“Daarnaast: wij kennen onze eigen voorgeschreven verslavingen. Het aantal mensen dat totaal afhankelijk is geworden van kalmerende middelen zoals valium is groot – aanzienlijk groter zelfs dan de hoeveelheid mensen die niet meer zonder heroïne of cocaïne kan”.
Ik heb het idee dat het goed wordt bedoeld, maar:
Een deel van deze bovenstaande stelling is sinds ongeveer 2.5 jaar door de Nederlandse overheid benadrukt als probleem om nog meer medicijnen, (dit keer de Benzodiazepinen) uit het verzekeringspakket te krijgen (wat is gelukt); slechts om meer geld binnen te kunnen “harken” over de rug van (vaak wanhopige) patiënten… Deze modus operandi is zeer geraffineerd; Synthology kan hier veel van leren…
Helaas wordt ook nu weer met geen woord gerept over Alcohol.
Alcohol is vele malen toxischer dan de “Benzodiazepinen-familie” en EVEN verslavend als Heroïne! (Zie recent rapport Gezondheidsraad)… En TOCH is alcohol vrij verkrijgbaar…
Alcohol kost veel dan de Benzodiazepinen aan arbeidsverzuim, doden (in het verkeer), enz.
Als Alcohol nu op de markt zou komen zou het niet worden toegelaten omdat het te toxisch is…
Tja, het is duidelijk waar de staatsbelangen liggen…
@ Ninia
Wat Karin zegt over Diclofenac is geheel correct.
Huisartsen, de Poortwachters van de regering zitten soms erg lang te slapen en schrijven pavlovisch nog steeds B-medicijnen voor zoals Diclofenac.
Het ligt eraan waarvoor je Diclofenac gebruikt, maar er zijn andere, veiligere en betere middelen te krijgen.
En ja, Diclofenac is gewoon vrij te koop bij elke drogist. Loop maar naar binnen en vraag…
@ Ninia
P.S.
Een slimme (huis)arts schrijft bij gebruik van Diclofenac ook altijd Omeprazol voor.
bij onze familie hebben we 2 zéér ernstige allergische reacties gehad op diclofenac, waarbij 1 bijna is overleden en de ander op de EHBO belandde
Het is een gevaarlijk goedje wat wij nu mijden als de pest . Komende week worden we getest bij de dermatoloog op allergie voor oa. dit middel
sterkte met je moeder, heel naar allemaal dat dit moet gebeuren
ps wij kregen ook nooit omaprezol erbij.
@ Elly
Hoi Elly,
Het gaat vooral om de vrij verkrijgbare medicijnsoort: NSAID’s
De bekendste NSAID’s zijn o.a. Ibuprofen, Diclofenac en Naproxen. Google kan je nog veel meer vertellen.
Als je NSAID’s regelmatig gebruikt, denk aan vele weken lang en elke dag, dan is een “maag/darmbeschermer” zoals Omeprazol, (beter bekend onder de merknaam Losec) belangrijk om (zeer) ernstige problemen te voorkomen.
Voor de duidelijkheid: Omeprazol is de stofnaam.
In het verleden werd Losec niet snel voorgeschreven omdat het schandalig duur was… Tja, er moest bezuinigd worden… en wie is de klos…
Het patent op Losec is omstreeks 2004 verlopen en nu is het merkloze middel Omeprazol goed betaalbaar.
Tja, waarom sommige (huis)artsen nu nog steeds zitten te slapen…
Voor ik het vergeet:
Omeprazol heeft ook een aantal bijwerkingen: Het zorgt onder meer voor een slechtere opname van vitaminen en mineralen; je zult dus extra vitaminen en mineralen moeten gebruiken om geen tekort op te lopen.
Sommige bacteriën en virussen worden niet meer gedood, omdat het maagzuur (deels) wordt omgezet.
Opioïden zoals als morfine hebben deze bijwerkingen niet als je b.v. (postoperatieve) pijn hebt.
Als deze middelen verantwoord worden voorgeschreven met een stringent afbouwschema is er helemaal niets aan de hand.
Wat Karin Spaink al opmerkte; vrij vertaald: Toen de Opioïden vrij verkrijgbaar waren, is de maatschappij niet in elkaar gedonderd.
Op de Opioïden is geen patent meer aan te vragen; dus de farmaceutische industrie kan hier niet veel aan verdienen…
P.S.
Voor Diclofenac is al sinds een paar jaar een vervanger; Arthrotec genaamd.
Arthrotec = Diclofenac met een “maagbeschermer” er doorheen gemengd.
P.S. 1
Meestal kan uw apotheker u beter medicijnadvies geven dan uw (huis)arts.
‘t Zou wat zijn zeg, als de mensen hun alcoholverslaving zou worden afgepakt. ‘k Moet ‘r niet ‘an denken.
‘t Zou ‘n ramp, voor de totale mensheid der aarde betekenen.
Ze sloegen met eenen malkanderens koppen in.
Ik drink zelf nooit alcohol, al veertig jaar lang niet, en ik rook ook nooit, maar als je de mensen hun alcoholverslaving afpakt, is de mensheid verloren.
Dat is zo zeker als wat.
De mensen zouden geen enkele tegenslag, hoe gering ook, meer kunnen verwerken en ik zeg dan ook altijd, tegen mensen, die ‘t moeilijk hebben drink!
Drink dan toch!
‘ô_ô/’
Ik heb er speciale rekeningen bij tenders voor geopend. Daar kunnen ze hun gang gaan.
@Tartarus: omeprazol kan pas een opname probleem ivm vitamines veroorzaken als het zeer lange tijd geslikt wordt. Verder vangt het calcium af maar ook dat loopt niet zo’n vaart bij periodiek gebruik. De Losec werd niet veel voorgeschreven omdat het simpelweg lange tijd feitelijk experimenteel geweest is, de eerste jaren mocht het zelfs niet door huisartsen voorgeschreven worden maar uitsluitend door de specialist.
Tegenwoordig is dyclovenac trouwens te verkrijgen in maagsapresistente vorm, op nuchtere maag ingenomen valt het dan pas uiteen in de darmen en wordt het maagprobleem overgeslagen. Dan is omeprazol vaak niet nodig. Maar zoals elk middel kent het risico’s en bijwerkingen.
Jammere vind ik eigenlijk dat omeprazol momenteel juist wordt voorgeschreven alsof het snoepjes zijn. Daarom staat het inmiddels op de geneedsmiddelen vergoedingen lijst en worden patienten met ernstige maagkwalen die omeprazol slikken nog maar weinig serieus genomen.
Cinner: mijn moeder kreeg nu juist een darmbloeding, geen maagbloeding, dus ik betwijfel of een middel dat pas in de darmen afbreekt voor haar beter had uitgepakt. Overigens kreeg ze al die tijd ook een maagbeschermer.
@ CiNNeR 199
Hoi CiNNeR,
Ik had het volgende gelezen:
Een flinke dosis Omeprazol veranderd een groot deel van het maagzuur; als je Omeprazol inneemt tijdens het eten wordt een deel van dat eten niet goed voorverteerd omdat het niet kan worden afgebroken door het veranderde maagzoutzuur, vooral de vetoplosbare vitamines schijnen slecht uit het eten te worden gehaald.
Algemeen: Wie laat regelmatig testen of je genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt…? Als ik door de supermarkt schiet en in de karretjes kijk heb ik mijn bedenkingen.
Een flink deel (laatst was dat 25%) van de patiënten die wordt opgenomen in een ziekenhuis heeft een chronisch vitaminetekort…
In een aantal ziekenhuizen wordt nu standaard vitamine en mineralen supplementen gegeven.
@Karin: het was ook alleen een reactie op Tartarus in verband met de omeprazol. Het had bij jouw moeder vrees ik niets uitgemaakt nee. Blijf het ook eigenaardig vinden dat je de NSAID’s als pijnstiller vrij kan kopen. De mogelijke bijwerkingen zijn stevig, waarom niet alleen voorschrijven bij noodzaak zuo je zeggen.
@Tartarus: ik slik al zeventien jaar omeprazol en zit momenteel aan de injecties en pillen vanwege een flink B12 en vitamine D tekort. Het is nog niet duidelijk of het B12 tekort door de omeprazol wordt veroorzaakt (ik slik het omdat ik werkelijk teveel en te zuur maagzuur aanmaak, dus hou nog voldoende maagzuur over) maar het tekort aan D kan er in elk geval niet door verklaart worden.
Het gaat er niet zozeer om of vitaminen in water of vet oplosbaar zijn, het gaat om bepaalde stoffen die zich moeten binden aan de vitamine om later in de darmen opgenomen te kunnen worden (ruw gezegd) en dat wordt beinvloed door een teveel of te weinig aan maagzuur. Nu is het zo dat een gezond mens een behoorlijke reserve B12 opgeslagen heeft in de lever, dusdanig veel dat het minimaal drie jaar of langer duurt voor een werkelijk tekort aan deze vitamine zichtbaar wordt in het bloed. Op dat moment is er ook een tekort ontstaan in de weefsels en moet e riets gedaan worden. Vandaar dat het niet zo’n vaart loopt als je omeprazol krijgt voorgeschreven bij een kuur met ontstekingsremmers. Pas bij langdurig omperazol gebruik (dan moet je denken in jaren) gaat de verandering in maagzuur effect hebben. Wel neemt omeprazol calcium af maar ook dat gebeurd niet na een kuurtje of korstondig gebruik.
De boodschappen van een gemiddeld mens zal je niet zoveel clue geven over vitaminegehaltes. Je moet werkelijk uiterst beroerd eten wil je werkelijk tekorten aan zekere vitamines krijgen. Dat er steeds vaker een tekort gevonden wordt op B vitamines en D heeft andere redenen. Zeer zelden loopt iemand een tekort op in B’s door voeding, alleen veganisten lopen het risico enigzins. vrijwel altijd is er sprake van een maag-darm aandoening. Daarnaast levert narcose een flinke aanslag op de B reserves. Er worden ook steeds meer maagoperaties uitgevoerd bij obesitas patienten en die nemen als gevolg van d eoperatie helemaal geen B12 meer op (wat weer invloed heeft op alle B’s). Vitamine D zijn we in NL vrijwel alleen afhankelijk van zonuren (maanden april tot en met augustus, tussen 10.00 en 15.00 uur, de uren dat je afgeraden wordt in de zon te komen en mensen hun huid dichtsmeren met zonnebrand, het is ook nooit goed ;))
Overigens kan een teveel ook voorkomen en ernstige gevolgen hebben. Gezondheidsfreak worden en supplementen daarbij slikken is dan evengoed af te raden zonder dat het getest is.
De reden dat er zoveel meer patienten worden gevonden met tekorten dan vroeger, is eerder te verklaren vanuit de medische wereld en bevolkingssamenstelling denk ik. In de opleiding komt over vitamines alleen voorbij: daar hoeft nooit op getest te worden want dat komt in NL niet voor” (erg onwaar) en dat is het. Inmiddels wordt daar wel iets aan gedaan en trekken wetenschappers vaker aan de bel, bovendien zijn patienten mondiger geworden. Dus kan het vaker vastgesteld worden. Is het ook zo dat we steeds vaker en makkelijker foliumzuur bijslikken. Kan goed zijn maar bij een B12 tekort maskeert het het tekort (in het bloed) en maakt het de klachten erger. Een tekort aan D komt monsterlijk veel voor inmiddels vanwege vergrijzing (senioren mijden doorgaans zon of komen amper buiten), veranderende bevolkingsamenstelling (de donkerder de huid, de slechter vitamine D wordt aangemaak onder invloed van zon, de meer zon er nodig is wat in NL moeilijk te bereiken is) en flauw maar waar, het advies om zoveel mogelijk zon te mijden en er tegen te beschermen. Het tekort is trouwens werkelijk schrikbarend, geschat wordt dat dertig procent van de bevolking een D tekort heeft. Onder allochtonen en senioren loopt dat op tot zestig procent. Veel van deze mensen hebben wel problemen maar worden naar de psycholoog gestuurd terwijl een tekort aan D simpel te verhelpen is.
Om toch weer een beetje ontopic te komen, vitamines zijn nodig maar ook niet ongevaarlijk net als vele medicijnen. De in vet oplosbare vitamines kan je mee overdoseren en overmatig gebruik van vitaminesupplementen leggen een behoorlijke druk op lever en nieren. Niet alleen zijn medicijnen met vele risico’s makkelijk verkrijgbaar, ook lichaamseigenstoffen (denk aan melatonine om te slapen bv) en supplementen zijn erg makkelijk verkrijgbaar waarbij sommige meer risico’s kennen dan mensen zich bewust zijn.
Hey CiNNeR,
Interessant wat je schrijft en ben het grotendeels met jou eens; wel heb ik nog een paar gedachten.
Als ik (recent) wetenschappelijk onderzoek mag geloven is er een direct verband met (langdurig) Omeprazol-gebruik en een tekort aan B12; zie ook Google.
Even kort samengevat: Ik heb begrepen uit (recente) publicaties dat Omeprazol de concentratie zoutzuur in je maag verminderd/veranderd waardoor voedsel (deels) onvolledig wordt verteerd, hierdoor kunnen minder vitaminen en mineralen uit het eten worden onttrokken. Dan heb ik het nog niet over sommige bacteriën en virussen die door het veranderde maagzuur overleven…
Jij zei:
“De boodschappen van een gemiddeld mens zal je niet zoveel clue geven over vitaminegehaltes. Je moet werkelijk uiterst beroerd eten wil je werkelijk tekorten aan zekere vitamines krijgen. Dat er steeds vaker een tekort gevonden wordt op B vitamines en D heeft andere redenen. Zeer zelden loopt iemand een tekort op in B’s door voeding, alleen veganisten lopen het risico enigszins”.
De meeste (gezonde) mensen laten nooit controleren of zij een vitaminen of mineralen tekort hebben.
Calciumtekort… een “mooi” voorbeeld: je merkt het pas als het veel te laat is en het proces is onomkeerbaar en zeer invaliderend.
(Ik kan je verhalen vertellen over kleine kinderen met Rachitis… Ja, gewoon in Nederland anno 2009!).
En dan heb ik het niet over rokers en/of mensen die regelmatig 3 glazen Alcohol per dag drinken… Met “gewoon gezond” eten is het onmogelijk om het tekort wat je door deze gewoonten oploopt aan te vullen.
Ik ben geheel met je eens dat overdosering van vitaminen en/of mineralen slecht is.
Gezien vele wetenschappelijke publicaties blijkt dat Nederland “achterloopt” bij het vaststellen van de juiste dosering van vitaminen en mineralen… Met een veel gehoorde reden: Wij Nederlandse wetenschappers laten ons niet sturen door de vitaminenmaffia…
Zelfs 2 jaar geleden vond men in het VU-ziekenhuis in Amsterdam het absoluut onnodig om patiënten supplementen te geven; als je keek wat de patiënten te eten kregen was dit ronduit schokkend; als je geen tekort had, dan kreeg je het wel van het zeer slechte eten.
Even Offtopic: Maagoperaties uitvoeren bij obesitas patiënten…?! Tja, het schokkende bewijs van pure onvermogen van de psychologen en psychiaters in Nederland… Je kan een puur psychologisch probleem nooit verhelpen met een lichamelijke ingreep.
Zeventien jaar omeprazol slikken…?!
Gebruik jij medicijnen waarbij Omeprazol nodig is?
Zo nee:
Ik heb begrepen dat als je langdurig Omeprazol gebruikt, je lichaam hieraan went; Omeprazol kan wel langzaam worden afgebouwd zonder (opnieuw) maagklachten te krijgen.
Ben jij ook getest op de Helicobacter Pylori bacterie?
P.S.
De moeder van Karin Spaink had na haar operatie b.v. gewoon een tijdje Tramadol moeten krijgen en geen nare “drogisterij-middeltjes”. Maar ja, Nederland… Help, je raakt zo verslaafd!
P.S.
Jij zei:
“Blijf het ook eigenaardig vinden dat je de NSAID’s als pijnstiller vrij kan kopen. De mogelijke bijwerkingen zijn stevig, waarom niet alleen voorschrijven bij noodzaak zou je zeggen”.
Follow the money!
De macht van de farmaceutische industrie is enorm.
Tevens spaart het de Nederlandse overheid veel geld uit; NSAID’s worden immers niet vergoed…
Volg de zittingen van de economische politierechter, of de meervoudige strafkamer economische delicten.
Zoals ik jaren aan een stuk, week in, week uit heb gedaan.
Laat je niks op de mouw spelden door Jules Zollner die dit schrijft en die dat ook voor de krant heeft gedaan, maar ga er zelf heen.
Bij de zittingen kwam en komt nooit iemand van het publiek.
Ik zat er helemaal alleen.
Zelfs de collega van de concurrent kwam niet.
Ga er dus zelf heen.
En kijk of het klopt wat ik zeg.
Bij al die zittingen bleek, dat boeren en telers van gewassen werden veroordeeld tot geldboetes van minimaal tienduizend euro per keer,
omdat er in hun teeltproducten en gewassen (tomaten, sla, noem maar op) niet zat, wat erin hoort te zitten.
Namelijk vitaminen. Voldoende vitaminen naar de norm.
Althans veel te weinig.
Althans niet volgens de normen.
De boeren en telers waren erbij gelapt door de inspecteurs van de AIVD.
Die reizen het hele land door.
Komen altijd onverwachts.
Volg de zittingen van de economische meervoudige strafkamer.
Ga er zelf heen. Ga zitten luisteren. Laat je niks wijsmaken door Jules Zollner die dit schrijft want die gelooft toch niemand. Ga er zelf heen.
Kijk of het klopt wat ik zeg.
Naar aanleiding van de krantenartikelen startte de universiteit van Maastricht jaren geleden een onderzoek.
Daarbij bleek dat er in groenten en fruit die op de markt verhandeld worden niet zit wat erin hoort te zitten namelijk (voldoende) vitaminen.
Ik zeg dat niet zelf, de professoren van de universiteit Maastricht zeiden dat.
Daaruit volgden vervolgonderzoeken onder bepaalde merknamen (supplementen) en daar zal ik het al een andere keer wel eens over hebben. Dit is allemaal toch al vervelend genoeg.
Praat met mevrouw Dingena Van Kemenade-De Tombe, Officier van Justitie te Zwolle.
En doe haar de groeten.
‘Ô_Ô/’
Jules Zollner.
Herstel: “AIVD” moet natuurlijk zijn AID, Algemene Inspectie Dienst.
Excuus.
@Tartarus: je hebt wel gelijk over de omeprazol hoor, er is inderdaad een direct verband tussen langdurig omeprazol gebruik en verminderde B12 opname (al wordt dat in NL nog niet bijster serieus genomen geloof ik, het staat ook nog steeds niet in de bijsluiter zoals ook het afvangen van calcium niet). Alleen zal kortdurig gebruik dat effect niet hebben vanwege de grote reserve die aanwezig is in de lever.
Ik slik de omeprazol omdat mijn maagzuurzenuwen overmatig teveel zuur met een te lage zuurgraad (té zuur) aanmaken. Bovendien heb ik een maagbreukje. Zonder de medicatie vallen de gaten in mijn maag en slokdarm. (Vandaar dat ik wist dat Losec experimenteel werd voorgeschreven in de beginjaren, de bijwerkingen van calcium en b12 waren toen nog niet bekend). Ik ben erg blij met de omeprazol, de enige andere optie is een deel van de zuuzenuwen verwijderen en daarmee een deel van de maag met alle problemen vandien. Van gewenning heb ik nooit iets gemerkt gelukkig. Dat gebeurd me wel bij alle andere drankjes en poedertjes. Die binden alleen maagzuur maar zorgen daardoor voor een grotere produktie (compensatie), daar heb ik met de omeprazol geen last van. Het is maar de vraag of het mijn B12 tekort verklaart trouwens. Ik slik de omeprazol in een voor mij zo laag mogelijke dosering, om het overtollige zuur te minderen. Hou voldoende maagzuur over. De helicobacter had ik niet.
Ik kreeg de dyclovenac trouwens gewoon vergoed, nog geen twee weken geleden. Had begrepen dat tramadol een pijnstiller is maar geen ontstekingsremmer, klopt dat?
Waarom (zo veel) aan de pijnstillers?
Elke pijnstiller heeft potentieel gigantische nadelen, zeker bij langdurig gebruik. Geldt ook voor antibiotica en andere middelen.
–
@Sjaak: ik zou hopen dat medicijnen voorgeschreven en geslikt worden omdat er een noodzaak is.
CiNNeR, meestal is die indicatie er eigenlijk niet. Zo is het gewoon. Je rug, pijn in je been, het gaat allemaal meestal vanzelf over.
–
@Sjaak: vrees dat er nog veel meer aandoeningen met pijn of ontstekingen zijn die niet vanzelf over gaan of die nooit over gaan. Maar ben het wel met je eens dat er soms erg makkelijk wordt voorgeschreven.
@ CiNNeR 23
Hey CiNNeR,
Jij zei: “Al wordt dat in NL nog niet bijster serieus genomen geloof ik, het staat ook nog steeds niet in de bijsluiter zoals ook het afvangen van calcium niet”.
Tja, dat is ook geen reclame voor Omeprazol… en dan worden soms wat bijwerkingen “vergeten”.
Nederlands wetenschappelijk onderzoek… Tja, wij Nederlanders weten het toch ALTIJD net even iets beter… ondanks overweldigend buitenlands onderzoek.
Wat de Amerikanen ook al zeiden: “Wooden shoes, wooden head, wooden listen”.
Uit onderzoek blijkt ook dat sommige virussen en of bacteriën niet meer door het “omgezette” (minder actieve) maagzoutzuur worden gedood…
Nood breekt wet; als jij Omeprazol nodig hebt dan zou ik wel zorgen dat je extra goede voedingshygiëne toepast:
B.v. warm eten altijd boven de 72 graden of hoger verwarmen; geen melk drinken of onverhitte melkproducten, altijd je handen wassen met antibacteriële zeep voordat je eten aanraakt, extra goed je tanden poetsen (als je af en toe bloedend tandvlees hebt), niet roken, geen Alcohol, enz.
Ook zou ik extra Calcium innemen; liefs 1 combinatie-tablet met Calcium, Magnesium en Zink. Is er ooit gekeken naar jouw botdichtheid?
Tramadol is een pijnstiller maar geen ontstekingsremmer.
Als jij ernstige maagklachten hebt zou ik NOOIT Diclofenac of andere NSAID’s gebruiken, maar kijken of je Tramadol beter kunt verdagen…
Ontstekingsremmers kunnen nare bijwerking hebben; o.a. maskeren van ontstekingen die daardoor extra en langdurig schade aan kunnen richten.
Verder ligt het eraan welke andere medicijnen jij gebruikt?
Combinaties van medicijnen kunnen ook op elkaar “inwerken” en daardoor minder werkzaam zijn.
@ Sjaak 26
“Je rug, pijn in je been, het gaat allemaal meestal vanzelf over”.
Alles gaat “over”!… gewoon een kwestie van (erg lang) wachten…
@Tartarus: een deel vitamines worden momenteel elke drie maanden gechekced, onder andere calcium. De ontstekingsremmer had ik nodig vanwege de werking, om een ontsteking af te remmen. Beetje teveel en te prive om dat ook uit te leggen. Doorgaans krijg ik geen ontstekingsremmers vanwege mijn maagproblemen idd.
Heb verder ook de indruk dat NL erg traag is met veranderingen of ontwikkelingen en liever naar eigen onderzoek kijkt. Waarom dat is, zouden we wantrouwend zijn?
CiNNeR er is zo veel onzin op dit gebied. Eigenlijk is hele geneeskunde behoorlijk op de schop qua nieuwe inzichten. Ik denk echt dat er weinig meer echt zeker is op dit gebied. Een kritische houding of “wantrouwen” op veel medisch terrein is dan ook zeker niet verkeerd. En op gebied van pijnstillers zijn ook zeker steeds de nadelen kritisch in ogenschouw te nemen.
Enerzijds weet geneeskunde heel erg veel, maar juist daardoor komen ook steeds nieuwe vragen die niet eenvoudig zijn. In die zin hebben critici dan ook volkomen gelijk dat mensen van geneeskunde ook weer af te brengen zijn. Eigenlijk is het toch verstandig goed naar je lichaam te “luisteren” en steeds dingen af te wegen en te proberen.
–
Jij zei:
“Heb verder ook de indruk dat NL erg traag is met veranderingen of ontwikkelingen en liever naar eigen onderzoek kijkt. Waarom dat is, zouden we wantrouwend zijn?”.
Nee, naar mijn mening dom, eigenwijs, door en door corrupt en kortzichtig.
Door onweerlegbaar wetenschappelijk bewijs over te doen kan je o.a. flink wat geld verdienen.
Nederland is heel klein, zo ook de wetenschappelijke gemeenschap; veel vriendjes van elkaar dus ze “sparen” elkaar en zitten niet in elkaars “vaarwater”.
Puur corrupt!
Een diabolisch voorbeeld is de consumptie van melk door volwassenen; Zeer slecht!, maar het is “goed” voor onze agrarische sector dus er mag ABSOLUUT NIET gesproken worden over de ernstige nadelen.
Nederland heeft het 1 na hoogste percentage vrouwen met borstkanker… hoe zou dat toch komen…
http://www.news.harvard.edu/gazette/2006/12.07/11-dairy.html
65 % van de wereldbevolking kan helemaal geen melk verteren…
Calcium uit melk halen is een onlogisch omweg zie b.v.:
http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/calcium-and-milk/index.html
Zelfs KWF zegt helemaal NIETS over de schadelijke groeihormonen in melk!!!
Alsof er GEEN groeihormonen in melk zitten…
http://www.kwfkankerbestrijding.nl/index.jsp?objectid=16708
Het hoge percentage vrouwen met borstkanker schijnt ook te komen doordat Nederland bijna al het afval verbrandt waarbij Dioxine vrijkomt…
Een “mooi” voorbeeld van de wijdverbreide en hondsbrutale corruptie in Nederland is in deze aflevering van Zembla te zien.
http://zembla.vara.nl/Afleveringen.1973.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=14457&tx_ttnews%5BbackPid%5D=1972&cHash=cb6deab33b
Mhhh, laatste link werkt niet…
Dan maar zo:
http://zembla.vara.nl/Afleveringen.1972.0.html
Zie:
Vechten om vuilnis – 28 juni 2009
Sjaak: medische wetenschap is vaak ook geen exacte wetenschap maar de wetenschap van het moment, gebaseerd op de beste theorie die er op dat moment is. Denk verder dat er nogal verschil bestaat tussen de medische wetenschap en de reguliere artsenarij. Het is de artsenarij die zo achter lijkt te lopen en erg vasthoudend is aan oude ideeën of eigen opinies. Kijk alleen naar B12-tekort als medisch probleem. Een meerderheid van artsen is niet of niet goed op d ehoogte van die problematiek terwijl d emedische wetenschap daar al minstens vijftig jaar lang en breed uit is, er al net zo lang een uitgestippeld ebehandeling voor is en er niets omstredens aan is. Op dat moment is het niet de ‘schuld’ van de wetenschap dat we achterlopen maar een gebrek aan een stukje kennis in d eopleiding of een teveel aanhangen van zelf bedachte theorietjes.
Wantrouwen kan wel gezond zijn, toch zou ik willen dat ik wat minder wantrouwig hoefde te zijn :)
@Tartarius: het eerste artikel wat je geeft wordt niet gesteld dat er een verband is tussen die soorten kanker en melkprodukten, het wordt vermoed. En dan alleen bij de melk van zwangere koeien die ver in de zwangerschap zijn. Ik heb geen idee hoe dat hier staat met die koeien.
Vind dat altijd lastig die artikelen. De onderzoeksgegevens staan niet vermeld en er zijn evenzoveel tegen onderzoeken waar je andere conclusies uit kan trekken. Een tekort aan vitamine D zou ook weer voor verhoogde risico’s op kanker kunnen zorgen en de genoemde westerse landen hebben vrijwel allemaal een hoog aantal mensen met D tekort. We zullen lang niet alles weten. En misschien willen we ook teveel weten en daar teveel naar leven soms. Als je alles op wil volgen blijft er in deze wereld weinig over om te eten, te drinken en te leven. Dat levert alleen maar stress op, wat ook niet goed is voor je gezondheid (Opvallend bij mensen die 100+ worden, ze zijn zelden gestressed in hun leven).
Duitse televisie gisteravond: juist in bio- producten schijnt veelal heel veel cadmium in te zitten. Met name genoemd zijn daarbij slaproducten en granen. Men noemde een onderzoek naar een bepaald product waar in één (dag-) portie een equivalent van 40 jaar (!) hoogst toelaatbare dosis in zat.
Hergebruik van compostmateriaal schijnt in die zin ook heel slecht te zijn.
Liever maar “gewoon” eten. Wantrouwen heeft kennelijk een breed bereik en schijnt er maar heel weinig echt zeker, ook op gebied van eten.
–
Hey CiNNeR
Jij zei:
“Het eerste artikel wat je geeft wordt niet gesteld dat er een verband is tussen die soorten kanker en melkproducten, het wordt vermoed. En dan alleen bij de melk van zwangere koeien die ver in de zwangerschap zijn. Ik heb geen idee hoe dat hier staat met die koeien”.
Je bedoelt dat de Nederlandse boeren rekening houden met een zwangere koeien en de melk daarvan niet gebruiken? Grapje?
Er bestaat een vermoeden… Op Internet is genoeg informatie te vinden van vooraanstaande wetenschappers die vraagtekens hebben (gezet) bij het gebruik van melk. Vaak worden ze ernstig bedreigd en/of geboycot als zij (nog) iets durven te zeggen over de nadelen van melk.
De Nederlandse overheid propageert melk en “vergeet” dat er (potentieel) ernstige bijwerkingen aan kleven. Wat ik al zei, er zijn genoeg voedingsmiddelen die rijk(er) zijn aan Calcium en deze nadelen zeker niet hebben.
(Hetzelfde is nu aan de gang met de “vette vis propaganda”…
Alle essentiële voedingsstoffen zijn ook -veel makkelijker en goedkoper- uit plantaardige oliën te halen en je hoeft ook niet de zee leeg te vissen. Toch blijft de overheid systematisch en autistisch hameren op consumptie van 1 keer per week vette vis eten).
Jij zei:
“Als je alles op wil volgen blijft er in deze wereld weinig over om te eten, te drinken en te leven”.
Klopt, ik eet mijn pizza ook nog steeds met veel kaas!; maar om nou een paar glazen melk te gaan drinken omdat het zo gezond is…
Dat levert bij mij overigens geen stress op.
Het lijkt op de Asbest-affaire…
Nederland was ook 1 van de allerlaatste Westerse landen waar Asbest gewoon gebruikt mocht worden… omdat het “goed en goedkoop” was voor de binnenlandse industrie…
@Tartarus: “Je bedoelt dat de Nederlandse boeren rekening houden met een zwangere koeien en de melk daarvan niet gebruiken? Grapje?”
Nou nee, ik denk niet dat een boer rekening houdt met zwangere koeien. Alleen kennen we hier veelvuldig onderscheid tussen melkveehouders en rundveehouders en heb ik werkelijk geen idee of de melkveehouder zijn/haar koeien voortdurend zwanger houdt.
“Er bestaat een vermoeden… Op Internet is genoeg informatie te vinden van vooraanstaande wetenschappers die vraagtekens hebben (gezet) bij het gebruik van melk. Vaak worden ze ernstig bedreigd en/of geboycot als zij (nog) iets durven te zeggen over de nadelen van melk.”
Op internet is ook te vinden dat een vitamine D tekort met gezonde voeding in NL niet voorkomt en dat koffie slecht is voor de maag en nog wel gekkere dingen en onwaarheden. Wat is waarheid zonder concrete cijfers? Overigens dat er een vermoeden bestaat, haalde ik uit het Harvard artikel waar je zelf naar verwees. De wetenschapper in kwestie geeft zelf aan dat er een vermoeden is en dat verder onderzoek nodig is.
“De Nederlandse overheid propageert melk en “vergeet” dat er (potentieel) ernstige bijwerkingen aan kleven. Wat ik al zei, er zijn genoeg voedingsmiddelen die rijk(er) zijn aan Calcium en deze nadelen zeker niet hebben.”
Welke voedingsmiddelen zijn dat dan, want ik zag onder andere kaas (niet van melk gemaakt?) en vitaminesupplementen staan. En sojamelk maar drink daar een paar glazen per dag van en je zal aardig in volume toenemen (enorm meer calorieën). Buiten dat veel soja tegenwoordig genetisch geteeld wordt en hoeveel nadelen zouden daar aan zitten.
Wat ik ook bedoel met ‘er is altijd wat’. Fruit zit vol met pesticiden, vis boordevol met toxische stoffen, gekweekte vis bevat geen gifstoffen maar echter ook weinig gezonde stoffen die in vis horen te zitten (ze worden gekweekt met anders voedsel waardoor ze minder of geen omega vetzuren aanmaken), bruin brood is slechts gekleurd en van te vezelrijk brood zou je rafelige darmen kunnen krijgen en en en .. Er zijn zovele onderzoeken te vinden met pro’s en con’s en waar je allemaal wel niet de verschrikkelijkste ziektes van kan krijgen of zou kunnen voorkomen, er is geen beginnen meer aan lijkt me.
CiNNeR, je voorkomt geen ziekte met al dan niet wel of niet eten van welk voedsel dan ook. Zelfs inzichten over vitamines zijn aan het veranderen. Vrije radicalen heeft een mens mogelijk zelfs nodig: vitamines kunnen bepaalde processen onder bepaalde omstandigheden zelfs verergeren.
De hoeveelheid voedsel doet er wel heel erg toe wat ziekte betreft. Daar zijn eigenlijk alle onderzoeken het wel over eens. Zelf denk ik inmiddels vooral ook dat al die eetmomenten op een dag die je jezelf aandoet ook niet echt helpen. Zo veel heeft een mens gewoon niet nodig.
–
Hey CiNNeR
Jij zei:
“Overigens dat er een vermoeden bestaat, haalde ik uit het Harvard artikel waar je zelf naar verwees. De wetenschapper in kwestie geeft zelf aan dat er een vermoeden is en dat verder onderzoek nodig is”.
Er bestaan nog veel en veeeeel meer serieuze wetenschappelijke artikelen; Google zelf maar eens.
In juni 2009 kon je lezen:
Om de geringe vraag naar melk te herstellen, begint in Nederland een campagne om mensen meer melk te laten drinken.
Is melk nu gezond… of moet de vraag naar melk worden hersteld?
Deze link is ook wel grappig…
http://www.milksucks.com/index2.asp
Jij zei:
“Welke voedingsmiddelen zijn dat dan, want ik zag onder andere kaas (niet van melk gemaakt?) en vitaminesupplementen staan”.
Een kleine opsomming, er zijn nog meer producten.
De getallen zijn in milligrammen per 100 gram vers product.
Aardappel 8, miso 80, amandelen 250, hazelnoten 200, roggebrood 25, tempé 100, knolselderij 80, zonnebloempitten 100, bruin knäckebröd 85, abrikozen gedr. 90, groene kool 75, koolraap 80, zoete bataat 30, bramen 60, Chinese kool 125, spinazie 150, muesli 180, mandarijnen 40, boerenkool 180, koolrabi 90, ontbijtkoek 70, peren gedr. 100 broccoli 100, sterrenkers 250, tarwezemelen 110, vijgen gedr. 280 bleekselderij 80, bonen wit/bruin 37, ketjap 60, rozijnen 50, olijven 100, sojabonen 95, marmite 95, mosterd 84, zoute haring 100, tahoe 130 ovomaltine 120, makreel 175, stroop 183, magere vis 20, cacaopoeder 150, chocoladevlokken 200, winegums 360, eidooier 150, sperziebonen 150…
Jij zei:
“Wat ik ook bedoel met ‘er is altijd wat’. Fruit zit vol met pesticiden, vis boordevol met toxische stoffen, gekweekte vis bevat geen gifstoffen maar echter ook weinig gezonde stoffen die in vis horen te zitten (ze worden gekweekt met anders voedsel waardoor ze minder of geen omega vetzuren aanmaken), bruin brood is slechts gekleurd en van te vezelrijk brood zou je rafelige darmen kunnen krijgen en en en .. Er zijn zoveel onderzoeken te vinden met pro’s en con’s en waar je allemaal wel niet de verschrikkelijkste ziektes van kan krijgen of zou kunnen voorkomen, er is geen beginnen meer aan lijkt me”.
Dat geldt altijd voor bepaalde soorten voedingsmiddelen; b.v. waarom zou je giftige IJsselmeer Aal gaan eten als er andere vissoorten zijn…
Dat is nou het mooie van informatie en van zelfbeschikking; je kan alle wetenschappelijke informatie gewoon naast je neer leggen; immers het is jouw leven en jouw gezondheid.
Je kunt vandaag de dag ook nog steeds onderzoeken vinden waarin de vele voordelen van sigaretten roken worden beschreven… Aan jou de keus.
Ik heb niet alles hierboven gelezen, maar weet dat darmperforatie mogelijk is als gevolg van een B12-tekort. Door maagzuurremmers kun je in een neerwaardse spiraal belanden: minder B12 opname> slechter maagslijmvlies> nog minder opname enz.
Slijmvliezen hebben genoeg B12 nodig om gezond te zijn, anders gaat het mis: ontstekingen, atrofie of als je pech hebt: maagkanker.
Zelf slokdarmkanker gehad en B12-tekort. Ik heb al mijn B12-kennis van Henk de Jong, website hindrikdejong. Waardebepaling is weinig betrouwbaar. Bij lage/normale waarden zijn soms al klachten te verwachten.
Ik heb niet alles hierboven gelezen, maar weet dat darmperforatie mogelijk is als gevolg van een B12-tekort. Door maagzuurremmers kun je in een neerwaardse spiraal belanden: minder B12 opname> slechter maagslijmvlies> nog minder opname enz.
Slijmvliezen hebben genoeg B12 nodig om gezond te zijn, anders gaat het mis: ontstekingen, atrofie of als je pech hebt: maagkanker.
Zelf slokdarmkanker gehad en B12-tekort. Ik heb al mijn B12-kennis van Henk de Jong, website hindrikdejong. Waardebepaling is weinig betrouwbaar. Bij lage/normale waarden zijn soms al klachten te verwachten.
Zelf gebruik ik al in 9maanden tijd al 4kuren diclofenac met ertussen door ibuprofen.
Ik begin mezelf (na het lezen van bovenstaande artikelen ) af te vragen of ik ook niet een huisarts heb die begint te slapen wanneer hij een recept moet uitschrijven voor een patient.
Des te meer omdat ik ook al met ernstige maagklachten verschillende keren bij hem gekomen ben.
Ik zal zo spoedig mogelijk contact met hem opnemen en hem voorzichtig doch dringend erop wijzen dat hij misschien iets over het hoofd ziet .
Per slot van rekening zijn we allemaal mensen die wel eens een keer iets over het hoofd zien.