Moderne mobieltjes zijn zakcomputers. Je kunt er uiteraard mee bellen – zo begon het ooit – maar er is inmiddels zoveel vernuft aan moderne mobieltjes toegevoegd dat je er nu evenveel mee kunt doen als met een computer die aan internet hangt. Teksten schrijven, je agenda bijhouden, geld overmaken, muziek downloaden, webpagina’s bekijken, e-mailen, je vrienden op Facebook of Hyves volgen. Wonderbaarlijk dat zoveel vernuft in zo’n klein apparaatje past.
Wat weinig mensen zich nog realiseren, is dat we ruzie gaan krijgen over onze mobieltjes. Wat mogen we ermee doen? Welke programma’s mogen we erop zetten, welke applicaties kunnen we ermee gebruiken, welke gegevens mogen we ermee bekijken of bewerken?
Bijna alle telefoonmaatschappijen blokkeren Skype op mobieltjes. Ze willen dat je, als je mobiel belt, via hun lijnen belt en niet via internet: in het eerste geval kunnen ze tikken incasseren, in het tweede geval niet. Uiteindelijk zullen de telefoonmaatschappijen waarschijnlijk bakzeil moeten halen, maar dat zal nog een boel beleidsnota’s en overleg vergen.
Kwalijker is dat producenten van mobieltjes ook greep willen krijgen op wat je met je telefoon kunt doen. Apple spant daarbij helaas de kroon. Voor de iPhone kan iedereen applicaties maken – van een mobiele versie van Buienradar of de NS-planner tot programmatjes die je snel vertellen waar in de stad je vrienden uithangen. Die applicaties worden aangeboden via de App Store.
Dat Apple bepaalt welke programma’s ze leuk en zinnig vinden, is hun goed recht. Maar geregeld blijkt dat Apple op zeer dubieuze gronden applicaties weigert, bijvoorbeeld omdat die in hun ogen ‘ongepast’ zouden zijn, niet netjes genoeg. Zo werd vorige week Eucalyptus de deur gewezen, een programmaatje dat boeken inlaadt uit het Project Gutenberg, een bibliotheek vol oude, ingescande en rechtenvrije literatuur. Waarom Apple Eucalyptus afkeurde? Omdat sommige boeken die in Project Gutenberg zijn opgenomen ‘ongepaste seksuele passages’ bevatten.
Seks? Nou en? Waarom mogen we van Apple geen boeken downloaden waarin seks voorkomt? Sinds wanneer maakt Apple uit wat gepast is en wat niet? Waar bemoeien ze zich mee? (Weigert je iPhone binnenkort ook dienst als je op de Wallen rondloopt, en gaat Apple voortaan screenen of de mensen die we willen bellen gepast genoeg zijn? Mogen we eigenlijk wel vloeken in een sms’je dat we op een iPhone schrijven?)
Natuurlijk zijn de makers van zulke applicaties niet afhankelijk van Apple. Ze kunnen hun programma’s ook langs andere wegen aanbieden, via internet bijvoorbeeld. Om niet-goedgekeurde programma’s te kunnen laden moet je wel je telefoon jailbreaken, oftewel het softwareslot dat Apple erop heeft gezet verbreken. Jailbreaken helpt ook om uit de vendor lock te komen die Apple heeft opgesteld: na zo’n ontgrendeling kun je je iPhone bij een andere telefoonmaatschappij gebruiken dan degene die Apple heeft uitgekozen. (Wat verklaart waarom veel Europeanen een ontsloten iPhone hebben: niet iedereen wou naar T-Mobile overstappen.)
Maar ook daar is Apple mordicus tegen. Er ligt momenteel een voorstel bij de Amerikaanse overheid dat jailbreaken tot misdrijf maakt. Je mag niet aan je telefoon rommelen van Apple, en je mag met je telefoon alleen doen wat Apple goed vindt.
Het is een domme strategie. Apple is niet onze hoeder en heeft niet te bepalen wat we wel en niet lezen op onze telefoon. Bovenal: met welk recht bepaalt een bedrijf hoe burgers mogen communiceren, of waarover?
- Zie ook het overzicht van de EFF: ‘Apple says public domain is too dirty for iPhone‘, 22 mei 2009.
Dit keer een geheel goed geschreven artikel van een veel meer gemotiveerde en volop krachtig schrijvende KaSpa, waar ik het geheel mee eens ben en dat komt weinig voor.
De turbulentiën hebben haar goed gedaan en we kunnen er weer ‘n jaar of dertig, veertig, in volle ongeremdheid mee vooruit.
Maar ook ik heb allerlei fratsen en kunstgrepen zitten flashen met mijn Sony Ericsson mobieltje uit 2002, dat nu ineens wel, buitenechtelijk en tevens illegaal, Skype en Twitter op kan en via een eenvoudig foefje op http://www.juzo777.nl/mobiel af en toe geheel zwaar verboden en ook volmaakt foute literatuur presenteert. Voor in de trein. Of op de boot.
Neelie Kroes zal, als ze nog meegaat, die rare bevoogdingspogingen van Apple consorten wel weer lospeuteren tegen ‘n flinke bom duiten.
We zitten nu eenmaal spijtig genoeg met ‘t verschijnsel, dat Nederland het meest vrijgevochten en ontkerstend vrijheids- en stijlloos land is van alle omringende landen, sterren en planeten en ja.
Daar betalen we met z’n allen dan ook de modernisten-tol voor, als ik het zo mag zeggen.
Met uw welnemen.
‘^_^/’
Ik dank u feestelijk, en eet u snakelijk.
Lesmateriaal, Spaink! Heel mooi lesmateriaal :)
Tsja… Microsoft en Apple willen gewoon allebei voor God spelen, dat bewijzen ze keer op keer. Ik wacht met smart op de supertelefoon annex minicomputer die volledig draait op open source à la Ubuntu ;)
Liefs vanuit Rusland! x Martine
Apple is daaraan mede gebonden door de amerikaanse wetgeving om minderjarigen te beschermen tegen sexuele beelden. Geweld is geen probleem, maar dat is niks nieuws, en ook niets typisch voor Apple.
Een hele hoop kinderen (beangstigend veel als je ziet hoe duur een iPhone of iPod in aanschaf en gebruik is) hebben een iPhone of iPod en moeten “beschermt” worden.
En met duizenden nieuwe applicaties per week en vele reviewers die soms erg strikt gaat er wel eens iets fout.
Overigens weet ik uit welingelichte bron dat de ontwikkelaar van Eucalyptus Apple min of meer heeft uigedaagd door van de Kama Sutra een “Staff pick” te maken die vrij prominent in de interface aanwezig was. Apple rejected de app, ontwikkelaar schakelde zijn netwerk in en kreeg enorme hoeveelheid gratis PR. Vervolgens verwijderde de ontwikkelaar Kama Sutra als “Staff pick” en Apple keurt Eucalyptus goed. En mede dankzij deze gratis publiciteit verkoopt Eucalyptus een hele hoop kopiëen.
De nieuwe iPhone OS 3.0 dat er binnenkort aankomt heeft een parental control functies en ik denk dat applicaties binnenkort ratings gaan krijgen. Wie die ratings gaat toekennen (de developer of Apple) is nog niet duidelijk.
We gaan het binnenkort zien, zelfs wij als ontwikkelaars weten nog een hoop details niet.
Eén kleine aanvulling en correctie mbt. jailbreaken:
Het ‘jailbreaken’ van een iPhone houdt in dat je het iPhone besturingssysteem toegankelijk maak voor toepassingen die niet door Apple zijn goedgekeurd. Waar je normaliter niet bij het interne bestandssysteem van de iPhone kan, kun je dat na het apparaat te jailbreaken wel. Hiermee kunnen geavanceerde gebruikers naar hartelust eea. aanpassen aan de iPhone, maar de meeste gebruikers volstaan met het installeren van een programma dat (vergelijkbaar met Apple’s bijgeleverde ‘App Store’ programma, maar dan voor allerlei, niet door Apple gefilterde software) het mogelijk maakt om op een eenvoudinge manier software van derden te vinden en installeren. Een neveneffect is dat doordat de gebruiker toegang heeft tot het bestandssysteem, het mogelijk wordt om software die van de App Store afkomstig is te kopiëren en (over het algemeen onrechtmatig) verder te verspreiden.
Jailbreaken staat echter niet gelijk aan het sim-lock vrij maken van het toestel. Die ‘beveiliging’ is een stuk moeilijker te omzeilen en vereist vaak iets drastischer en ingewikkelder aanpassingen waar de meeste mensen toch voor terugdeinzen.
Elke keer, tot nu toe, dat Apple met een nieuw iPhone/iPod touch model is uitgekomen, of met een significante update van de bijbehorende software heeft het een tijdje geduurd voordat er een ‘jailbreak’ algemeen beschikbaar was, en vaak nog een stuk langer voordat er een sim-lock omzeiling was die geen aanpassingen aan de hardware van de toestellen vereiste.
@mare: Wat je vertelt over hoe eea. is gelopen omtrend Eucalyptus klopt niet helemaal. De applicatie is meerdere malen afgekeurd door Apple, omdat het mogelijk was de Kama Sutra ermee te lezen, niet omdat de ontwikkelaar dat als suggestie aanbood in het programma. Apple heeft de ontwikkelaar zelfs op een gegeven moment voorgesteld om de mogelijkheid de Kama Sutra te downloaden expliciet te blokkeren, als voorwaarde om de app wel goed te laten keuren. Kort samengevat: Iemand in Apple’s review team vondt het een goed idee de Kama Sutra (een klassiek werk, ook via andere applicaties op de iPhone te benaderen) te censureren.
Zie het verslag bij de onderstaande link voor meer details:
http://www.blog.montgomerie.net/whither-eucalyptus
– Dirk
T: ga je gang, graag gedaan :)
Mare: Heel veel kinderen komen op internet. Moeten die ook beschermd worden door _iedereen_ content te onthouden? En als Amerikaanse volwassenen, door hun wetgeving, bijvoorbeeld minder zouden mogen zien op het net dan wij, betekent dat dat niet-Amerikanen ook ‘beschermd’ moete worden? It’s a can of worms.
Dick, je hebt gelijk dat jailbreaken meer is dan simlock vrij maken. Maar in het geval van de iPhone moest je net wat meer doen dan van het simlock af te komen. En voor mijn column ging dat net wat te ver.
Martine, misschien is de OpenMoko iets voor jou? misschien niet zo’n mooi ontwerp, maar wel volledig ‘open’ en compleet.
Beste Karin,
Scherp stuk! Voor wat betreft dat bedrijven als Apple zich bemoeien met wat mag; Ik vindt ook dat daar een luchtje aan zit, maar dit lijkt helaas de ‘way of the world’. Neem het rookverbod, what’s next .. geen pindakaas meer op je brood?
Anderzijds zie ik mensen die kinderen voortbrengen waar de samenleving echt niet beter van wordt. Wie ben ik om te oordelen .. ja ik ken de vraagstukken omtrent verworven vrijheden, mensenrechten, etc. Maar met een over bevolkte planeet moet er een keer paal en perk gesteld worden, als we naar een respect volle intelligente samenleving willen. Niet ieder mens heeft van huis uit de middelen mee gekregen om wel overwogen beslissingen te nemen. De meeste mensen gaan met te veel vrijheden immers de fout in. Met macht komt verantwoordelijkheid.
Een genoeglijke groet,
Gerard -IT-er, en opweg naar een beter mens door yoga en meditatie- Petersen
PS: Vond de kro uitzending “Profiel” boeiend om naar te kijken, en had de avond graag bijgewoond ware het niet dat ik je niet tijdig genoeg ‘tegen het lijf liep’.
Apple heeft een lange traditie als het gaat om het controleren van externe ontwikkelaars. Daardoor maakt Apple al heel lang de betrouwbaarste computers ter wereld.
Maar ik vind niet dat ze het recht niet hebben te bepalen welke inhoud ik op mijn Iphone lees. Behalve als ze daarmee de politie helpen. Helaas heb ik mijn Iphone ook ‘gejailbreakd’. Ik ben immers de bezitter van mijn telefoon. Apple had er bij het verlaten van de fabriek maar beter afscheid van moeten nemen.
…en bijna een jaar na dit bericht roept meneer jobs dat de android een porndroid is (en tussen de regels door: dus niet de keuze voor nette burgers). Meneer Jobs, mijn aanschaf van uw telefoon geeft u geen recht zich te bekommeren om mijn goede zeden.