Aanstaande vrijdag vindt FiFi plaats, een congres georganiseerd door XS4all, over vijftien jaar internet. Fifi – Fear it? Fix it! – vindt plaats in de Westergasfabriek.
Samen met Cordula Rooijendijk houd ik de openingslezing van FiFi. Cordula is de schrijfster van het boek Alles moest nog worden uitgevonden; haar boek gaat over de opkomst van computers in Nederland. Cordula vertelt op FiFi over de periode tot grofweg eind jaren negentig van de vorige eeuw. Daarna vertel ik over het ontstaan van het hackersblad Hack-Tic en de oprichting van XS4all. Mijn lezing is het eerste publieke voorproefje van mijn geschiedenisboek dat in 2010 zal verschijnen. (Tweeduizendtien, dat klinkt enorm ver weg, maar over anderhalf jaar moet het boek af zijn.) Een lezing met veel plaatjes en smakelijke anekdotes. (Ik heb ‘m bijna af.)
FiFi wordt buitengewoon vol en leuk. Er zijn drie parallelprogramma’s, veel workshops en debatten. Het volledige programma kunt u hier vinden.
Verduiveld jammer dat ik er niet naartoe kan, ik was graag gegaan maar ik moet al ergens anders zijn. Waar het mij om gaat, en wat ik graag had willen beluisteren en bediscussiëren, is: wat vindt de jeugd, en hoe gaat het vanaf deze sconde, in de eerstkomende twintig jaar verder met het Internet. Wat het verleden bracht, kan me gestolen worden. Daar leven we niet mee, als jeugd zijnde, die het voor het zeggen heeft.
‘~_~/’
Ik ben niet gemakkelijk, maar wel buitengewoon uitzonderlijk prettig, in de omgang. Zo zie je maar weer.
Het is namelijk zo, dat er nog ontzettend veel en van alles fout gaat, tekortschiet, onvoldoende is, schade berokkent, in de communicatie.
We kunnen nog steeds niet met elkaar praten.
En we weten niets.
Ik denk, dat ‘t Internet (dat blijven we nog steeds met ‘n hoofdletter schrijven) daar de eerstkomende 88 jaar wel wat aan gaat doen.
Dat is allemaal door deskundigen en verder iedereen die maar wil meedoen keurig netjes in hoofdstukjes en doe-taken in te delen in de eerstkomende tijd. Zo gaat ‘t dan ook gebeuren dat houden we niet tegen.
Op dit moment, kan nog niemand met elkaar communiceren. Er worden de vreselijkste fouten en tekortkomingen gemaakt. Er heerst een algemeen en schrijnend tekort aan informatie, en aan communicatietechniek. Iedereen praat ondoelmatig, en tevens ook abacadabra.
Dat gaat ons allen louter economisch “dun door de broek lopen”. Daar moet dus, alleen al daarom, een en ander flink aan worden aan gedaan. Het is een automatisme.
Maak maar ‘ns ‘n treinritje mee.
Kijk maar eens naar de televisie.
Praat maar eens met “the men in the street”.
Doe dat eens.
En huiver.
Dan loop je gillend weg.
Ik noem dat altijd stommigheid.
Maar dat is het natuurlijk niet.
Van de algemene communicatie en informatie deugt helemaal niets en nog veel minder.
De mens, wie en waar ook, is zwaar gehandicapt.
Ik heb zo een beetje het vermoeden, dat het Internet daar het een en ander aan gaat doen.
Ik weet zelfs heel precies wat.
Hoe is het mogelijk.
Ik zal er dan zelf maar ‘n boek over gaan schrijven.
Ten eerste heb ik dan wat te doen en ik heb het toch al zo druk.
Ten tweede als niemand het doet dan doe ik het maar.
Eigenlijk ook wel omdat ik ‘t zelf ‘t beste kan.
Tenslotte is ‘t m’n “fák”.
En dat doe ik met veel plezier zelfs ook nog.
‘~_~/’
Frischsche Morgen, en Feestelijk Weekend toegewenscht. Aan allen.
Juzo, wat een deprimerende onzin.
je hebt meer communicatiemogelijkheden tot je beschikking, en er is verschrikkelijk veel informatie opvraagbaar. Meer dan ooit te voren.
Als je dat niet ziet, en er blijkbaar geen gebruik van maakt dan doe je simpelweg iets fout. Misschien moet je eens een cursus hoe-te-communiceren volgen ;)
Hallo Moos, wat is “meer”? Méér dan minder? En hoeveel? Kijk, daar komen we er natuurlijk niet mee. Natuurlijk is veel informatie opvraagbaar. Maar hoe? En hoe moeilijk? Hoe makkelijk? En doet iedereen dat? Of wie? En wanneer? En waarom? En daarna? En wat is dat voor informatie? En komt die aan? Anders kunnen we hem beter meteen maar helemaal weggooien. En opnieuw beginnen.
Kijk ik bedoel, het zou wel fijn zijn, als er ook, ergens, het hoeft niet veel te zijn, geredenéérd werd.
Want daarvoor hebben we gereedschappen meegekregen, in de schepping. Dan zullen we daar ook een klein beetje mee moeten doen. Nou, en cursussen hoef ik niet te volgen, die geef ik zelf. En ik weet alles al.
Loop daarom even gezellig mee aan mijn hand, naar het Centraal Station van Amsterdam. Op het Centraal Station van Amsterdam, daar staan we stil. (eerst eten we ‘n bordje erwtensoep.)
Namelijk bij een mooi glazen kastje met een gele rand eromheen, en ter grootte van 2x A2 naast elkaar. Dat kastje staat op alle stations, en op alle perrons van heel Nederland. Erin hangen twee raambiljette ter grootte van A2 met daarop de wijzigingen in de dienstregeling van de dag en komende dagen. Interessant, want op CS liggen alle treinverbindingen al een hele tijd in puin. En dat blijft ook nog zo.
Spijtig genoeg zijn de wijzigingen nergens, op geen enkel bordje op al die perrons te lezen. De tekst is onleesbaar. De borden en de informatie is onbruikbaar, en er is geen communicatie. Dat kost geld. Dat kost heel heel erg veel geld en dat kunnen we ons helaas helemaal niet meer permitteren.
Dus daar schieten we al een heel behoorlijk mooi stuk in de wereld mee op. Maar ik word niet boos hoor. Ik word nooit boos. Nooit heeft iemand mij boos gezien. Nooit en nergens. Denk ik. Maar ik weet het niet zeker.
‘~_~/’
Daar beginnen we dan maar eens mee. En nou jij weer, dinges, hoe heet je ook alweer. Maakt niet uit eigenlijk.
Maakt allemaal niet uit.
@Juzo
tsja.. problemen benoemen is niet zo moeilijk. op een station is trouwens nog een goed voorbeeld te vinden: een (touchscreen) kaartjes-automaat is een mooi voorbeeld van slecht interface-ontwerp. (bij het intoetsen van de letters van een stad worden de namen telkens weer in een andere volgorde gepresenteerd: erg verwarrend en onduidelijk.)
Er wordt over het algemeen veel te weinig naar usability gekeken. Meestal is er een manager die iet bedenkt en het snel iets nieuws wil lanceren, en een techneut die dan iets in elkaar flanst. Testen of iets bruikbaar is vraagt om een bottom-up benadering, en dat wil men meestal niet, want dat betekend dat er kritiek gegeven zal worden; iets waar techneuten en managers liever handig omheen manoeuvreren.
Maar ik wordt een beetje moe van dat geklaag: benoemen hoe het dan wel moet, en met goede oplossingen komen, ho maar! ik ben zelf werkzaam in de ICT en heb veel te maken gehad met klachten over alles wat ‘niet werkt’, en was dat gezeur op een gegeven moment meer dan zat. tegenwoordig mogen mensen alleen nog maar bij mijn bureau komen klagen als ze zelf minstens 1 oplossing aandragen. schriftelijk! :)
Verder lijk je ‘informatie’ en ‘communicatie’ te verwarren. Een informatie-bord zoals in jou voorbeeld zal nooit communiceren.
Communicatie gaat altijd 2 richtingen op (zenderontvanger) ; de meeste websites bijvoorbeeld hebben dat nog niet begrepen en bieden slechts informatie. Kranten in nederland bijvoorbeeld durven ook niet te communiceren: je kunt geen reacties achterlaten op nrc.nl zoals dat bijvoorbeeld op bij de newyork-times of LA-times wel mogelijk is. Zelfde voor politici: die roepen maar dat ze willen ‘communiceren’ maar het blijft maar al te vaak bij ‘one-way communication’. informatie dus. Je kan je hooguit inschrijven op hun nieuwsbrief…
Ik schreef dat er *meer* informatie beschikbaar is dan ooit (internet). Veel mensen lijken dat niet aan te kunnen en weten nuttige informatie niet te sorteren uit de hoop onzin die te vinden is.
Sorry, maar dat is niet mijn probleem. Ik verbaasde me er op de basisschool al over dat sommige kinderen niet in staat waren iets te zoeken in een woordenboek of encyclopedie; dat soort mensen raken waarschijnlijk totaal de weg kwijt op internet. Het is niet voor niks dat zoekmachines zo belangrijk zijn op het www.
Maar het valt nog niet mee om die informatie te ordenen (google is verre van perfect), en wie een oplossing daarvoor kan bieden is binnen een paar jaar miljardair.
Dus in plaats van te klagen over anderen zou je misschien eens met oplossingen moeten komen. De sub-titel van dit event bevat niet voor niets ‘FIX IT’ ;)
Grotendeels ben ik het wel met je eens, maar twee dingen: one-way-communication is wel degelijk two-way-communication.
Communicatie heeft altijd een vervolg. Door communicatie DOEN we iets, of dat nou terugkwebbelen is of vooruitgaanlopen, touwtjespringen, bungeyjumpen, dijenkletsen. Of we LATEN wat en dan is het nog altijd TWO-way-communication. Informatie is iets heel anders. Je kunt heel veel informatie krijgen en er toch nooit never niks nop rien de rien en nothing mee doen. Informatie is dan zo dood als een pier, en per definitie, axioma, ONE-way communication.
Terwijl communicatie dat nooit is, nooit kan zijn. Maar ik vrees dat velen hier nu al de aansluiting loslaten, dus ik zal het zo maar laten het is allemaal al erg genoeg.
Punt twee is dat niemand KLAAGT.
Iedereen is bezig met de verdere opbouw van iets als hij klaagt.
Want als je klaagt dan wil je dat het anders wordt.
Automatisch werk je daar dan al aan. Ben je ermee bezig bouw je, en dat is constructief. Constructief is waardevol. Destructief is waardeloos.
Daarom vind ik het zo jammer als er alleen maar wordt navelgestaard op het verleden van het Internet.
Het verleden telt niet mee en heeft geen enkel belang, als er niets mee wordt gedaan en een van die dingen is dan meteen mijn stokpaardje:
Internetproviders hebben zich als een postbooj uitsluitend te bemoeien met de schone kraakheldere en onbezoedelde distributie en bezorging van de boodschap (e-mails en het Internet) en nooit en never met politiek of cybernetica. Van de stuurkunst moeten Internetproviders heel erg vanaf blijven. Daar zijn ze niet voor geëquipeerd.
Daarom is mijn stelling dat de oprichters van Xs4all leiders hadden moeten worden van de Antirevolutionairen of Pascifistisch Socialisten. Iets anders komt in mijn ondoorgrondelijk brein voor hun niet voor en op.
Het is op dit moment tegelijkertijd nou niet direct meteen het ogenblik op onze luie dikbilkont te gaan zitten. We zullen heel haastig moeten gaan schroeven aan het Internet en de ontwikkeling daarvan van de nabije toekomst.
Het medium kalft al af. Er is minder en minder belangstelling voor.
Ga er maar aan staan, broeders en zusters in de boosheid.
‘Ô_Ô/’
Ik had eigenlijk de lezing zelf moeten houden en zal dat de volgende keer dan maar doen. Lekker rustig zal het zijn, op het plein.
hoop dat alles goed is gegaan!
( fluistert; ik heb mailproblemen, maar alles is oke)
sssssssssssttt ;)
Moos, ik heb Juzo een url van kleurplaten opgestuurd, ik hopelijk werkelijk dat ie em download en – presies tussen de lijntjes – ;))
die fijn gaat inkleuren.
zodat er een serieuse discussie onstaat ( ik denk bv ove het Gender thema dat Karin hier geplaats heeft)
en niet gehinderd worden door een bejaarde puber als Juzo
Even totaal off-topic, maar het werkt bij mij wel op m’n lachspieren. JuZo, en dan elders weer iemand die kennelijk nogal zwaar gefrustreerd is over een top-crimineel (alsof die hier de verwensingen en bedreigingen zou komen lezen, bij Karin op haar blog), en dan nog de behoeder voor alle kwaad in de vorm van Grapjas, het heeft wel humor. Zal Grapjas weten wie die crimineel is, waar sss en aaa zo verschrikkelijk kwaad om wordt? Zelf zou ik toch een keertje of twintig tot tien tellen voordat ik daarop zou reageren.
Juzo: de belangstelling voor internet neemt bepaald niet af. Mensen brengen er juist steeds meer tijd door, en andere media verhuizen steeds meer naar internet (kranten lezen, muziek luisteren, tv kijken, telefoneren).
Joan: ssss en ahhh heeft hier al eerder gereageerd op mijn blogje over Dino S, maar kennelijk valt het hem of haar tegen dat Dino niks terug schrijft. Het is geestig, zolang je het als een absudistische monoloog leest :)
Suus: mijn lezing over de geschiedenis van Hack-Tic en Xs4all werd goed ontvangen. Dat deed me erg goed, ten eerste omdat er een aantal mensen in de zaal zaten die die geschiedenis (tenminste gedeeltelijk) uit de eerste hand hebben meegemaakt en derhalve extra kritisch zijn, ten tweede omdat mijn verhaal een groffe opzet van het boek is – als mijn relaas allerwege als flauw of te eenzijdig was beoordeeld, had ik derhalve een fiks probleem gehad :)
Ik geloof dat er video-opnames van zijn gemaakt. Mocht dat zo zijn, dan post ik later nog een url naar de opnames.
7. Er schijnt tegenwoordig een digitale versie van Rubik’s kubus te zijn, Susan. Zal hij daar niet langer mee bezig zijn? Mij is het althans niet vaak gelukt de oorspronkelijke versie handmatig weer in elkaar te zetten.
ah Joan daar ben ik allang naar opzoek; , mail je me svp de url’;
letzer8@xs4all.nl
bvd!!
OT hoera url van Joan gehad ik ben voorlopig aan het Rubik’s kussen ;)
If my prolebm was a Death Star, this article is a photon torpedo.