Onder de titel ‘Bewust of bang? De andere kant van de borstkankermaand’ organiseert het KWF, pal na het eind van deze roze oktobermaand, op donderdag 1 november, een debat in De Balie, Amsterdam. Het debat begint om 20:00 en eindigt om circa 21:30.
‘Door aandacht te vragen voor borstkanker in de maand oktober stijgt de kennis en bewustzijn over borstkanker. Echter, ook de angst voor het krijgen van borstkanker is na de campagne hoger dan daarvoor, met name bij jonge vrouwen. KWF Kankerbestrijding stelt tijdens het debat de vraag hoe om te gaan met dit dilemma: vergroting van bewustzijn over borstkanker versus een toename van angst voor borstkanker. ‘
Aan het debat nemen deel Emiel Rutgers (oncoloog), Maya Meijer (Pink Ribbon), Cora Honing (KWF), en ikzelf. Toegang is gratis maar aanmelden is verplicht, en dat kan hier.
Update: Van het debat is een verslag verschenen, gemaakt door het KWF. Het verslag staat hier.
Succes, Karin!! Krijgen we hier een verslag van het debat?
Wat ik overigens nog kwijt wil: ik hoop dat er ook gesproken wordt over de eventuele impact die zo’n hele lange borstkankermaand heeft op vrouwen die al geconfronteerd zÃjn met borstkanker. Ik persoonlijk vind het nogal veel en zwaar, kranten, tijdschriften, tv, alles doet mee, 31 dagen lang word ik er mee om de oren geslagen. Het mag wel ietsje minder..
Ik weet niet hoe andere vrouwen met borstkanker daarover denken?
Is het niet naief om het bk-drama te accepteren als een gegeven en dit als uitgangspunt te gebruiken voor een discussie over hoe de angst ervoor het best kan worden weggenomen? Zo wordt toch geen enkele andere kankersoort benaderd?
Zodra een veroorzaker is aangetoond, b.v. roken—->longkanker, vliegen ons de waarschuwingen om de oren. Waarom geen waarschuwing voor oestrogeen-gebruik, de enig daadwerkelijk aangetoonde veroorzaker van borstkanker? Omdat gebruik van hormoon-medicijnen, waarvan de invloed duizenden malen sterker is dan welke andere denkbare invloed van buitenaf dan ook, niet meer is weg te denken uit onze samenleving? Zijn hier mogelijk andere belangen in het spel dan onze gezondheid?
Leny, artsen zijn juist door de link tussen oestrogeengebruik en borstkanker al veel voorzichtiger geworden met het voorschrijvenvan dat hormoon. Maar oestrogeen is niet dé oorzaak. De meerderheid van de vrouwen die borstkanker krijgen, hebben nooit oestrogenen geslikt.
Karin, de opmerking dat de meerderheid van de vrouwen die bk krijgen nooit oestrogenen zou hebben geslikt, verbaast me zeer. Waar is die info te vinden?
Twaalf jaar heb ik alle info die ik over bk kon vinden gelezen. Heb documentatie van diverse kankercentra in het land, snuffelde in de universiteitsbibliotheek, had (na overleg met huisarts en oncoloog) interviews met bk-slachtoffers, mailde met slachtoffers over de hele wereld, had een persoonlijk gesprek met een epidemioloog van het Nederlands Kanker Instituut. Nooit kwam ik die info tegen.
Twaalf jaar heb ik gezocht naar een bk-slachtoffer waarbij geen sprake zou zijn van oestrogeengebruik (door de moeder). Niet gevonden!
Leny, ik formuleerde wat te stellig. Maar de helft van alle borstkankergevallen laat zich niet verklaren aan de hand van de bekende risicofactoren. (Bron: IKCnet, feiten en fabels over borstkanker.) Oestrogeengebruik door de moeder valt volgens mij niet onder de risicofactoren.
Bij feiten en fabels over borstkanker wordt de pil als risicofactor genoemd, maar het DES-risico ‘vergeten’. Het liefst wil men het hele DES drama maar ‘vergeten’.
De firma Organon heeft het zelfs gepresteerd om met HST te gaan experimenteren op borstkanker patiënten. Een medicijn waar notabene opstaat dat het borstkanker kan veroorzaken en dat vrouwen die borstkanker hebben gehad dit niet mogen gebruiken. Pas na vijf jaar zijn ze hier mee gestopt (!)
‘Organon beëindigt de studie naar de veiligheid en werkzaamheid van Tibolon/Livial bij de behandeling van menopauzale klachten bij patienten die borstkanker hebben gehad. De data lieten een trend zien dat borstkanker vaker terugkeerde bij vrouwen die met Tibolon werden behandeld.’ – Mednet 27-5-2007