De nieuwe mens

Binnen vijf jaar kunnen onze spullen zien, horen, voelen, ruiken en proeven, voorspelde IBM. Allerlei ‘zintuigen’ voor computers worden al ontworpen en getest op de ontwikkelafdelingen van het bedrijf.

Ik schrok ervan. Straks kan ik niet eens meer schelden op mijn computer wanneer-ie kuren vertoont. Voor je het weet kwets ik zijn binaire gevoelens, waarna het ding natuurlijk helemáál geen zin meer heeft zich voor mijn karretje te laten spannen. En zal mijn laptop dan binnenkort óók al gaan klagen over sigarettenrook en stinkende asbakken, of zelfs recht op een rookvrije omgeving eisen?

Gelukkig bleek IBM vooral te doelen op sensoren die zintuiglijke ervaringen op afstand aan mensen kunnen overbrengen. Vooral op het tactiele vlak wordt veel ontwikkeld. Het keurige voorbeeld waarmee IBM kwam aanzetten, was dat we binnen een paar jaar via de computer kunnen voelen aan de stofjes van kleding die in webwinkels wordt aangeboden. Maar als zo’n techniek eenmaal is geïntroduceerd, voorzie ik eerlijk gezegd vooral elders booming businesss, namelijk in de digitale dating- en seksindustrie.

Daarnaast ontwerpt IBM Research computers die de samenstelling van lucht, klanken, beelden, voedsel of geuren analyseren. Dat was minder groot nieuws: dat doen researchbedrijven overal ter wereld allang, er is al heel wat op die markt te koop. Vooral auto’s worden met steeds meer sensoren uitgerust. Een alcoholslot op een auto is al heel normaal. Hij werkt als een mechanische politieagent: je moet blazen voordat hij kan rijden, en zit er alcohol in je adem, dan verdomt de auto het simpelweg om te starten.

Ook met auto’s die de omgeving en het verkeer om hen heen permanent analyseren, wordt driftig geëxperimenteerd. Google heeft bijvoorbeeld een paar Toyota’s rondrijden die elk zijn opgetuigd met sensoren ter waarde van een kwart miljoen dollar, waarna ze geen chauffeur meer nodig hebben. De zelfsturende auto’s hebben gezamenlijk inmiddels ruim 800.000 kilometer afgelegd zonder in een enkel ongeluk betrokken te zijn geraakt. (Het allerhandigste aan zo’n zelfsturende auto lijkt me overigens dat je dan meteen het alcoholslot kunt afschaffen. Formeel ben je immers niet langer de bestuurder ervan, en het ding rijdt sowieso beter dan wij – zelfs in nuchtere staat – ooit kunnen.)

Minder leuk aan IBM’s vrolijke voorspellingen was echter wat ze oversloegen. Nergens in hun optimistische toekomstscenario’s stond een woord over de harde realiteit: omgevingssensoren worden momenteel massaal ontworpen, en ingezet, in moderne oorlogsvoering en bewapening. Van doelzoekende rakketten, volautomatische drones tot crowd control – tegenwoordig komt daar steeds minder een mens aan te pas. Sommige drones initiëren zichzelf al bijna zonder dat daar menselijke interventie aan te pas komt.

Straks is zelfs op een knop drukken al ouderwets geworden.

Author: Spaink

beheerder / moderator

7 thoughts on “De nieuwe mens”

  1. euh als die auto wel in een aanrijding verzeilt raakt
    wie staat er dan voor de rechter de auto? of de eigenaar
    als die er wel of niet in zat,
    euh wat drinkt de auto eigenlijk

    en die stofjes voelen het lijkt me onvoorstelbaar

    en ik vraag me af wat het betekend in de seks industrie als het om kinderen,
    wat ze nog steeds niet kunnen voorkomen, gaat, dan dan ook nog eens erbij

    maar dat ben ik hoor

  2. Erg oftopic, maar het Amerikaanse leger schiet niet expres op kinderen, de plaatselijke rebellen in Afghanistan bijvoorbeeld , die wonen vaak tussen de kinderen en voeren hun terreur naar de rest van de plaatselijke bevolking uit vanuit die plek,,, zelfde verhaal met Afrika,,,

    Ik denk trouwens wel , dat je in het jaar 2030 heus wel een laptop kan kopen die al die functies , zoals bijvoorbeeld een voel of geur sensor, niet heeft ingebouwd,,,

  3. @3
    Het Amerikaanse leger pleegt de ultieme misdaad door oorlogshandelingen te verrichten op andermans grondgebied. Wat er in Afghanistan gebeurt (hoe erg ook) is onze zaak niet. En ook al zijn de kinderen die daarbij overlijden onbedoeld, het is wel de schuld van Amerika.
    Als je dronken in een auto stapt is het ook niet je bedoeling om iemand dood te rijden, maar als het gebeurt ben je wel verantwoordelijk (en terecht).
    En hoe zou jij het vinden als een machtiger land dan het onze opeens acties met drones zou gaan uitvoeren. Verschuilen wij ons dan ook tussen de kinderen, of wonen we gewoon in een dorp of stad?

    In de toekomst wordt dit proces alleen nog maar meer geautomatiseerd, zoals Karin al schrijft. Onmenselijker kunnen we bijna niet worden: we moorden erop los in andere landen, maar niemand van ons hoeft het te zien.

  4. Nou ja daar heb je dus precies wat ik denk als ik bezopen ben,

    @4,

    Dan denk ik , schijt aan de wereld, en geen enkel leger sturen naar Afganistan en Afrika en Arabie,, laat ze maar lekker wegrotten daar… Maar dat gebeurt niet, mijn neefje is nu 18 en die gaat binnenkort naar Afrika om te helpen als legereenheid tegen verkrachtende rebellen, Ik denk dan vaak “Waarom zou je…blijf liever thuis, Afrikanen zat op deze planeet”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.