Wanneer je duidelijk wilt maken wat de impact van allerlei technologie is – en vooral: van privacyschendingen die met moderne technologie verbonden kunnen zijn – helpt het vaak om een vergelijking met de offline wereld te maken. Dan wordt de impact ineens een stuk inzichtelijker.
Bijvoorbeeld: waarom is verkeersanalyse via DPI een grove inbreuk op de privacy van internetgebruikers? KPN zegt toch dat ze alleen heeft geanalyseerd welk type verkeer haar mobiele abonnees genereren en dat ze de onderschepte datapakketten niet heeft gelezen? Dan schendt KPN het communcatiegeheim toch niet?
Analoog antwoord: analyse via DPI betekent dat KPN alle brieven die u heeft ontvangen en verzonden, heeft opengemaakt om nauwkeurig te bestuderen wat voor type post er in de envelop zat. Kreeg u een reclamefolder, stuurde u een rekening, ontving u een ansichtkaart, schreef u een liefdesbrief, verstuurde u een foto-afdruk, bestelde u een tijdschrift? Het gaat KPN werkelijk niets aan wat voor type post wij versturen of ontvangen; het enige dat KPN mag doen, is controleren of die post goed geadresseerd en voldoende gefrankeerd is. Dat KPN niet een nog grovere schending heeft begaan – te weten, het daadwerkelijk lezen van de post – wil bepaald niet zeggen dat deze schending ‘dus’ wel in orde is.
Twee verslaggevers van The Hungry Beast, een Australisch tv-programma, gebruiken de methode van de analogie om duidelijk te maken hoeveel van onze privacy we zelf prijsgeven via Facebook. Hun aanpak: willekeurige mensen op straat aanhouden en hun precies dezelfde vragen stellen als Facebook aan zijn gebruikers stelt. Hoe oud ben je, waar woon je, wie zijn je vrienden, kun je hun namen even geven (liefst alfabetisch), heb je een relatie, waar was je gisteravond?
Kijk en leer.
Ironisch dat als ik deze column wil delen op ……facebook dat ik dat niet wil…Share This vraagt nl toestemming om oa mijn algemene gegevens en die van mijn vrienden in te zien…… Ehm…..na het lezen van je column…..maar niet. :-)
dit is ook een aardige analogie
http://retecool.com/post/kpn-hoi-we-komen-even-uw-pakket-diep-inspecteren#c430082
Goede analogie en grappig filmpje.
In het kader van ‘Facebook is watching you’ zie ook http://reporter.kro.nl/uitzendingenreporter/_2011/facebook-vrienden-voor-het-leven.aspx (en ja, ik heb de redactie al laten weten dat ze ironisch genoeg zelf ook zo’n ‘Like’-button op die pagina hebben; andere videoformaten zijn via Uitzending Gemist (ev. Bèta) beschikbaar).
Vanaf woensdag 25 mei is het mogelijk om in 1 dag van abonnement te wisselen.
(volgens de EU wetgeving iig)
dus ik wacht nog een paar dagen met opzeggen van m’n abbo. :)
Overigens, het wetboek zegt over ‘briefgeheim’:
1.Grondrechten Artikel 13
lid 1. Het briefgeheim is onschendbaar, behalve, in de gevallen bij de wet bepaald, op last van de rechter.
lid 2. Het telefoon- en telegraafgeheim is onschendbaar, behalve, in de gevallen bij de wet bepaald, door of met machtiging van hen die daartoe bij de wet zijn aangewezen.
… hier moet een zaak van te maken zijn, lijkt me
Zo’n vertaling naar de analoge wereld werkt inderdaad gelijk heel verhelderend.
Moos, wat in de grondwet staat is leuk maar heeft helaas weinig praktische waarde. De Nederlandse rehcter mag immers niet aan de grondwet toetsen…. Bovendien regelt de grondwet de verhouding tussen burgers en overheid (horizontale werking) en niet de verhouding tussen burgers en bedrijven (de zg. vertikale werking).
@6. Spaink
De rechter mag de wet niet aan de grondwet toetsen (hetgeen belazerd is; maar dit terzijde) maar de handhaving of het schenden van het briefgeheim wel degelijk